„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Advertisements

„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Készítette: Geszler Nikolett
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Női oktatók a felsőoktatásban - a Debreceni Egyetemen végzett vizsgálat eredményei Tornyi Zsuzsa Zsófia DE GyFK, CHERD
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Projekt adatai INFOTÁRS TÁMOP /A/2./0011 Az ELTE TáTK és IK közös projektje Támogatás: Projektidőszak: –
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
Kereszttáblák Babbie, E.: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Szentirmai László Kollégiumi hallgatónők munkaideje 1972 Falussy Béla: Egyetemi és főiskolai kollégisták életmódja.
Iskolánk: a Bencs László Szakiskola és Általános Iskola
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
A család szerepe, jellemzői
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Magyar Henrietta BCE – Phd hallgató
Attitűdök a házasságról és a gyermekvállalásról Magyarországon
Mintaváltás a párkapcsolati életútban
1 Vaskovics László A/Universität Bamberg Párkapcsolatok fejlödési trendjei az EU- ba Elméleti fókusz: Társadalmi modernizáció Globalizáció.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Házasodás és válás Pest megyében, 1900–2001 A demográfiai viselkedés térszerkezetének változásai Őri Péter
Horváth István Vegyesházasságok Erdélyben Országos Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
[origo] rovatok közönség összetétele (origo.hu/… domain)
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Többváltozós adatelemzés
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Az inforadio.hu hírportál látogatottsági adatai Medián – Webaudit
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Internet a családban Székely Levente –
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Esély a szülőknek, lehetőség
Előadás másolata:

„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének Az iskolai és munkaerőpiaci biznyotalanságok hatása a párkapcsolat-formálodásra Magyarországon egy panelvizsgálat tükrében. Szalma Ivett és Róbert Péter Budapest, 2008. november 25.

Elméleti háttér Egyre rugalmasabbá válik a felnőttkorba való átmenet Egyre több időt töltenek az oktatásban a fiatalok Eltrejedt a rugalmas foglalkoztatás Elterjedt a rugalmas párkapcsolati formák (látogató partnerkapcsolat, élettársi kapcsolat) Értékváltozások a partnerkapcsolat-formálódásával kapcsolatban Szülői háttér befolyása (elváltak, élettársi kapcsolatban éltek a szülők) A vallás befolyása Településtípusok között meghúzodó értékkülönbségek

Kutatási kérdések 2001-ben egyedülállók közül kik azok, akik valamilyen partnerkapcsolatban élnek 2004/05-ben? 2001-ben látogató partnerkapcsolatban élők közül kik azok, akik élettársi kapcsolatban élnek ill., megházasodtak 2004/05-ben? 2001-ben élettársi kapcsolatban élők közül kik azok, akik megházasodtak 2004/05-re?

Hipotézisek I. Foglalkozás Iskolai végzettség Az alacsony iskolai végzettség megnöveli a rugalmas párkapcsolati formák valószínűségét. A magas iskolai végzettségűek elhalasztják a házasságot. Foglalkozás A rugalmas foglalkozási struktúrában dolgozók Akik nem szereplői a munkaerőpiacnak Akik még tanulnak, azoknál megnő annak a valószínűsége, hogy rugalmas párkapcsolati formákat alakítanak ki.

Hipotézisek II. Régió Vallásosság Szocializáció (értékek) Minél nagyobb településről származik valaki, annál nagyobb az esély arra hogy egyedül él vagy rugalmas párkapcsolati formát alakít ki. Vallásosság Megnöveli a házasság esélyét. Szocializáció (értékek) Ha a szülők elváltak az csökkenti a házasság esélyét. Ha a szülők élettársi kapcsolatban éltek az növeli a flexibilis párkapcsolat esélyét.

Változók Függő Független Nem Iskolai végzettség Foglakozási státusz (2004/05-ben mért változók) Szingli maradt vs. látogató partnerkapcsolatot alakított ki Szingli maradt vs. élettársi kapcsolatot alakított ki Szingli maradt vs. megházasodott Látogató partnerkapcsolatban maradt vs. élettársi kapcsolatot alakított ki Látogató partnerkapcsolatban maradt vs. megházasodott Élettársi kapcsolatban maradt vs. megházasodott Független (2001/02-ben mért változók) Nem Iskolai végzettség Foglakozási státusz Településtípus Korcsoport Vallásosság Szülői háttér

Adatok Életünk Fordulópontjai című panelfelvétel II. hullám: 1, Mi történt a szinglikkel (2436)? szingli maradt: 1693 látogató partnerkapcsolatot alakított ki: 265 élettársi kapcslatot alakított ki: 253 megházasodott: 122 Mi történt a látogató partnerkapcsolatban élőkkel (789)? látogató partnerkapcsolatban maradt: 176 élettársi kapcslatot alakított ki: 154 megházasodott: 104 szingli: 319 Mi történt az élettársi kapcsolatban élőkkel (867)? élettársi kapcsolatban maradt: 547 megházasodott: 161 szingli lett: 84 látogató partnerkapcsolatot alakított ki: 31 2004-ben 50 évnél fiatalabbakra terjed ki a kutatás

Következtetések A magas iskolai végzettségűek tudják az élettársi kapcsolatot házassággá alakítani. Ezzel szemben az alacsony iskolai végzettségűek nem házasodtak meg, de még élettársi kapcsolatot is nehezen tudnak kialakítani. Az egyetemet végzettek is kisebb valószinűséggel alakítanak ki élettársi kapcsolatot, de ennek a magyarázata az, hogy ők inkább megházasodnak. A bizonytalan munkaerőpiaci státusz nem kedvez semmilyen partnerkapcsolatnak. De a 2001-ben munkanélkülieknek sikerült a látogató partnerkapcsolatukat élettársi kapcsolattá konvertálni. A fiatalabb korosztály nagyobb valószínűséggel alakít ki mindenféle párkapcsolatot. Ellenben a 41-50 év közöttiek nehezebben alakítanak ki minden típusú pákapcsolatot. A szinglik a megyei jogú városokban alakítanak ki legnehezebben élettársi kapcsolatot. A községekben kötnek házasságot legnagyobb valószínűséggel az élettársi kapcsolatban élők és a látogató kapcsolatban élők itt alakítanak ki legkevésbé élettársi kapcsolatot. A nem vallásosok kisebb valószínűséggel házasodnak meg. Az elvált szülők gyemekei nagyobb valószínűséggel alakítanak ki rugalmas pákapcsoltot.

További tervek Szofisztikáltabb módszer használata: Diszkrét eseménytörténet-elemzés Kiterjeszeteni a kutatást az elváltakra azokra, akik második házasságban élnek. Azokra akik valamilyen párkapcsolatiformát felbontottak.

Köszönöm a figyelmet!