Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október 12-13 1 MCE Konferencia 2006 A controlling gyakorlata Sarbanes-Oxly (SOX) törvény és a controlling.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kamarai prezentáció sablon
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Az üzleti terv.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Humánkineziológia szak
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
DOKUMENTUMKEZELÉS.
© ABB Group July 11, 2014 | Slide 1 Az ABB Magyarországon 2012.
Szervezeti szintű folyamatszemlélet OPF. Célja: Az OPF célja, megtervezni és végrehajtani a szervezeti folyamatok fejlesztését, mindezt arra alapozva,
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Virtuális méréstechnika 12. Óra Karakterisztikák mérése November 21. Mingesz Róbert v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat levelező 4. Óra Karakterisztikák mérése November 23. Kincses Zoltán, Mellár János v
A diákat jészítette: Matthew Will
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Darupályák tervezésének alapjai
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Szoftverminőség biztosítása A minőségirányítási kézikönyv
1 Szoftverfejlesztési folyamat a gyakorlatban Tamás Árpád – QualSoft Kft
Szervezetfejlesztési Program
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
szakmérnök hallgatók számára
A diákat készítette: Matthew Will
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Pécs, 2005 szeptember Cég neve MCE Konferencia 2005 A controlling gyakorlata Controlling Kemény Gyula.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Controlling a gyakorlatban
Stratégia, előrejelzések az Electrolux csoportnál
© IFUA Horváth & Partners Kft. Barcelona Berlin Boston Budapest Düsseldorf Madrid Munich Prague Stuttgart Vienna Zurich Velenczei Róbert Budapest,
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata CONTROLLING RENDSZER A PANNONTEJ ZRT.-NÉL.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
SOX audit lépései, elvárások a CIO-val szemben
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Egy életút tapasztalata a takarmányozás jegyében Dr. Steven B. Németh.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Könyvvezetési feladatok
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október MCE Konferencia 2006 A controlling gyakorlata Sarbanes-Oxly (SOX) törvény és a controlling kapcsolata Juhászné Karácsonyi Ágnes ABB Kft

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október „Where’s the Power? What’s the Point?” Jürgen Dormann Former CEO of ABB

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október ABB nemzetközi cégcsoport 1988-ban az ASEA svéd és a Brown Boveri svájci cégek fúziójával jött létre 100 országban van jelen Alkalmazotti létszám több mint 107 ezer fő Székhelye Zürich Az ABB részvényeket jegyzik a stockholmi, zürichi és a new yorki tőzsdéken január 1-től Fred Kindle az elnök- vezérigazgató

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Az ABB csoport eredményei évi árbevétele 21,9 milliárd USD volt 11 %-os növekedés 2004-hez viszonyítva A bevétel megoszlása divíziónként: –44,7 % Power Technologies –55,3 % Automation Technologies évi csoport szintű üzemi eredmény 1,7 milliárd USD, 67 %-kal magasabb a 2004 évinél

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október ABB Kft augusztusában alapították a céget –Az Automation Technologies területén tevékenykedett október 1-el beolvadt az ABB Energir Kft –A Power Technologies területén tevékenykedett október 1-óta az egyetlen ABB cég Magyarországon Beruházási javak értékesítésével, mérnöki szolgáltatással, termelést támogató, megelőző karbantartással foglalkozik Legnagyobb partnerek: Nokia, áramszolgáltatók, erőművek, TVK, Richter, Borsodchem

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október ABB Kft. eredményei évi árbevétel 12,8 milliárd HUF (közel 60 millió USD) volt 31,5 %os növekedés 2004-hez viszonyítva A két divízió aránya % évi üzemi eredmény 0.5 milliárd HUF (cca 2,4 millió USD), 73,8 %-kal magasabb a évinél Adózás előtti eredmény növekedése csak 63 %- os volt

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Kisfeszültségű termékek

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Hatékony irányításhoz egyszerű rendszer

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október kVA – 20 MVA transzformátor al- állomás

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Transzformátor állomás

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Nagy teljesítményű, lassú fordulatszámú szinkron motor

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október ZS8-as levegőszigetelésű megszakító

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október SMS 510 Alállomás figyelő rendszer

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Sarbanes – Oxley Törvény 2002 A Sarbanes-Oxley Törvény 2002 kötelező az amerikai tőzsdén jegyzett cégek számára. A törvény célja, a befektetők megvédése oly módon, hogy az értékpapír törvények előírásainak megfelelően közzétett vállalati jelentések hitelességét és megbízhatóságát fejleszti.

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Sarbanes – Oxley Törvény 2002 (2) A törvény néhány fontosabb paragrafusa: Section 302 – Kollektív felelősség a pénzügyi jelentésekért Section 404 – A belső ellenőrzések vállalatvezetés szintjére történő felértékelése Section 906 – A jelentés elmulasztásának büntetőjogi következményei – 5 millió USD-nál nem több bírság és/vagy 20 évnél nem több börtönbüntetés

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Kollektív felelősség – Sec 302 KI –Személy szerint a CEO és a CFO nyilatkozata MIT igazol –A jelentés teljességét és helyességét –A közzétételi ellenőrzéseket és eljárásokat –Az eltéréseket és a lényeges gyengeségeket –Nyilvánosan közzétett ellenőrzések változásait MIKOR –közzétételhez kötődik, negyedéves, éves

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Section 404 tartalma a vállalatvezetés felelőssége egy megfelelő belső ellenőrzési rendszer kialakítása és működtetése a pénzügyi jelentés kontrolljára, új követelmény a belső ellenőrzés hatékonyságának értékelése, a belső ellenőrzést tervezni, dokumentálni és működtetni kell, a független auditor felelőssége a hitelesítés és a jelentés a vállalatvezetés belső ellenőrzésének értékeléséről A jó belső ellenőrzés a jövőben nem csak a legjobb gyakorlat…ez TÖRVÉNY!

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Mi a belső ellenőrzés A belső ellenőrzés egy módszer. Ez egy eszköz a cél eléréséhez és nem maga cél. A belső ellenőrzést emberek végzik. Emberek a szervezet minden szintjén és nem pusztán kézikönyvek és formanyomtatványok. A belső ellenőrzéstől csak reális és nem abszolút garancia nyújtása várható el.

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Ellenőrzések hatékonysága Pontosan megtervezettnek kell lennie Elégségesnek kell lennie – reális garanciát adjon a vállalat pénzügyi jelentésének helyességéről Érvényben kell lennie Képzett és felhatalmazott személyeknek kell végrehajtaniuk

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Belső ellenőrzés felépítése 1.Könyvviteli szempontok 2.Folyamatok áttekintése 3.Információ áramlás 4.Kulcsfontosságú ellenőrzések meghatározása 5.Tervezés hatékonyságának értékelése 6.Aktuális helyzet értékelése, annak dokumentálása 7.Korrekciós terv kialakítása

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Belső ellenőrzés felépítése 8.A kulcsfontosságú ellenőrzések tesztelési tervének elkészítése 9.Kulcsfontosságú ellenőrzések korlátozott számú próbatesztelése 10.Próbatesztek eredményeként kiegészítő korrekciók hozzáadása a tervekhez

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Könyvviteli szempontok Könyvviteli alapelvek meghatározása Minden jelentős főkönyvi számla számra meg kell határozni a pénzügyi jelentésre gyakorolt fontosságát: Létezése és előfordulása Teljesség Értékelés és mérés Jogok és kötelezettségek Bemutatás és közzététel

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Folyamatok áttekintése A vállalatvezetésnek és az auditoroknak részletesen meg kell ismerniük a fontosabb folyamatokat, hogy megfelelő értékelési és teszt gyakorlatot tervezhessenek valamint a belső ellenőrzés hatékonyságát megfelelően ki tudják alakítani

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Miért jók a folyamatábrák Az üzleti folyamatokat grafikus módon mutatják Áttekinti a fő tevékenységeket A folyamatot vertikálisan míg az információ áramlást horizontálisan mutatja A folyamat lépések be- és kimenő pontjait ábrázolja A folyamat változásainak sajátosságai láthatóak Az üzleti folyamat jellemző szempontjaira lehet összpontosítani

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Folyamatábrák szintjei A fő üzleti folyamatok áttekintése A lebontott folyamatok áttekintése A folyamatok lebontása tevékenységek / process lépések szintjére Input – tevékenység – output Aláírt szerződés – archiválás - központi szerződés adatbázis

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Kulcsfontosságú ellenőrzések meghatározása Körültekintően kell eljárni az alábbi szempontokat szem előtt tartva: –Ha az ellenőrzés működik akkor tudhatjuk, hogy a pénzügyi jelentés lényeges hibáktól mentes –Ha az ellenőrzés nem működik akkor fennállhat annak lehetősége, hogy a pénzügyi jelentés téves információkat tartalmaz

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október A tervezés hatékonyságának értékelése A vállalat ellenőrzési célkitűzéseinek átnézése minden területen Biztosítani, hogy az ellenőrzések megfeleljenek a célkitűzéseknek

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Aktuális helyzet értékelése, annak dokumentálása A tervezés hatékonyságának értékelését követően az aktuális helyzet értékelése következik, amely megerősíti, hogy az ellenőrzések a tervezettnek megfelelően működnek. Az értékelő áttekintés eredménye lehet: –A kulcsfontosságú ellenőrzések megerősítése –Szükség esetén további ellenőrzések meghatározása –Tervezési eltérések meghatározása, melyeket korrigálni kell –A dokumentálás aktualizálásának szükségessége –Annak tisztázása, hogy az ellenőrzések elégségesek-e a tesztelésre

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Korrekciós terv kialakítása A tervezési és értékelési folyamat során feltárt eltéréseket megfelelő időben korrigálni kell A korrekciós tervnek tartalmaznia kell: Hivatkozást a sablonra, az ellenőrzésre és a folyamat területére Az eltérés leírását A korrekciós terv leírását A korrekció befejezésének határidejét A teszt eredményét A korrekció végrehajtásáért felelős személy nevét

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október A kulcsfontosságú ellenőrzések tesztelési tervének elkészítése Teszt módszerek: Érdeklődés- Mit csinálsz? Hogyan végzed ezt az ellenőrzést? Megfigyelés – Mutasd meg, hogyan csinálod az ellenőrzést, engedd, hogy lássam, ahogy csinálod. Megvizsgálás – Had lássam a lényegét ahogy te végezted az ellenőrzést Megismétlés – Engedd meg, hogy megismételjem, amit te csináltál, hogy lássam én is ugyanazt az eredményt kapom-e.

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október A kulcsfontosságú ellenőrzések tesztelési tervének elkészítése (2) Teszt terv készítése, ami az alábbiakat tartalmazza: Az ellenőrzés gyakorisága (napi, heti, havi, negyedéves, éves) A minta mérete az ellenőrzés gyakoriságán alapszik. Az alábbi minta méretek jó gyakorlati útmutatók és a minimumot reprezentálják: »Éves = minden tétel »Negyedéves = legalább 2 tételt »Havi = legalább 2 tételt »Heti = legalább 5 tételt »Napi = legalább 25 tételt A megkívánt teszt módszer A tesztelés időpontját

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Tesztelés menete Az ellenőrzési terv elkészítését követően egy független személyt kell kiválasztani, aki elvégzi az ellenőrzést és azt dokumentálja Az ellenőrzésnek az alábbi elemeket kell tartalmaznia: –Megfelelő információt a kiválasztott mintáról, hogy kontrolellenőrzést lehessen végezni –Igazolást arról, hogy az ellenőrzés a tervezettnek megfelelően működött –Az ellenőrzés napját és időtartamát –Felmerült-e kifogás, ha igen akkor rövid magyarázat róla.

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Kiegészítő korrekciók hozzáadása a tervekhez Az ellenőrzés eredményeként további korrekciók válhatnak szükségessé. Ezt ismét a korrekciós tervhez hozzá kell adni. A korrekciós tervnek tartalmaznia kell: Hivatkozást a sablonra, az ellenőrzésre és a folyamat területére Az eltérés leírását A korrekciós terv leírását A korrekció befejezésének határidejét A teszt eredményét A korrekció végrehajtásáért felelős személy nevét

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Ö s s z e g z é s

Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Köszönöm a figyelmet