2. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Oktatási Centrum
Kápráztatás.
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK ERGONÓMIÁJA
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
Számítógépes ergonómia
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Munkahelyi egészség és biztonság
VILÁGÍTÁS.
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
Zöld fények az éjszakában
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
Petyus Dániel, Szederjesi Miklós konzulens: Dr. Molnár András
KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK BIZTONSÁGA
3. tétel.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Látás és világítás.
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
Mire és hogyan alkalmazhatjuk a LEDeket?
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Színes világban élünk.
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Lakásvilágítás és új fényforrások
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színhasználat Készítette: Bene Attila
Készítette: Horváth László
Kontrasztok.
A számítógépes munkahely ergonómiája
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
Alapfogalmak III. Sugárzástechnikai fogalmak folytatása
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
Munkahelyi egészség és biztonság
Színek.
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
A napfény felbontása prizmával. Rozklad slnečného svetla prizmou
A fény hullámjelenségei
7. A színek szerepe a térképeken
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Color Management I. színelmélet Lengyel Zsolt – Multimédia alapjai.
Természetes világítás
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
A fények és színek hatása ....
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
Színképfajták Dóra Ottó 12.c.
A színek szerepe a térképészetben
Fő alkalmazási területek
Alapfogalmak BME-VIK.
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
És mondá Isten: Legyen mindenütt világosság! (Mózes első könyve 1.3.) Legyen mindenütt LED! (tőlem) Let it be! (the Beatles, 1970) LED it be! (PBKIK) Valóban.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Egy kis SZÍNtan elsősorban a vizuális megismerés tantárgyhoz Sándor Zsuzsa A tanuláshoz szükséges animációkat tartalmaz, töltse le a PPt fájlt is!
Neumann János Informatikai Kar
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
Munkahelyi egészség és biztonság
Színelmélet Kalló Bernát KABRABI.ELTE.
Energiahatékony LED fényforrások
A fények és színek hatása ....
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

2. tétel

Természetes világítás fogalma, fajtái Önre nyomdászként munkavégzése során jelentősen hat a munkahelyi környezete. Melyek a világítás, a színdinamika munkavédelmi vonatkozásai? Természetes világítás fogalma, fajtái Mesterséges világítás fogalma, fajtái Általános, helyi megvilágítás Megvilágítási igény a végzett munka függvényében A színdinamika fogalma Szabványos színhasználat Színek tudatos használata Színek (ibolya, zöld, fehér, kék, vörös) lélektani hatásai

Világítástechnikai alapfogalmak: A szélsőséges fényviszonyok a szem túlzott igénybevétele miatt korai kifáradást, figyelemcsökkenést, fejfájást okoznak. A természetes és mesterséges világítás optimális kombinációjával az elérhető legkedvezőbb látási körülmények megteremtésére kell törekedni.

A Munkahelyek megvilágítása lehet természetes és mesterséges. Az elsődleges természetes fényforrás a Nap, mesterséges fényforrások a különféle világítótestek, amelyek lámpából és lámpatestből állnak.

A természetes világítás fényforrásai 1. Napfény, 2. Égbolt szórt fénye, 3. Környezet (terep vagy takarás) visszavert fénye.

Ahol a lehetőségek megengedik, ki kell használni a természetes fény nyújtotta előnyöket. A természetes fény a nyílászáró szerkezeteken (ajtókon, ablakokon, tetőablakokon) keresztül hatol be. A fény behatolási iránya szerint beszélhetünk oldal-, felső- vagy kombinált világításról.

A mesterséges világítás fényforrásai Izzólámpa Halogén izzó Fénycsövek Ledek oledek

A mesterséges világítással szemben támasztott követelmények: - Megfelelő fényerősség (ide tartozik, hogy a különböző munkakörhöz, különböző fényerősség szükséges). - Káprázat mentes legyen (stroboszkóp hatás – villogás – elkerülése), egyfázisú fénycsövet forgó motor mellett tilos használni. - Megfelelő árnyék (a munkaanyag, vagy felület jó irányból való megvilágítása) és színhatás (hidegszín elkerülése). - Egészségre ne legyen ártalmas. - Gazdaságos és üzembiztos legyen. - Esztétikus és könnyen karbantartható legyen.

A munkahelyek helyes megvilágítása A végzett munka jellege meghatározza a világítás mértékét A világítás erőssége és az egyes fényforrásokkal szemben támasztott színvisszaadási követelmények meghatározzák a színek felismerhetőségét. Munkabiztonsági szempontból mesterséges fény esetén is törekedni kell a természetes fény színképének kialakítására. Az általános megvilágítás legyen olyan, hogy a fényforrások azonos színhőmérsékletű csoportba tartozzanak és ne keletkezzenek árnyékok.

Színdinamika: Célja, hogy a dolgozókat ért hatásoknak ellensúlyozása.

Színpárok: A színek lehetnek: hideg és a meleg színek izgató vagy nyugtató színek könnyű és nehéz színek közelítő és távolító színek.

Hideg színek: (világos kék, zöld, szürke, fehér) Meleg színek (narancssárgától a pirosig). Izgató (narancssárga, piros, lila) Nyugtató (zöld). Könnyű (világos) Nehéz (sötét). Közelítő (világos) Távolító (sötét).

Színek hatása az emberre: A színek meghatározzák a helyiség hangulatát. Meleg színek: nagyobb méretű szobát előnyösen kicsinyítenek. Hideg színek: megnagyobbítják a kisebb helyiségeket. Nagy belmagasságú helyiség arányossá tehető, ha a padlóhoz és a plafonhoz sötét, de nem hideg színt választunk. Hosszú helyiség megrövidíthető, ha az ajtóhoz meleg színt rakunk.

A színek szerepe Színérzékelés (protos: piros; deuteros: zöld; tritos: kék) A színek érzelmi hatása Színemlékezet Kontraszt Színes megvilágítás

A színek felhasználása Normalizált színhasználat A színek funkciói: Rendteremtő (pl. a kórházakban uralkodó fehér szín hatására jobban vigyázunk a tisztaságra). Tájékozódást segítő. Biztonsági funkció (valamilyen balesetveszélyre hívja fel a figyelmet). Színdinamikai kialakítás Alapja: a színek fiziológiai és pszichológiai hatása. Pl. a barna depresszív; a narancssárga, piros serkentő; a zöld, kék nyugtató.