Latyák Brigitta 9.A Károlyi pályázat A pH napjainkban Latyák Brigitta 9.A Károlyi pályázat
A pH A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Híg vizes oldatokban a pH egyenlő a hidroxóniumion-koncentráció tízes alapú logaritmusának mínusz egyszeresével.
Pontos definíció A pH-ra az előbbi képlet csak híg vizes oldatokban igaz. A pH valójában a hidrogénion-aktivitástól függ, ami töményebb oldatokban nem egyenlő a hidrogénion-koncentrációval. Tömény oldatok esetén a pH-t a hidrogénion-aktivitás segítségével fejezzük ki:
Története A pH fogalmát Søren Peter Lauritz Sørensen (1868–1939) dán biokémikus vezette be, [1] melyet ő még a vizes oldatbeli oxóniumion mol/dm3-ben kifejezett egyensúlyi koncentrációjával ([H3O+]) definiált:
Szobahőmérsékleten (~22 °C-on) 1dm3 vegytiszta víz, autoprotolízisének köszönhetően dinamikus egyensúlyban 10-7 mol hidrogéniont (H+ vagy H3O+) és – értelemszerűen – ugyanennyi hidroxidiont (OH-) tartalmaz dm3-enként:
Ekkor tehát Sørensen szerint a pH értéke 7 Ekkor tehát Sørensen szerint a pH értéke 7. Ez tekinthető a semleges kémhatásnak. Ennél kisebb pH-érték, vagyis a hidroxidionokhoz képest nagyobb hidrogénion koncentráció, savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.
Nem vizes oldatokban A pH fogalma jellegéből adódóan más egyéb autoprotolízisre hajlamos kémiai rendszerekre is kiterjeszthető. Például a vegytiszta etanol (C2H5OH) szobahőmérsékleten és ugyancsak dinamikus egyensúlyban 10-10 mol protonált és ugyanennyi deprotonált molekulát tartalmaz dm3-enként. Ekkor a semleges kémhatáshoz tartozó pH érték: 10.
Savas eső A savas eső (másik nevén savas ülepedés) alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék. Nehéz elhatárolni az antropogén hatásra kialakuló savas esőt a természetes folyamatok között kialakulótól. Ezen mindennapi folyamatok hatására a csapadékvíz természetes pH-értéke 5 körüli. Itt főleg a vízben oldott szén-dioxid és szulfátrészecskék játszák a főszerepet. Néhány jól ismert folyamatban is meghatározó szerepe van a csapadék természetes savasságának, ilyen például a karsztosodás is.
Eső csepp
A Grönlandon vizsgált, 1800-as évekből származó, jég 6,0-7,0 közötti, semleges pH-értékűk. Tehát abban az időszakban még nem beszélhetünk a probléma nagy mértékű jelentkezéséről. Ez alapján a fő probléma az emberi társadalom működése, az általa levegőbe juttatott savképző anyagok túlzott jelenléte.
A körülöttünk lévő anyagoknak van valamilyen pH-értéke, vagyis kémhatása: Minden anyag vagy savas, vagy semleges, vagy lúgos. Mit iszunk minden nap? Semleges, savas vagy lúgos italokat: Vizet, ásványvizet, szénsavas vagy ionizált lúgos vizet, üdítő italokat, teát esetleg citromosan, kávét, tejet, kefirt, gyümölcslevet, sört, bort… Mit eszünk? Savas, semleges esetleg kissé lúgos ételeket: Kenyeret, húst, savanyított salátákat, vajat, sajtot …
Testünkben a vérnek, a nyálnak, gyomorsavnak, a vizeletnek, a bőrünknek, könnycseppünknek különböző pH értéke van, és ennek az értéknek a kisméretű változása is diagnosztikai segítséget nyújtanak az orvosoknak. A pH a hidrogén ionok aktivitásának (híg oldatokban a koncentrációjának) a mértéke, és kifejezi az oldat savasságát vagy lúgosságát. Mivel a hidrogén ionok koncentrációja nagyon széles skálán mozog, az értelmezés és koncentráció számítások megkönnyítésére, logaritmikus egységben fejezik ki a pH és hidrogén ion koncentráció ( [ H+ ] mól/l ) közti összefüggést.
A pH skála általában pH=0 –tól pH=14-ig terjed: ha a pH értéke kisebb mint pH=7, akkor az oldat savas, ha a pH érték nagyobb mint pH=7, akkor lúgos. A semleges oldat pH=7 (pl. desztillált víz).
Az alábbi táblázatban különböző anyagok pH értéke van feltüntetve:
A pH mérés eszközei Az oldatok kémhatását általában két módszerrel szokták meghatározni: kolorimetriás méréssel (indikátor papír vagy oldat), elektrokémiai mérésekkel, vagyis pH-mérőkkel.
A kolorimetriás módszernél néhány csepp indikátort tartalmazó vizsgálandó oldat színét hasonlítjuk össze egy ismert pH-jú, ugyanazt az indikátort tartalmazó pufferoldat színével.
pH mérés elektrokémiai módszerrel
A pH Csoda Napjainkban az egészségünk legnagyobb ellensége a savasodás. Közismert tény, hogy szervezetünk folyamatosan savasodik, sokan fáradtak, elhízottak, allergiásak, betegek. Az elsavasodás az a tényező, amely minden betegség hátterében megtalálható. Dr. Robert O. Young: A pH Csoda című könyv írója azt írja: „Belső nedveink pH-szintje testünk minden sejtjére hatással van. Az anyagcsere teljes folyamata a lúgos környezet meglététől függ. A krónikus túlsavasodás károsítja a test szöveteit és ha nem veszik idejében észre, akkor megakadályoz minden sejtszintű tevékenységet és funkciót. Más szóval a túlsavasodás magát az életet gátolja. Ez az, ami minden megbetegedés és betegség gyökere.”
Szervezetünk enyhén lúgos, az optimális érték pH 7,4. Mi okozza a savasodást? Szervezetünk enyhén lúgos, az optimális érték pH 7,4.
Táplálkozás: savas ételek, italok fogyasztása
Környezeti hatások: környezet szennyezés, savas eső, sugárzás
Negatív gondolatok, depresszió, stressz
MIT TEHETÜNK?
A szervezet hidratálása – sok lúgos víz fogyasztása
Mozgás, sportolás, pozitív gondolkodás
Megfelelő táplálkozás - Lúgos ételek fogyasztása
Cím: A pH napjainkban Készítette: Latyák Brigitta 9.A-s tanuló A Károlyi István pályázat céljából Felhasznált források: 1.http://www.phmeres.shp.hu/hpc/web.php?a=phmeres&o=fooldal 2.http://www.ph-csoda.hu/ 3.http://hu.wikipedia.org/wiki/PH 2008 december