Kockázatitőke-finanszírozás 8. Szeminárium A finanszírozási rés problémája Az állam szerepvállalása a kockázatitőke-finanszírozásban 2011. november 09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Vállalatfinanszírozás
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A diákat készítette: Matthew Will
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Dr.Béza Dániel1 A kisvállalkozások alapításának és indításának finanszírozási sajátosságai, és lehetőségei Magyarországon. Szakszeminárium
Préda István, önéletrajz
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Dr. Makra Zsolt projektvezető
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Növekedés a tőzsdével ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Előadás másolata:

Kockázatitőke-finanszírozás 8. Szeminárium A finanszírozási rés problémája Az állam szerepvállalása a kockázatitőke-finanszírozásban november 09. Felhasznált irodalom: SZERB, L. [2006]: Az informális tőkebefektetés és a kockázati tőke szerepe a vállatok finanszírozásában. In.: Makra, Zs. (szerk.) [2006]: A kockázati tőke világa. AULA Kiadó, Budapest, 2006, old. Ebből :3.2. alfejezet Karsai Judit [2004]: Helyettesítheti-e az állam a magántőke- befektetőket? Az állam szerepe a kockázatitőke-piacon.

7/31/2014Free template from 2 Mai órán Finanszírozási rés Az állami beavatkozás kérdése Következtetések, javaslatok

A finanszírozási rés

7/31/2014Free template from 4 Finanszírozási rés: Az az egyensúlytalansági pozíció amikor a pénzügyi források kereslete és kínálata között különbség van. Külső finanszírozási források: keresleti görbe: fordított S alak kínálati görbe: hullám –Forráselemei + görbék »Tulajdonosi tőke »Informális tőke »Kockázati tőke »Bankhitel Kockázat görbe

7/31/2014Free template from 5

7/31/2014Free template from 6 A kereslet két helyen meghaladja a kínálatot: itt egyensúlytalanság jött létre Finanszírozási rés 1.Kezdeti növekedéshez az alapítók, család, üzleti angyalok forrása nem elegendő, de a kockázati tőke még nem lép be 2.A vállalat szembesül a források korlátozott kínálatával

7/31/2014Free template from 7 A keresleti és kínálati oldalt számos tényező befolyásolja. Kínálati oldal: Pénzügyi közvetítő rendszer minősége –Kockázati tőke hiánya, bank rendszer fejletlen –A piacok közötti munkamegosztás hiánya Keresleti oldal: A vállalkozások szükséges és megfelelő információ ellátottság. –Alternatív finanszírozásokról ismeret Pénzügyi transzparencia és Menedzseri képességek hiánya

7/31/2014Free template from 8 Fejlett és fejlődő országok esetében is eltérő a probléma forrása. Mind a keresleti mind a kínálati oldal fejletlensége egyszerre okozza a finanszírozási rést! Megoldások: Állami támogatások EU támogatások Önerő

Az állami szerepvállalás kérdése

7/31/2014Free template from 10 Az állami beavatkozás indoka Az állam megjelenése az ágazatban két feltételezésen alapul: 1. A magánszektor nem biztosít elegendő tőkét a vállalkozások bizonyos köre számára. 2. A kormány képes korrigálni a helyzetet.

7/31/2014Free template from 11 Az állami beavatkozás eszközrendszere 1. Adózási, szabályozási terület  Kettős adóztatás elkerülése  Vállalatok segítése 2. Hatósági szerepkör  Intézményi befektetők, nyugdíj- és egészségpénztárak, bankok vagyonkezelési előírásai  Mennyi megtakarítás jut ki a tőkepiacra 3. Befektetőként  Indirekt módon (magán befektetők ösztönzése)  Közvetlen módon

7/31/2014Free template from 12 Érvek az állami beavatkozás mellett  Gazdasági növekedés  Munkahely teremtő hatás  Képes a befektetőket a kockázatosabb ágaztok felé vonzani

7/31/2014Free template from 13 Közvetlen beavatkozás problémái  Kiszorító hatás  Puhább követelmények a cégekkel szemben  Visszaélési lehetőségek  Állami tisztviselők alkalmassága  Nem vizsgálják, hogy kell-e pénz vállalatoknak  Kormányzati gondolkodás nem egyezik meg a kockázati tőkésével  Csőd felfogása sem egyeztethető össze  Választási ciklusok miatt rövid távú siker orientáció  Nagy az érdekcsoportok nyomása  Sokba kerül az államnak a támogatás

7/31/2014Free template from 14 Közvetett állami beavatkozás Legjobb megoldás a magánbefektetők cégekhez vonzására Befektetési alapok, hibrid alapok Kérdés: Az állam védje vagy jutalmazz a befektetőket?

7/31/2014Free template from 15 Közvetett támogatás formái Felfelé irányuló ösztönzés  Megtérülés javítása  Állami haszon korlátozása Lefelé irányuló védelem  Garanciális, és kezességi programok  Probléma: megváltozik a kockázattűrő képesség, cél nem a haszonmaximalizálás lesz Hozzájárulás a működési költségekhez

7/31/2014Free template from 16 A közvetett befektetések kritikái Ellentét fejlesztési célok és hozamok biztosítása között Meg kell találni az egyensúlyt az üzleti és a gazdaságélénkítési eredmények között A politikai és konjunkturális ciklusoktól is függ a támogatás mértéke A sikeresség érdekében a magánszektor elvárásaival konzisztens feltételek Az államnak közvetlenül nem szabad részt venni a kiválasztásban Kritériumok pontos meghatározása, nyílt verseny a támogatás elnyeréséért

7/31/2014Free template from 17 Az állam részvétele a magyarországi kockázatitőke-piacon Az állam kétféleképpen befolyásolhatja a kockázatitőke- piac fejlődését: –Jogszabályi, szabályozási háttér megteremtésével –Költségvetési források vállalkozásokba történő közvetlen befektetésével

7/31/2014Free template from 18 Jogszabályi háttér Törvény, amely létrehozta a kockázatitőke-alap jogi formáját Szabályozták: –az alapításkori tőkekövetelményt –a teljes befektetésre szánt összeg alapításkori befizetését –Adómentességet is biztosít Hatástalan marad

7/31/2014Free template from 19 Intézményi finanszírozók –A szabályozás kizárja, hogy az intézményi befektetők a kockázatitőke- ágazatba fektessék vagyonukat Adókedvezmények –A tőzsdén nem jegyzett vállalkozásokba történő közvetlen befektetésre vonatkozóan nincs SZJA kedvezmény

7/31/2014Free template from 20 Jogszabályi háttér Üvegzseb- törvény –a visszaélések elkerülése érdekében elrendelte, hogy költségvetési pénzből alapított társaság nem vásárolhat cégeket és nem szerezhet részesedést más cégekben

7/31/2014Free template from 21 Direkt állami beavatkozás MFB befektetései –Reorganizációra szoruló magyar iparvállalatok támogatása –11 regionális fejlesztési társaság létrehozása RFH Rt –2000-ben átvette az MFB helyét –2002: befektetési társaság és kockázatitőke- alap létrehozása

7/31/2014Free template from 22 Következtetések és javaslatok Az állami beavatkozás hatékony legyen, először meg kell határozni a tőkerés nagyságát és helyét. Fontos feladat, hogy a magánbefektetőknek vonzóvá tegyék az össztársadalmi szinten fontos vállalatokat. Átmeneti részvétel szükséges vagyis az államnak egy idő után vissza kell vonulnia. Egyidejűleg teljesülhet a gazdaságfejlesztési funkció és a kockázatitőke- ágazat fejlesztése is.

7/31/2014Free template from 23 Céljai eléréséhez az állam: –Központi alap létrehozása, amely támogatja a magántőke alapokat –Magánszektorbeli befektetők meghívása az általa felállított alapba –Csökkentheti a magánfinanszírozók költségeit, kockázatát Mindez a távlati fejlesztés mellett biztosítja a politikai hatásoktól való függetlenséget

7/31/2014Free template from 24 A magyar kockázatitőke piac sajátosságai Lényegében hiányoznak az üzleti angyalok A piac tőkeellátottságát lényegében kizárólag külföldi forrásból származó tőke biztosítja Perspektivikus vállalkozások korlátozott száma A jogszabályi háttér nem előnyös

7/31/2014Free template from 25 Ez alapján az alábbi szerepvállalás javasolható az államnak: –Együttműködés a magánszektorral (társfinanszírozás, hozam növelése, kockázat csökkentése, hatékony kommunikáció, érdekvédelem) –Inkubációs periódusban nyújtott támogatások kiszélesítése –Partnerek közötti közvetítő intézmények létrehozása, megerősítése

Köszönöm a figyelmet!