Mikrobapopulációk és –sejtek növekedése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
Sejtmag és osztódás.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A LabVIEW használata az oktatásban
Véletlen logikai hálózatok. Bevezető Logikai változó: Bináris változó. Két lehetséges értéke van: 0 és 1, néha ±1 {σ 1, σ 2,..., σ N }, σ i : {0,1}, i.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Differenciál számítás
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
MICHAELIS-MENTEN KINETIKA KEZDETI REAKCIÓSEBESSÉG
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Válogatott fejezetek sejtbiológiából („VFSB”, BSc, biomérnök)
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Válogatott fejezetek sejtbiológiából (BSc, biomérnök)
Citokinézis Csepregi Anna. Figure 18-2 Essential Cell Biology (© Garland Science 2010) Citokinézis helye a sejtciklusban.
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
A sejtciklus.
Gyengén nemlineáris rendszerek modellezése és mérése Készítette: Kis Gergely Konzulens: Dobrowieczki Tadeusz (MIT)
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Következtető statisztika 9.
Sejtalkotók III..
Alapsokaság (populáció)
Lineáris regresszió.
Folytonos eloszlások.
Az eukarióta sejtciklus szabályozása
Komplex dinamikus rendszerek vizualizációja a XaoS fraktálkészítő programmal Kovács Zoltán Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
Vezikuláris transzport Dr. med. habil. Kőhidai László Egyetemi docens Semmelwesi Egyetem, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet október 16.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Mikroökonómia gyakorlat
Lakosság létszámának változása Farkas János
Dodekaéder Hamilton köre
x1 xi 10.Szemnagyság: A szemnagyság megadásának nehézségei
Egyenes vonalú mozgások
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Génexpressziós chipek mérési eredményeinek biklaszter analízise.
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése A tenyészet sejtszáma az idő függvényében N(t) = N 0 ·e  ·t (ha a külső környezet és a sejtek fiziológiai állapota.
Intraspecifikus verseny
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Válogatott fejezetek sejtbiológiából („VFSB”, BSc, biomérnök)
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

Mikrobapopulációk és –sejtek növekedése A tenyészet sejtszáma az idő függvényében N(t) = N0·e m·t (ha a külső környezet és a sejtek fiziológiai állapota változatlan és a populáció aszinkron) A tenyészet sejttömege az idő függvényében M(t) = M0·e m·t (a sejtek koreloszlása és ciklus alatti tömegnövekedése ezt nem befolyásolja) Az egyedi sejt tömege az idő függvényében m(t) = m0·e m·t ??? m0 a születéskori sejttömeg 0 < t < CT, ahol CT a sejt ciklusideje m(CT) = 2m0 (tetszőleges monoton függvény elképzelhető) exponenciális-e a növekedés a sejtek életében ???

Sejtnövekedési modellek Exponenciális modell: a sejt növekedési sebessége folyamatosan nő → riboszómák száma (Escherichia coli, Saccharomyces cerevisiae ???) Lineáris (multilineáris) modell: a sejt növekedési sebessége állandó → bizonyos esemény(ek)nél ugrásszerű változások (Schizosaccharomyces pombe) ha a növekedés lineáris, és a ciklus belsejében nincs sebességváltás ↓ a sejt osztódásakor a növekedési sebességnek ugrásszerűen meg kell duplázódnia ↕ exponenciális növekedés esetében a sejt osztódásakor sincs hirtelen változás CK

sejtnövekedés modellje A hasadó élesztőgomba, mint a sejtnövekedés modellje Mitózisos (ivartalan) sejtciklus Mitchison, 1957 csak hosszirányú sejtnövekedés → tömeg, térfogat és hossz ~ arányos a ciklus végén a hossznövekedés megszűnik Mitchison & Nurse, 1985 Sveiczer, Novák & Mitchison, 1996 a növekedés mintázata (bi)lineáris a ciklus közepe táján van egy sebességváltási pont (RCP)

A Schizosaccharomyces pombe növekedése G2 M G1 S CK RCP2 Sejthossz, CL (mm) RCP3 RCP1 Idő (min) NETO új régi vég

A mikrofotográfia módszere mért változó: a sejthossz (CL) a születéstől (BL) az osztódásig (DL) az idő függvényében (0 < t < CT) DL 5 min BL CT

A mérési pontokra illesztett modellek Lineáris CL(t) = a·t + b Exponenciális CL(t) = c·e d·t Bilineáris CL(t) = h·ln{exp[a·(t-t)/h] + exp[b·(t-t)/h]} + g ahol t az RCP pozíciója, h pedig az átmenet élessége A legadekvátabb modell kiválasztási kritériumai Korrelációs koefficiens Reziduális standard deviáció s = (SSE/df)1/2 Akaike információs kritérium AIC = nobs·ln(SSE) + 2npar Schwarz Bayesian információs kritérium SBIC = nobs·ln(SSE) + npar·ln(nobs)

A módszer alkalmazása egy vad típusú sejtre Konklúzió: a bilineáris modell valamivel adekvátabb az exponenciálisnál

A módszer alkalmazása egy wee1D mutáns sejtre Konklúzió: a bilineáris modell LÉNYEGESEN adekvátabb az exponenciálisnál

60 vad típusú sejt növekedési mintázataira illesztett modellek közül a legadekvátabbak megoszlása No. % Bilineáris 42 70,0 Exponenciális 5 8,3 Lineáris 13 21,7 Összes 60 100,0 Néhány vizsgált sejtciklus-mutáns esetén is hasonló eredmények adódnak ↓ Kevés exponenciális mintázat, de a lineáris mintázatok gyakorisága nagyobb lehet

A méretkontroll igazolása hasadó élesztőben 1. WT cdc2ts Fantes, P. A. (1977). Control of cell size and cycle time in Schizosaccharomyces pombe. J. Cell Sci. 24, 51-67.

A méretkontroll igazolása hasadó élesztőben 2. Sveiczer, A., Novak, B. & Mitchison, J. M. (1996). The size control of fission yeast revisited. J. Cell Sci. 109, 2947-2957.

A méretkontroll pozícionálása hasadó élesztőben A méretkontroll a G2 fázis közepén hat → G2 = „sizer + timer” Sveiczer, A., Novak, B. & Mitchison, J. M. (1996). The size control of fission yeast revisited. J. Cell Sci. 109, 2947-2957.

Hogyan építhető be a méretkontroll egy ODE modellbe? A hasadó élesztő sejtciklusának matematikai modellezése 1. Hogyan építhető be a méretkontroll egy ODE modellbe? Feltételezés: a ciklinek nukleáris akkumulációja arányos a sejtmérettel, a sejtmag mérete konstans a ciklus alatt, de különböző sejtekben értéke eltérő. Sveiczer, A., Tyson, J. J. & Novak, B. (2001). A stochastic molecular model of the fission yeast cell cycle. Biophys. Chem. 92, 1-15.

A hasadó élesztő sejtciklusának matematikai modellezése 2.

A hasadó élesztő sejtciklusának matematikai modellezése 3. Az ODE modell segítségével szimulációkat futtattunk a vad típusú sejtek steady-state és indukciós szinkron sejtjeire. A születéskori sejtméret (BL), az osztódáskori sejtméret (DL) és a ciklusidő (CT) meghatározható a szimulációkból.

A hasadó élesztő sejtciklusának matematikai modellezése 4. A ciklusidő ábrázolása a születéskori sejtméret függvényében ↓ A 11 mm-esnél kisebb születési méretű sejtekben méretkontroll mechanizmus biztosítja a homeosztázist, amely a G2 fázisban működik.

A hasadó élesztő sejtciklusának matematikai modellezése 5. oszcilláció G2 G1 A hasadó élesztő sejtciklusának matematikai modellje, mint dinamikai rendszer ↓ A bifurkációs diagramon 3 tartomány különíthető el: G1 állapot, G2 állapot, mitózisos oszcilláció.

A DNS ötödik bázisa: a metilcitozin Figure 8-21 Essential Cell Biology (© Garland Science 2010)

Figure 5-6 Essential Cell Biology (© Garland Science 2010)

Figure 5-28 Essential Cell Biology (© Garland Science 2010)

Figure 5-32 Essential Cell Biology (© Garland Science 2010)

Figure 8-22 Essential Cell Biology (© Garland Science 2010)