Listeria monocytogenes Gram+ rövid pálca 0,5-1 – 1-2 μm spóra nincs csilló 16 szerotípus
Morfológia
Előfordulás szaporodni képes: növények szilázs takarmány talaj (barna erdőtalaj) víz szennyvíz növények szilázs takarmány egészséges állatok és ember bélcsatornája élelmiszerek: nyers hús húskészítmény baromfi tej
Fertőzést okozó élelmiszerek nyerstej lágysajtok camembert, brie hús zöldség
Ellenállóképesség Talaj, víz, szennyvíz: hónapokig túlél, sőt szaporodik is!!! >60°C, fertőtlenítőszerek: perceken belül elpusztul 10% NaCl koncentrációig szaporodik Min. pH=4,4 (szerves savak jobban elpusztítják, mint a szervetlenek) Fagyasztást, szárítást jól bírja
Tenyésztés Fakultatív anaerob 0-42°C (optimum: 37°C) 20-25°C: csillós, bukfencező mozgás Közönséges agar: apró, kerek. Henry-féle megvilágításban kékesfehér fényű telep. Véres agar (juh, szm., ló): keskeny, β-hemolízises udvar.
Dúsító Fraser leves LiCl, nalidixinsav, akriflavin-hidroklorid: gátlóanyagok eszkulin, ammónium-vas(III)-citrát: differenciáló rendszer glükóz-eszkulin → β-D-glükozidáz enzim → glükóz + eszkuletin → eszkuletin + Fe3+ → olívazöld, fekete komplex
Fraser leves
Szilárd táptalajok Oxford-agar Palcam agar LiCl, nalidixinsav, akriflavin-hidroklorid, eszkulin, ammónium-vas(III)-citrát Barnászöld, fekete udvarú telepek Palcam agar Polimixin-B, akriflavin, lítium-klorid, Na-ceftazimid, aesculin, mannit Szürkés-zöld, fekete udvarú telepek Ez jóval szelektívebb az Oxford agarnál
Oxford & Palcam agar
minta + első dúsító (feles erősségű Fraser leves) A vizsgálat menete minta + első dúsító (feles erősségű Fraser leves) ↓ Inkubálás 30°C, 24±2h ↓ ↓ Szélesztés Palcam és Oxford agarra 0,1 ml tenyészet 10 ml második ↓ dúsítóba (Fraser leves) Inkubálás 30, 35 vagy 37°C, ↓ 24±2h (+24h ha szükséges) Inkubálás 35 vagy37°C, 48±2h ↓ ↓ Megerősítés Szélesztés Palcam és Oxford agarra ↓ Inkubálás 30, 35 vagy 37°C, 24±2h(+24h ha szükséges) Megerősítés
Megerősítés Kataláz próba: + Gram festés: +, karcsú, rövid pálca Mozgásvizsgálat: telepet leoltani tripton-szója-élesztő levesbe, 25°C, 8-24 óra → 1 csepp tárgylemezre → körkörös, bukfencező mozgás lágy agarba szúrókaccsal mély leoltás, 25 °C 8-24 óra → esernyő formájú növekedés
Megerősítés - Haemolysis Hemolízis: juhvéres agaron, 37°C, 24 óra L. monocytogenes: egyenletes, tiszta, világos, keskeny β-hemolízis L. ivanovii: széles, világos β-hemolízis L. innocua: nincs feltisztulás L. seeligeri: gyenge β-hemolízis
Haemolysis
Haemolyis
Megerősítés – CAMP próba CAMP-próba (Christie, Atkins, Munch, Paterson) Juhvéres agarra oltókaccsal ismert β-hemolízáló Staphylococcus aureus- és Rhodococcus equi-csíkot húzunk → Listeria monocytogenes β-hemolízise felerősíti a Staphylococcus aureus haemolysisét → csésze, ásó alakú feltisztulás (A L. ivanovii ugyanezt csinálja, csak a Rhodococcus equi-vel)
CAMP test
Megerősítés Henry-féle megvilágítás: 45°-ban alulról világított Petri-csésze kékes szín Savtermelés cukrokból: ramnóz(+) xilóz(-)
Henry-féle megvilágítás
Azonosítás Fajok Hemo-lízis Savtermelés CAMP-teszt ramnóz xilóz S. aureus Rh. equi L. monocytogenes + - L. innocua V L. ivanovii L. seeligeri (+) L. welshimeri L. grayi subsp. grayi L. grayi subsp. murray V: változó reakció; (+): gyenge reakció; + : >90%-ban pozitív reakció; - : nincs reakció
Campylobacter jejuni Gram-, S-alakú, hajlott pálca 0,2-0,8 – 0,5-5 μm, öreg tenyészetben coccoid 0,2-0,8 – 0,5-5 μm, spórátlan Dugóhúzó-szerű mozgás poláris flagellum a sejt egyik v. mindkét végén
Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni
Általános tulajdonságok Microaerophil (3-5% O2 és 2-10% CO2) 30,5-45°C (optimum: 42°C – generációs idő még itt is hosszú: ~ 1 óra) Energiát aminosavak, trikarboxi-savak bontásából nyer, szénhidrátokat nem bont Kataláz+, Oxidáz+
Általános tulajdonságok Metilvörös-, Voges-Proskauer- Indol-, lipáz-, lecitináz- Zselatint, keményítőt, kazeint nem bontja Nitrátredukció+ Fumarátot redukálja szukcináttá Hippurát-hidrolízis+ (csak C. jejuni!) Rezisztencia: nalidixsav- cephalotin+
Előfordulás Állatok, ember bélcsatornájának természetes lakója; madarak tűnnek a természetes rezervoárnak; környezetben nem bizonyított, de feltételezhető a túlélése Közvetítő: főleg baromfihús (csirke), de más élelmiszerek (tej, víz) közvetítő szerepe is lehetséges
Fertőzési források (fontossági sorrendben) Rosszul hőkezelt baromfi Nyers baromfi feldolgozása Háziállatokkal való érintkezés Utazás, kirándulás Nyerstej fogyasztása
Ellenállóképesség Élelmiszerekben hűtve sokkal jobban túlél, mint szobahőmérsékleten Felületeken, kézen ~1 óráig túlél Fagyasztás sem pusztítja el teljesen Vákuumcsomagolást jól bírja, oxigénre érzékenyebb 55°C-on hamar elpusztul Szárítást nem bírja, de bizonyos (alacsony) hőmérsékleten így is túlél Sózásra, savanyú pH-ra érzékeny
Tenyésztés 1. lépés: dúsítás 42°C-on, 24-48 óráig 2. lépés: izolálás szelektív agaron 42°C-on, 24-48 óráig, microaerophil körülmények között 3. lépés: megerősítés
Dúsítók Preston leves: Bolton leves: Fe(II)-szulfát, Na-metabiszulfit, Na-piruvát, vér: oxigén-gyökök megkötése Polymyxin-B Bolton leves: a ketolgutársav, Na-metabiszulfit, Na-piruvát, Na-karbonát Lóvér Cycloheximide, cefoperazone, vancomycin, trimethoprim
Táptalajok Mikroaerofil tenyésztés!!! Skirrow agar, Butzler agar, Preston agar, Blaser-Wang agar: hasonlók, a különbség a szelektív adalékokból adódik: (vancomycin, polymyxin, thrimethoprim, bacitracin, cycloheximide, colistin-sulphate, cephazolin-sodium, novobiocin, cephalotin, amphoterecin B, stb.) Karmali agar: aktív szén, haematin mCCDA agar: modified charcoal cefoperazone deoxycholate agar: az oxigén megkötését az aktív szén végzi; telepek: cseppszerűek, színtelenek v. szürkék
mCCDA
Megerősítés 1. Kataláz+ 2. Oxidáz+ 3. Gram-festés: - 4. Natív kenet, függőcsepp-készítmény: dugóhúzó-szerű mozgás
Megerősítés 5. Hippurát-hidrolízis: 0,4 cm3 Na-hippurát-oldat beoltása → 37°C, 2 óra → + 1 csepp ninhidrin-reagens → 5 perc 100°C → +: lila szín Csak C. jejuni + 6. Tenyésztés 25°C-on: nem nő 7. Rezisztencia- (érzékenység-) vizsgálat: nalidixinsavas korong → rátenni egy szelektív komponenseket nem tartalmazó, a vizsgált tenyészettel beoltott agarra → 42±1°C, 16-24 óra → pozitív esetben gátlási zóna figyelhető meg. A C. jejuni mindig érzékeny a nalidixinsavra!