Nyugat-Dunántúli Regionális Szakképzési Fórum Az építőipari trendek és a munkaerő piaci igények összehangolásának lehetőségei Előadó: Schréder Mihály,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
 A szakképzés az elmúlt 20 év vesztese: számbeli és presztízs veszteség egyszerre jelentkezett.  Az egyre fogyatkozó számú tanulók közül egyre kevesebben.
Mátészalka Szakképző Iskola és Kollégium - Déri Miksa
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium
Medgyaszay István Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
BUSH konferencia október 26. Matuz Géza Vezérigazgató h. Termelési és Értékesítési Igazgató ÉMI Nonprofit Kft.
általános főig. helyettes
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„Ismerje meg a tanuló a legfontosabb nyersanyagokat és szerszámokat, legyen találékony, ötletes, élje át az alkotás gyönyörűségét.” (Polgári iskola, Műhelygyakorlatok,
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Iskolánk: a Bencs László Szakiskola és Általános Iskola
Keresletvezérelt szakképzés
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium
1 Az RFKB működésének tapasztalatai Németh Zsolt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési vezető Miskolc, július 15.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Gödöllő,
Az RFKB szerepe a szakképzésben Bihall Tamás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnök Észak-magyarországi RFKB társelnök Balassagyarmat,
TISZKEK SZEREPE A FELNŐTTKÉPZÉSBEN. A KÖZPONTI KÉPZŐHELY 3471 m2 alapterületen 80 darab a gyakorlati képzést támogató oktatási hely 350 fő befogadóképességgel.
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
„A jól képzett szakemberekért.”
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A kamara szerepe a duális szakképzésben január 27.
Expak AT-HU „Szakképzési rendszerek összehasonlítása az osztrák-magyar két oldalán Gazdasági társaság és képzőintézmény együttműködése a térségi foglalkoztatás.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96) fax: (96)
Hiányszakmákat tanuló végzős szakiskolások Mártonfi György Budapest november 5.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Az SZKTV aktuális kérdései március
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

Nyugat-Dunántúli Regionális Szakképzési Fórum Az építőipari trendek és a munkaerő piaci igények összehangolásának lehetőségei Előadó: Schréder Mihály, ÉVOSZ elnökségi tag Budapest, április 15.

Az oktatási struktúra alakulása 2008/2009 években

Építőipari szakképzés Szakma Ács-állványozó Burkoló Építményszigetelő Épület- és építménybádogos Épületasztalos Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő Épületlakatos Festő, mázoló és tapétázó Kőfaragó, műköves és épületszobrász Kőműves Tetőfedő Villanyszerelő Összesen: Éves átlag:

Szakmunkás vizsgázók száma a régióban Ács, állványozó83 Burkoló221 Épület- és építmény- bádogos11 Csőhálózat-szerelő161 Kőműves387 Szobafestő342 Tetőfedő11 Villanyszerelő306 Összesen:1522 Éves átlag:761

Kiemelten támogatott szakképzések Nyugat-Dunántúlon Ács, állványozó Burkoló Épület- és építménybádogos Festő, mázoló és tapétázó Kőműves Villanyszerelő Tetőfedő

Helyzetértékelés és várakozások az építőipari foglalkoztatásban (ÉVOSZ felmérés) Az ÉVOSZ 400 vállalkozást kérdezett meg 2010-ben. Az építőipar 2006 évhez képest ezer főt kényszerült elbocsátani.

A vállalkozások tapasztalatai alapján hiány szakmák: Ács-állványozó Bádogos Tetőfedő Épületasztalos Hő-és hangszigetelő Kőműves Villanyszerelő Vízvezeték és fűtés szerelő,vízszigetelő

Bruttó személyi alapbérek alakulása 2009-ben mester szakmunkás szakmunkások betanított munkások segédmunkások96.000

A szakképzési hozzájárulás alapja, a bruttó hozzájárulási kötelezettség az építőiparban (2007) Vállalkozások gyakorisága (db) Szakképzési hozzájárulás alapja (MFt) Bruttó hozzájárulási kötelezettség (MFt) Saját alkalmazott képzése (MFt) Fejlesztési támogatás (MFt) Gyakorlati képzés elszámolt költsége (MFt) Fennmaradó befizetési költség összesen (MFt)

Tíz év alatt egymillió új munkahely ( Részletek a FIDESZ programjából) A gazdaság, a társadalom és az állam működését munka­központúvá kell alakítani. A gazdasági válságból való kilábalásnál kiemelt helyen szerepel az építőipar. Az épületekben az energia hatékony rendszerek és anyagok fejlesztése, a lakásállomány 10%-ának évi felújítása építőipari munkahelyet teremt. A hazai szakképző intézményekben az elméleti ismere­ tek oktatása dominál, a szakmai gyakorlati képzés háttérbe szorul. A magyarországi vállalatok versenyképessége csak a szakképzés rendszerének teljes átalakításával biztosítha­tó. Németországban a duális szakképzés a vállalatoknál zajló gyakorlati képzésre épül. A rendszer adaptálását elkezdték a hazai szakmai érdekkép­viseletek.

A német szakképzési rendszer A szakmunkásképző iskola több hetes elméleti alapképzést nyújt. Az üzemben szakoktató gyakorlati képzést biztosít a tanulók számára. A képzés három évig tart. A program 1-3 hónapos próbaidővel indul. A tanuló eldöntheti, hogy ezt a szakmát kívánja választani. Gyakorlati képzés heti négy munkanapon, a munkahelyen. Szakmai elméleti oktatás a szakképző iskolában 2-6 hetes összefüggő blokkban. A regionális képzési központokban hét időtartam. Első szakképzési évben 20hét, a másodikban 12 hét, a harmadikban 4 hét. A rendszer alapja a tanulószerződés. A képzési idő alatt a tanuló tanulóbért kap, amelynek nagysága az építőiparban 500 és 1280 Euro között van.

A képzés finanszírozása A munkaadó-szervezetek és szakszervezetek alapítványt hoztak létre, a képzési központok finanszírozására. Minden építőipari vállalkozás a bértömeg 2,5 % befizeti az alapítvány pénztárába.

Az alapítvány a tanuló képzési költségeinek egy részét visszafizeti A képzési költségek térítése Szociális költségek térítése (16%-ka a fent említett időperiódusnak) Regionális képzési központokban történő oktatások költségeinek térítése (képzési költség, szállás és ellátás költsége) A képzési központokhoz történő utazás költségének térítése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!