Tájékoztató az OMIKK fejlesztéséről a BME campuszán Dr. Gál András Levente Dr. Bojtár Imre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A november 18-i workshop napirendje
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Műszaki tudományok az interneten
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Az iskolai könyvtár telepítés, térszervezése és felszerelése.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
szakmérnök hallgatók számára
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
Könyvtári informatika II.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Az adatok értékelése A főiskolai könyvtárról kialakult kép összegezve.
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtári pillanatkép 2012.
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Tájékoztató az OMIKK fejlesztéséről a BME campuszán Dr. Gál András Levente Dr. Bojtár Imre

2 Kihívások 1. A K+F és a felsőoktatás megváltozott szerepe a tudásalapú társadalomban (Tudomány és technológiapolitika 2000 c. dokumentum, Széchenyi terv). 2. A célra felhasználható költségvetési források összpontosításának és hatékony felhasználásának követelménye. 3. A felsőoktatási hallgatók számának ugrásszerű növekedése Budapesten. 4. Budapest városfejlődési tendenciáinak figyelembe vétele. 5. Az OMIKK működésének, szolgáltatási struktúrájának a megváltozott követelményekhez igazítása.

3 Az OM szakmapolitikai céljai 1.) A magyar gazdaság tartós növekedését biztosító műszaki és természet- tudományos tudás segítése, a jegyzet-, szakkönyv- és elektronikus információellátás- és szolgáltatások szélesebb felhasználói körre történő kiterjesztése, egyidejűleg a Lágymányoson kiépülő műszaki- és K+F centrumhoz telepítése. A párhuzamos szolgáltatások és finanszírozás megszüntetése: az OMIKK és a BME könyvtárának integrációja. 2.)A Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer kialakítása és működtetése. 3.)Elektronikus információk országos szintű beszerzése és szolgáltatása, az önálló hallgatói tanulás feltételeinek javítása: Elektronikus Információ Szolgáltatás (EISZ). 4.)A hallgatói könyvtári férőhelyek és információhoz való jutás jelentős fejlesztése: Hallgatói Információs Központ (HIK).

4 A döntés-előkészítés 1. Az OM, valamennyi felsőoktatási könyvtár átvilágításához kapcsolódva, 2000 novemberében külső szakértőket kért fel az OMIKK működésének áttekintésére. A jelentés 2001 januárjában készült el. 2. Az OMIKK szolgáltatási „üzletágainak” fejlesztési lehetőségeit egyenként tárgyalva, az intézmény vezetőivel hetente találkozva, a szakszervezet képviselőjét bevonva formálódtak a munkaanyagok és alternatívák. Egyeztetések folytak a BME vezetésével. 3. Egyeztetés a külső könyvtári, K+F ipari és kutatói felhasználói szférával. 4. A BME és az OMIKK érintett munkatársainak konkrét kérdésekre kiterjedő tárgyalásai során kialakult három megoldási alternatíva közül az OM vezetése a szakmai racionalitás és a gazdaságosság elvét szem előtt tartva hozta meg az ismert döntést 2001 június végén.

5 BME OMIKK július 1-től az OMIKK a BME keretei között részjogkörű költségvetési egységként, szakmai önállóságának megtartásával, megújuló infrastrukturális feltételekkel és az évek során a BME könyvtárától, illetve a régi OMIKK- tól megszokott szolgáltatásaival várja az olvasókat és a külső megrendelőket.

6 Az OMIKK funkcionális egységeinek költözése

7 Adatok az OMIKK-ról 1. Az OMIKK szervezeti felépítése

8 Az OMIKK Könyvtári Tanácsa

9 Adatok az OMIKK-ról 2. Tények számokban Dolgozói létszám: OMIKK 217+ BME 66 = 283 fő Beiratkozott olvasók száma: OMIKK BME = fő Alapterület: m2 könyvtárépület m2 Igazgatóság (K épület) = m2 (Építés alatt 500 m2 a K épületben: szabadpolcos olvasók + könyvszállító alagút ) Számítógépes háttér: a szerverek száma: 10, a terminálok száma mintegy 200.

10 Adatok az OMIKK-ról 3. Tények számokban Könyvállomány: kötet monográfia különgyűjtemény Folyóirat állomány: Előfizetett papírformájú folyóirat BME + OMIKK 1163 cím= 2359 cím ( ebből 261 cím átfedés) Elektronikus folyóiratok: cím Szabadpolcos állomány jelenleg: kötet, építkezés befejezése után : kötet. Raktári kapacitás: pfm (mélyraktár), pfm (raktárszintek), pfm (törökbálinti tárolóraktár) = polcfolyóméter

11 Adatok az OMIKK-ról 3. Szolgáltatások/1. Olvasótermi szolgáltatások: Jelenleg: mintegy 200 ülőhely a Szakolvasóban, a Folyóirat- olvasóban, a Villamoskari Olvasóban - 30 ezer könyvtári egység szabadpolcon. Most nyílik meg: a “K” épületben történt bővítéssel két új olvasóterem 150 számítógépes munkahellyel, további 30 ezer kötettel szabadpolcon December végére: elkészül a felújított, kétszintes Nagyolvasó 240 új, számítógépes olvasói hellyel és újabb 40 ezer kötetes állomány kerül szabadpolcra. Ezzel 100 ezer kötet érhető majd el közvetlenül szabadpolcról. Kölcsönzés: Valamennyi könyvtári egység kölcsönözhető. A könyvtár állományából hiányzó dokumentumokat a könyvtár könyvtárközi kölcsönzés keretében bekéri.

12 Adatok az OMIKK-ról 3. Szolgáltatások/2. Tájékoztatás: A könyvtár általános és szakirodalmi információkat nyújt állománya, katalógusai, számítógépes adatbázisai illetve külső adatbázisok alapján; folyamatosan biztosítja a felhasználói számára megszokott informatikai szolgáltatásait, amelyek adatbázisok építésére, kiadványok készítésére, szakirodalmi kutatásokra és témafigyelésekre vonatkoznak; megrendelésre szakfordításokat készít, tolmácsolási szolgáltatást biztosít; információt nyújt az Európai Unió K+F és oktatási programjairól, pályázati tanácsadás végez, kiadja a közkedvelt Eu Info Hírlevelet. Nyitvatartás: munkanapokon 9:00 – 20:00 óra között (heti 8 órával hosszabb, mint eddig az OMIKK-ban volt).

13 K eredeti állapot

14 K új olvasóterem

15 K eredeti állapot

16 K új olvasóterem

17 Új K látványterve/1

18 Új K látványterve/2.

19 Új K látványterve/3.

20 Nagyolvasó alagsora eredetileg

21 Nagyolvasó alagsora a felújítás után

22 Nagyolvasó újjáépített alagsora látványterv/1.

23 Nagyolvasó újjáépített alagsora látványterv/2.

24 A felújított „Nagyolvasó terem” fölső szintje

25 A felújított „Nagyolvasó terem” fölső szintje látványterv/1.

26 A felújított „Nagyolvasó terem” fölső szintje látványterv/2.

27 Az OMIKK küldetése Az új könyvtár - a korábbi, külön-külön is színvonalasan végzett munka tapasztalataira és az ezekből várható szinergikus hatásokra építve - alapvető céljának tekinti az információs társadalom igényeinek megfelelő adatszolgáltatás létrehozását mind a magyar műszaki- természettudományos-gazdasági felsőoktatás, mind a vállalatok és magánszemélyek számára. Az OMIKK a BME eddigi kezdeményezéseire építve a hagyományos és elektronikus szolgáltatások integrálásával tudásmenedzsment központként szolgálhatja az egyetemi és országos műszaki felhasználói kört.