Fuzzy rendszerek dr. Szilágyi László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Algebrai struktúrák.
Másodfokú egyenlőtlenségek
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Műveletek logaritmussal
Kötelező alapkérdések
Kalman-féle rendszer definíció
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Digitális képanalízis
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
INFOÉRA 2006 Kombinatorika
Rekurzió (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával)
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Halmazok, halmazműveletek
Logika Érettségi követelmények:
Algebra a matematika egy ága
Bayes hálók október 20. Farkas Richárd
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Halmazok, relációk, függvények
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
IRE 9 /27/ 1 Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László2011. TÁMOP – I ntelligens R endszerek E lmélete 9.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
Fuzzy halmazok. 4. előadás2 3 4 Egy hagyományos halmazEgy Fuzzy halmaz.
Készülj az érettségire
Halmazok Összefoglalás.
A következtetés „axiómái” Következtetés távolságalapú operátorokkal.
Exponenciális egyenletek
Halmazműveletek.
Globális problémák, diák szemmel
Boole-algebra (formális logika).
Lineáris programozás.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
Vezérlés Ha a szakasz modellezhető csupa kétállapotú jellel, akkor mindig alkalmazható vezérlés. Lehet analóg jellemző (nyomás, szint, stb.), de a modellhez.
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Határozatlan integrál
Az informatika logikai alapjai
Az informatika logikai alapjai
Programozás III KIVÉTEL.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
előadások, konzultációk
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Halmazok Érettségi követelmények:
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben III Fuzzy következtetési rendszerek Takács Márta.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
3. osztályban.
Előadás másolata:

Fuzzy rendszerek dr. Szilágyi László

Boole logikája George Boole (1815-1864) Kétértékű logika Vajon a mi világunk ilyen? Vajon a mi mindennapi gondolkodásunk ilyen?

Strand példája Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár. Strand miért nyit ki május 1-én? Ha esik az eső, akkor is nyitva van nyáron a strand… Miért? Mert a „még nincs nyár” és a „már nyár van” között létezik több átmeneti állapot „meleg az idő” nem mindenkinek jelenti pontosan ugyanazt A strandnak érdemes kinyitni akkor is, ha már eléggé nyár van és elég esély van jó időre.

Nyár Magyarországon Július 15-én teljes mértékben nyár van. December 24-én egyáltalán nincs nyár. De például mit mondanánk május 29-re? szeptember 29-re? Boole logikája szerint ez utóbbi 2 nem nyár De akkor jött Lotfi Zadeh, és lőn nyár bizonyos mértékig.

Fuzzy logika Lotfi A. Zadeh (1921-) 1965 - Fuzzy logika Fuzzy tagságfüggvény

Pl. az 5 zlotyis sör esete Útikönyv azt írja, hogy Lengyelországban 5 zlotyi egy sör Másik példa: magas és alacsony emberek osztálya.

Egyszerűbb műveletek fuzzy halmazokkal Üres halmaz Boole Fuzzy Komplemens halmaz

Egyszerűbb műveletek fuzzy halmazokkal Halmazok egyesítése Boole Fuzzy Mamdani Larsen Halmazok metszete

Partíció Boole logika szerint az X halmaz bármely x elemét be lehet sorolni egy és csakis egy Ai részhalmazba Fuzzy logika megengedi, hogy bármely x elem több Ai részhalmazhoz tartozzon, valamilyen mértékig

Partíció típusok Valószínűségi vagy Ruspini-féle partíció (1969) Fuzzy tagságfüggvények valószínűségeket írnak le Lehetőségfüggvények Fuzzy tasgágfüggvény megmutatja, hogy mennyire kompatibilis az x elem az adott osztállyal, azaz mennyire tipikus eleme az adott osztálynak

Adatok klaszterezése (csoportosítása) Ruspini elve alapján Dunn (1974) és Bezdek (1981) → fuzzy c-means algoritmus Optimumkeresés Ahol vi az i-dik osztály reprezentatív eleme Valószínűségi megkötés mellett keressük az optimális vi értékeket, és a hozzátartozó fuzzy tagságfüggvény értékeket, azaz a valószínűségi partíciós mátrixot. Fuzzy kitevő szabályozza az algoritmus fuzzy jellegét

Fuzzy c-means (FCM) Dunn: m=2 (1974), Bezdek m>1 (1981) esetén xk vektort abba a j-dik osztályba soroljuk be, amelyre

FCM eredménye

Fuzzy inferencia Árpi, Sándor és Malvin minden szerdán a város valamely étteremében találkozik, és egy vacsora elfogyasztása mellett megvitatják legújabb fuzzy felfedezéseiket. Szokás szerint a vacsora után az ételt is és a kiszolgálást is egy-egy 0 és 10 közé eső osztályzattal minősítik, majd ezekből a számokból fuzzy inferenciával számolják ki, hogy hány százalák borravaló jár a személyzetnek az [5,25] intervallumból.

Fuzzy inferencia további kellékei Kimenet (borravaló) tagságfüggvényei Fuzzy szabályok: Pl. HA az étel ehetetlen ÉS a kiszolgálás jó, AKKOR a borravaló magyar

Illeszkedési mértékek

Alkalmazzuk a fuzzy szabályokat Mamdai-féle logika szerint

Fuzzy kimenet és a defuzzyfikálás 13.85% 12.22% 19.01%

Inferencia fajtái Mamdani-féle inferencia Larsen-féle inferencia, majdnem ugyanígy, majdnem ugyanaz az eredmény Takagi-Sugeno-Kong (TSK) féle inferencia Le van egyszerűsítve

TSK inferencia

Fuzzy szabályozó