Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bemutatkozik a teljes AB-QM sorozat
Advertisements

Termálvizes fürdő bővítése
DE MFK Kar Épületgépészeti Szak
Energia- és költségcsökkentési lehetőségek az egészségügyi szektorban
Hoval nap május 19.- Budapest
Dr. Balikó Sándor ENERGIAGAZDÁLKODÁS 9. Hőhasznosítás.
Erőművek Szabályozása
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Egy új fogyasztó: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének hőellátása.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
HŐENERGIA-MEGTAKARÍTÁS HATÁSA A KAPCSOLT ENERGIATERMELÉSŰ HŐFORRÁS PRIMERENERGIA-FOGYASZTÁSÁRA Dr. Balikó Sándor KLENEN Mátraháza március 7-8.
Volumetrikus szivattyúk
Áramlástani szivattyúk 2.
Hőközpont szétválasztás elemzése, pályázati tapasztalatok KEOP
Energiaellátás Hőellátás.
Energiaellátás Hőellátás.
4.A fogyasztások elemzése
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
Villamosenergia-termelés
Energiaszállítás készítette: Dékány Eszter
Hővezetés rudakban bordákban
Belső hőforrások, hőtermelés-hőellátás
Porleválasztó rendszerek kialakítása és üzemeltetése
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
LAKATOS TIBOR KORONCZAI GYÖNGYI Eger, május 18. Biomassza, biog á z felhaszn á l á sa a t á vfűt é sben, p á ly á zati lehetős é gek.
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
PÉLDÁK AKTUÁLIS GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI MEGOLDÁSOKRA A TÁVHŐ JÖVŐJE, VERSENYKÉPESSÉGE JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN LAKATOS TIBOR KORONCZAI GYÖNGYI Pécs, május.
Távfűtési rendszerek geotermális hőellátással
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE
Hőigények meghatározása (feladatok) Hőközpontok kialakítása
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév február 16.
Távhőrendszerek hőforrásai Hőigények meghatározása Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009 február 23.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 23.
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc.
Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc.
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 5. félév november 11.
Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 5. félév
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 9. ISMÉTLÉS.
Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév október 8. ISMÉTLÉS.
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
GÉPÉSZETI RENDSZEREK avagy HOGYAN LEGYÜNK PROFI GÉPÉSZEK 1 ÓRA ALATT.
Energetikai gazdaságtan
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Vállalati szintű energia audit
Energetikai gazdaságtan
Decentralizált energiaellátás
Csővezetékek.
Egy-, kétcsöves fűtések méretezése, korszerűsítése
A 7/2006 (V.24.) TNM rendelet várható következményei a távhőszolgáltatásban "Legújabb fejlesztések a hazai távhőszolgáltatásban – 2007" Regionális távhőkonferencia.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
Optimális hőmérséklet-menetrend Esettanulmány: épületenergetikai korszerűsítés Fűtési rendszerekben jelentkező gravitációs hatások Épületüzemeltetés Épületenergetika.
1 Távhő és energiastratégia ‘Sigmond György főtanácsos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem december 7. MaTáSzSz Magyar Távhőszolgáltatók.
M.Sc. Épületgépészeti képzés III. félév Vízellátás, csatornázás, gázellátás október 4., október 11. Használati melegvíz termelők kapcsolásai Cirkilációs.
M.Sc. Épületgépészeti képzés III. félév Vízellátás, csatornázás, gázellátás február 22., 29. Használati melegvíz termelők kapcsolásai.
A változó tömegáramú keringetés gazdasági előnyei Távhővezeték hővesztesége Kritikus hőszigetelési vastagság Feladatok A hőközponti HMV termelés kialakítása.
Félévközi követelmények HMV hőigények meghatározása Rendszerkialakítások Vízellátás, csatornázás, gázellátás Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika.
Félévközi követelmények HMV hőigények meghatározása Rendszerkialakítások Vízellátás, csatornázás, gázellátás Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika.
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
Hőszállítás Épületgépészet B.Sc.; Épületenergetika B.Sc. 5. félév szeptember 25. Távhőrendszerek hőforrásai A távhőellátás versenyképesége Budapest.
Szelep választása hőcserélő tömegáram- szabályozásához Épületüzemeltetés, Készítette: Garamvári Andrea Czétány László Petróczi Zsolt.
Sugárzó fűtőrendszerek elemzése magas épületekben Magyar Energia Szimpózium – MESZ 2016 Derzsi István, Szlovák Műszaki Egyetem, Pozsony.
„FÉG-SPIREC” HŐCSERÉLŐ ISMERETEK SZERELŐKNEK
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Előadás másolata:

Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009. március 30. Kritikus hőszigetelési vastagság A hőközponti HMV termelés kialakítása A menetrend meghatározása Távhőrendszer tervezése Távhőrendszer optimális üzeme Feladatok Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009. március 30.

A hőszigetelés kritikus vastagsága fajlagos hőátbocsátási tényező: a szigetelés vastagságával befolyásolható:

szélsőérték: Például: ha αk=10 W/m2K; λszig=0,04 W/mK →Dkrit=0,008 m ha αk=10 W/m2K; λszig=1 W/mK →Dkrit=0,2 m

A fajlagos hőátbocsátási tényező változása a szigetelés vastagságának függvényében, különböző hővezetési tényezőkre

Hőközpontok HMV oldali kialakítása

HMV rendszer kialakítása soros tárolóval

Párhuzamos kapcsolás a tároló egyben hidraulikai leválasztó is: csekély a HMV termelő rendszer nyomásvesztesége a szivattyú feladata a hőcserélő ág nyomásveszteségének fedezése a szivattyú munkapontját a beszabályozó szeleppel állítjuk be a hőcserélő térfogatárama közel állandó a szivattyú térfogatáramával egyező fogyasztás esetén a tárolóban nincsen áramlás; nagyobb fogyasztás esetén töltjük, kisebb fogyasztás esetén kisütjük a tárolót

A kapcsolás jelleggörbéje A beszabályozás szerepe

Soros és párhuzamos kapcsolás hőcserélőjének teljesítménye

Párhuzamos tároló hőmennyisége

Soros tároló hőmennyisége

A keveredéses és kiszorításos tárolóban tárolható hőmennyiség Például: soros kapcsolás: tmax= 60°C tmin:= 55°C párhuzamos kapcsolás: tmax= 60°C tmin:= 55°C Vsoros/Vpárhuzamos = 10! ugyanazon hőmennyiség tárolása esetén

Radiátorok hőleadása

Szekunder menetrend

Primer menetrend

Állandó tömegáramú menetrend

Vegyes (változó és állandó tömegáramú hőközpontokat kiszolgáló) rendszer

Változó tömegáramú hőközpont Automatikus soros-párhuzamos kapcsolású hőközpont

Forróvizes távhőellátó rendszer komplex tervezése A tervezés főbb lépései: az ellátandó mértékadó hőigények meghatározása a rendszer típusának elemzése és kiválasztása a hőforrás típusának megválasztása a hálózat nyomvonalának és a vezetéktípusnak a kiválasztása a távhőellátó rendszer mértékadó hidraulikai és termikus paramétereinek kiválasztása mind a primer, mind a szekunder rendszerben az előremenő vízhőmérséklet te a visszatérő vízhőmérséklet tv keringetett forróvíz tömegáram, illetve térfogatáram a betáplálási nyomáskülönbség ennek eszközei heurisztikus módszerek parciális optimalizációk komplex optimalizáció

a nyomásábra meghatározása, a nyomástartás típusának kiválasztása a hidraulikai analízis végrehajtása a mértékadó hidraulikai állapotra és a közbenső üzemállapotokra a nyomásábra meghatározása, a nyomástartás típusának kiválasztása a keringetés rendszerének kiválasztása a hőközpont típusának és kapcsolásának kiválasztása a szabályozórendszerek kiválasztása a biztonsági filozófia primer és szekunder szabályozás a részletes gépészeti tervezés fogyasztói berendezések hőközpontok primer és szekunder vezetékrendszer hőforrás primer és szekunder keringetés nyomástartás

Távhőellátó rendszer optimális üzemviteli paramétereinek meghatározása

A Bosnjakovic-tényező (Φ) a primer hőkapacitás-áram függvényében

(1-Φ)/Φ

min!

Fontosabb következtetések Az optimális primer menetrend meghatározásával beruházás nélkül nyílik lehetőség a költségek csökkentésére. Az optimális primer menetrend megvalósításának eszközei a megfelelő változó tömegáramú rendszerekben rendelkezésre állnak. Ha ismerjük a hő költségét a primer tömegáram és előremenő hőmérséklet függvényében leíró összefüggést, az optimális primer menetrend kapcsoltan termelt hő esetében is meghatározható. Az optimális primer menetrend meghatározásához többféle módszer is alkalmazható. A megfelelő módszert a rendszer kialakítása és a rendelkezésre álló adatok alapján kell megválasztani.

Az állandó áramlási sebességre való méretezés nem eredményez optimális üzemet. A szekunder hőmérsékletek csökkentése a primer hőmérséklet csökkentését teszi lehetővé; ennek következménye a primer keringetés költségeinek csökkenése. Adott szekunder hőmérsékletek mellett bizonyos esetekben a primer hőmérsékletek emelése eredményezhet költségcsökkenést. Jó hőszigetelésű alulméretezett rendszerben a hőmérsékletek emelése és a primer tömegáram csökkentése; rossz hőszigetelésű, túlméretezett rendszerben a hőmérsékletek csökkentése és a tömegáram növelése eredményezi a költségek csökkenését. Adott esetben csak „korlátozott optimális menetrendet” lehet megvalósítani. Villamos csúcsidőszakra érdemes lehet más menetrendet megvalósítani A környezeti hőmérséklet az optimális menetrendet nem, csupán a keringetés.költségeit befolyásolja.

Feladatok Változó tengerszint feletti magasságon lévő területet ellátó távhővezeték nyomásdiagramja Távfűtött lakóépület méretezési hőigényének becslése az éves hőfelhasználás alapján

2. fűtési idény hőfogyasztás hőfokhíd 2003-2004 1742,7 3041,5 GJ/év hőfokhíd °Cnap 2003-2004 1742,7 3041,5 2004-2005 1822,9 2919,7 2005-2006 1944,9 3024,2 2006-2007 1572,0 2540,5 2007-2008 1813,1 2804,0

Konfidencia intervallum: 20003-2004 2004-2005 2005-2006 2006-2007 2007-2008 218,8 238,5 245,6 236,3 247,0 átlag: 237,3 kW szórás: 11,27 kW Konfidencia intervallum: 95%: 229,0÷243,9 kW

Köszönöm a figyelmet!