A háború és a modern fegyveres erő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
Humánkineziológia szak
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
A tételek eljuttatása az iskolákba
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Virtuális méréstechnika 12. Óra Karakterisztikák mérése November 21. Mingesz Róbert v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat levelező 4. Óra Karakterisztikák mérése November 23. Kincses Zoltán, Mellár János v
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Műszaki ábrázolás alapjai
Védőgázas hegesztések
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
szakmérnök hallgatók számára
Válogatott fejezetek sejtbiológiából („VFSB”, BSc, biomérnök)
A vidéki tér sikertényezői
Kerékpártároló átadás
Katonai stratégiák, stratégiai elméletek
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
DEÁK JÁNOS NAPJAINK KATONAI MŰVELETEINEK JELLEMZŐI
A terrorizmus és a terrorizmus elleni harc vizsgálata
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. május 15P2P hálózatok 1 Fóliák a vizsgára: 1. előadás  Bevezető: 11-16, 21,  Usenet: előadás:  Bevezető: 3-8  Napster: 
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szervezeti Felépítése
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Előadás másolata:

A háború és a modern fegyveres erő ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A háború és a modern fegyveres erő Szternák György egyetemi tanár 2007

Tájékoztató a tantárgyról Bevezető Tájékoztató a tantárgyról tanórák, előadók és az előadások anyaga, jelenlét az előadásokon vizsga, vizsgabizottság, vizsgarend, felkészülési kérdések, konzultációs lehetőség, a felkészüléshez szükséges irodalom, elérhetőség: A épület 541/A iroda, HM 29-299 mellék Hölgyeim és Uraim! A Hadtudományi Kar Doktori Iskola Tanácsának nevében köszöntöm Önöket, gratulálok a sikeres első félév befejezéséhez. Szternák György vagyok, a Hadtudományi karon dolgozom, mint egyetemi tanár. A tantárgy oktatásához a Kar olyan előadóit kértem fel, akik a téma elismert szakértői. Azt kértem, hogy az előadásaik anyagát adják át Önöknek a felkészülésük elősegítéséhez. Ezen kívül rendelkezésükre áll az egyetem könyvtára, de más forrásokból is javasolt a felkészülés. A tanórák anyaga szorosan kapcsolódik a felkészülési kérdésekhez, amelyek tanulmányozásakor lehetőség van a konzultációra az előadó tanárokkal. A szigorlatra történő felkészülés időszakában – igény szerint – egy alkalommal konzultációra lesz lehetőség, amelynek időpontját a csoport képviselőjével beszéljék meg. A vázlaton feltüntetett helyen, melléken állok az Önök rendelkezésére, természetesen előzetes időegyeztetés alapján.

A téma címében vállalt előadás nem képzelhető el csak a Szövetség keretében. A témával foglalkozó szakembereknek és kutatóknak célszerű ismerni Oroszország, Kína, India és más nagyhatalmak állásfoglalását is a háborúról, a katonai műveletekről és a fegyveres erő lehetséges feladatairól. Az előadás során kerülni szeretném a napi politikai eseményeket és nem kívánok véleményt alkotni hazai politikai és katonai eseményekről, intézkedésekről. A szigorlat során ezt kérjük majd Önöktől is. Ez alól kivételek a miniszteri rendeletek, a kormányhatározatok és a törvények, valamint az Alkotmány. Továbbá, az egyes kérdések megválaszolásakor fejtsék ki a Szövetség és más nagyhatalmak álláspontját az adott témában. A kérdés megválaszolásakor kifejezetten hasznos, ha szerzőkre és irodalomra, valamint dokumentumokra hivatkoznak. A biztonsági környezet komplexé válásával a katonai képességek szerepe nem csökken, viszont tartalmuk jelentősen átalakul és kiegészül a sokoldalú, nem-katonai (politika, diplomáciai, gazdasági, technológiai, kommunikációs) képségekkel. Tekintettel arra, hogy a műveletek különböző fázisai és szintjei közötti választóvonalak ma már egyre kevésbé különíthetőek el, a béke és biztonság érdekében a NATO katonai erejének és a Szövetség erejét jelentő más eszközök koordinációja fontosabb mint korábban. Ahogy a műveletek egyre inkább az újjáépítési feladatok felé tolódnak, úgy jutnak egyre nagyobb szerephez a Szövetség egyéb, specializált képességekhez tartozó eszközei is, természetesen a kollektív védelmet megtestesítő elrettentő erő képességeinek fenntartása mellett.

Európa és a NATO A szigorlat során Európa- és világtérképet biztosítunk. Kérjük Önöket, hogy használják is azokat a felelet során. Igyekezzenek a térképek segítségével magyarázni mondanivalójukat. Törekedjenek erre választott kutatási témájuk kidolgozása során is.

A biztonsági stratégia Az egész társadalmat átfogó biztonságpolitikai elgondolás, amely az ország bel-, kül-, gazdaság- és védelempolitikáját meghatározza. Olyan politikai, gazdasági és védelmi elemei vannak, amelyek közvetlenül befolyásolják az ország biztonságát. A stratégiai tervezés jellemzői: A problémák egyre bonyolultabbak, egyre összetettebbek a világban és a térségben. A változások sebessége egyre nagyobb és egyre nagyobb lesz. A jó döntéshez egyre több idő szükséges, ugyanakkor egyre kevesebb idő áll rendelkezésre azok meghozatalához. A rendszerszemlélet, mint módszer egyre szükségszerűbb a tervezés folyamatában.

A katonai stratégia Az ország fegyveres- és más védelmi erői, eszközei alkalmazásának elmélete és gyakorlata, a biztonsági stratégiában foglalt célok megvalósítása érdekében. Kérdések lehetnek a stratégia elkészítésekor: A fejlődés legfontosabb jellemzői, irányai? Az új kihívások és kockázatok hatása az általános biztonságra? Magyarország érdekei és értékei az új környezetben? Az Európai Unió és a NATO tagság előnyei, hátrányai, kötelezettségek? Hazánk és szomszédok kapcsolata, a jövő lehetőségei? Jelenlegi és a lehetséges veszélyek, kihívások és kockázatok? Válságkezelés, konfliktus-megelőzés, válságreagáló műveletek forgatókönyvei? Követelmény lehet: Tükrözzék, hogy hazai stratégiák. Közérthetők, nyíltak és mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Tartalmazzák a legújabb hazai és külföldi (Szövetségi) tudományos eredményeket, műveleti tapasztalatokból levont következtetéseket.. A társadalom fogadja azokat el, és vállalja a kapcsolódó terheket. Mi van most? – helyzetkép, a diagnosztika tudománya. Mi várható? – a prognosztika tudománya. Mit szeretnénk? – választható lehetőségek. Mi legyen? – döntés. A nem döntés is döntés!

A stratégia kidolgozásának módszere (egy változat) A vázlaton látottak csak javaslatok, szigorúan elméleti megközelítés, amely tudományos kutatáson alapszik. A politikai, katonai és más felső vezetőknek, az egyes területek szakembereinek és tudományos kutatóinak a közös tevékenysége. Széles körű politikai, szakmai vita, majd törvényhozói munka és elfogadás.

A politika feladata A biztonsági- és a katonai stratégiai célok alapján megteremti az egyensúlyt a fegyveres erő: nagysága (szervezete), feladatai, készenléte, fenntarthatósága, fejlesztése között. A feladat nem egyszerű, véleményem szerint csak társadalmi szinten valósítható meg. A NATO – tagállamok esetében rövidebb és hosszabb távon szükséges az egyeztetés is a Szövetség különböző fórumain (a védelmi tervezés jelentősége). Társadalmi szinten a különböző nézetek, álláspontok megbeszélése, ütköztetése – a nyilvánosság bevonásával – elengedhetetlen. diktatúra demokrácia

A katonai erő a katonai szembenállás időszakában, a demokratikus államokban (Huntington), a társadalom és a fegyveres erő egymáshoz való viszonya, a politika meghatározó és irányító szerepe, a katonai erő képessége, szervezet felszerelés képzés és kiképzés műveleti tapasztalat stb. Huntington: A katona és az állam c. műve jó eligazodást ad a kérdéssel foglalkozók számára, de meg kell említeni Szabó János professzor több tanulmányát is. Ezek a tanulmányok elsősorban a volt szocialista országokban lezajlott változásokat összegzik és iránymutatást adnak az Önök további kutatómunkájához. A politikai és a katonai vezetők közötti megbeszélés során a katonák a szakmát célszerű ha képviselik, lehetőleg adatokkal és elemzésekkel támasszák alá a mondanivalójukat. A döntés és az azt követő végrehajtás körülményei a végrehajtó szempontjából. Példa: Koreai-háború, Kubai-válság, Csehszlovákia megszállása, Afganisztán, Öböl-háborúk. Természetesen választhatunk más példákat is.

A háború Carl von Clausewitz mellette, ellene. a háborúk természete, jellege, megvívásuk módja, a résztvevő erők teljesen megváltozott, aszimmetrikus, információs, pszichológiai, hálózatközpontú, hatásalapú hadviselés, áldozatok (katonai, polgári) politikai célkitűzések – alkalmazott erőszak (Múltunk 2004) „…A háború tehát erőszak alkalmazása, hogy ellenfelünket saját akaratunk teljesítésére kényszerítsük…” Mielőtt állást foglalunk jó, ha tudjuk, hogy a világ szinte valamennyi katonai tanintézetében tanítják Clausewitz munkásságát. A szerző megállapításai segítenek minket a mai események megértésében és magyarázatában. A következő előadás témája, Nagy tanár úr előadásában ez a munkásság lesz. Javaslom a Múltunk c. 2004. évi kiadványt Önöknek tanulmányozásra a felkészülés során, mert több szerző, jól hasznosítható tanulmánya található benne.

Katonai műveletek háborús- nem háborús katonai műveletek (Deák János), ENSZ, NATO és magyar felosztás, terrorizmus elleni harc a katonai erő szerepe: (Kőszegvári Tibor, Resperger István) válságreagáló műveletek (AJP-3.4) Felhívom a figyelmüket a különböző felosztások tanulmányozására a szorgalmi időszakban, kiemelten Deák János tanulmányára, amely a Hadtudományban jelent meg az elmúlt évben. Természetesen mások is foglalkoztak a témával, de a szigorlaton a vázlaton látható szerzőkről és a tanulmányaikról biztosan szó lesz a válasz kifejtése során.

Katonai műveletek többnemzeti, összhaderőnemi, kis erők – nagy térségek, beépített területeken folytatott műveletek, civil – katonai kapcsolatok, hálózatközpontú, hatásalapú hadviselés teljes nyilvánosság – a MÉDIA folyamatos jelenléte, Azt kérem a katonai képzettséggel nem rendelkező doktoranduszoktól, hogy a felkészülés során a vázlaton látható fogalmakkal kapcsolatban mindenképpen konzultáljanak Deák úrral vagy más szakemberekkel. A szigorlaton a fogalmakat magyarázni kell és példákat kell felhozni.

A modern fegyveres erő stratégia - fegyveres erő - elmélet - gyakorlat, államok, szövetségek célkitűzései, haderőnemek, fegyvernemek, különleges műveleti erők, A NATO célkitűzései (Prága, Isztambul, Riga) A Szövetség csúcstalálkozói (Prága, Isztambul, Riga) legfontosabb határozatait a szigorlaton ismerni kell. Néhány mondatot kell mondani a haderőnemek és a fegyvernemek legfontosabb jellemzőiről - az előadások alapján – a feladatokról és a műveletek végrehajtásának módjáról. Jól hasznosítható a felkészüléshez a Hadtudományi Lexikon és a következő előadások anyaga. Kérem, hogy a NATO Válságreagáló Erő alkalmazásával kapcsolatos ismereteiket is elevenítsék fel a szigorlatra.

Néhány kép a haderőnemekről és a fegyvernemekről, valamint a különleges erőkről. A szárazföldi komponens képes a harci műveletek tervezésére, végrehajtására , igény szerinti harctámogatásra, harctámogatásra, harci kiszolgáló támogatásra, megfelelő vezetés és irányítással, dandár szintig. A haditengerészeti komponens képes harci műveletek tervezésére, végrehajtására, logisztikai támogatásra megfelelő vezetési képességekkel hadműveleti szintig. Ha szükséges, ezt meglehet még más haditengerészeti képességekkel is erősíteni. A légierő komponens képes a harci műveletek tervezésére, végrehajtására, 100 harci bevetésre (kivéve a légi utánpótlást) napi igény szerint, logisztikai támogatással, valamint a telepített vagy ideiglenes légi hadműveleti irányító központtal. Annak ellenére, hogy több nem NATO ország is részt vesz, valamint részt vehet a jövőbeni NATO által vezetett műveletekben, a tervezés során egyenlőre csak NATO erőket vesznek figyelembe a tervezők a haderő struktúra kialakítására.

Néhány kép a haderőnemekről és a fegyvernemekről, valamint a különleges erőkről. Minden magyarázat nélkül engedjenek meg egy megjegyzést: a hadtudomány művelőinek célszerű ismerni az orosz, kínai és más nézeteket is a háborúval, a fegyveres erővel és a katonai műveletekkel kapcsolatban.

A modern fegyveres erő A NATO – tagállamok gondjai: a katonai költségvetés nagysága, a katonai erő folyamatos leépítése, szállíthatóság (3 – 8 – 15 ezer kilométer), különleges műveleti erő költségei, transzatlanti kapcsolatok, a műveletek eredményessége, NATO Válságreagáló Erő – Riga, A vázlaton látható gondokkal kapcsolatban előadást tartanak Szendy, Lükő és Báthy tanár urak, így ezekről csak röviden szólok. Ma már az egyes államok által biztosított speciális képességek eredője alkotja a Szövetség erejét. A hazánkhoz hasonló adottságokkal rendelkező NATO országokban – a nagyméretű csoportosítások helyett - egyre inkább a kisebb, de mobilizálható, speciális feladatok ellátására képes kötelékek kialakításában és fenntartásában gondolkodnak. A szakosodás, specializálódás kérdése az utóbbi időben még hangsúlyosabbá vált. A válságreagáló műveletek ma már elengedhetetlen eleme a katonai és civil együttműködés képessége, amely jelen van a világ valamennyi fejlett országában és hadseregében. A terrorizmus elleni harc egyik alapvető eszköze a különleges műveleti képesség. Az országhatáron kívül végrehajtásra kerülő válságreagáló műveletek során a speciális műveleti képességgel bíró erők alkalmazása elengedhetetlen követelmény. Ennek megfelelően nagy figyelmet fordítunk ezen kötelékek kialakítására, és a Szövetség elvárásaival szoros összhangban történő felkészítésükre. Ma már az egyes államok által biztosított speciális képességek eredője alkotja a Szövetség erejét. A hazánkhoz hasonló adottságokkal rendelkező NATO országokban – a nagyméretű csoportosítások helyett - egyre inkább a kisebb, de mobilizálható, speciális feladatok ellátására képes kötelékek kialakításában és fenntartásában gondolkodnak. A szakosodás, specializálódás kérdése az utóbbi időben még hangsúlyosabbá vált. A válságreagáló műveletek ma már elengedhetetlen eleme a katonai és civil együttműködés képessége, amely jelen van a világ valamennyi fejlett országában és hadseregében.

A vázlaton a NATO Válságreagáló Erő emblémája látható A vázlaton a NATO Válságreagáló Erő emblémája látható. Erről az első szemeszterben tartottam Önöknek előadást, valamint jegyzet található a könyvtárban. A képességek fejlesztésének biztosítása érdekében a NATO három transzformációs célt fogalmazott meg, amelyek kulcsfontosságúak a jövőbeni műveletek sikeres végrehajtásához: Döntési Fölény (Decision Superiority), Koherens Hatások (Coherent Effects), Összhaderőnemi alkalmazás és a működő képesség fenntartása (Joint Deployment and Sustainment).

A színész és a film Önök előtt ismert.

A katonát nem ismerjük, de a bal karján lévő emblémát igen.

Minden kor más és más mutatók alapján határozta meg a fegyveres erő képességét és korszerűségét. Egy valami közös volt: a középpontban a katona volt, van és lesz! Ne felejtsék el, az akciófilmekben: mindig van üres parkoló; mindig van lőszer; pontos időben érkezik a segítség; a híd és a ház akkor dől össze, amikor mi nem vagyunk rajta vagy benne; az ellenség jól látható és felismerhető; a gonosz csak a legritkább esetben győz; A valóság egészen más, és a katonai műveletek más törvények, törvényszerűségek szerint kerülnek végrehajtásra.

A katonák felkészítése, kiképzése, képzése milyen katonai műveletre, hol (éghajlat, kultúra, szokások, vallás, szociális körülmény, nyelv, pszichológia, biztonság, ellátás stb.) milyen feladatra, fegyverhasználat – önvédelem – ki az ellenség, pszichológiai hatások, többnemzeti körülmény, MÉDIA – szerep (ki és hogyan) katasztrófák következményeinek felszámolása, terroristák elleni harc – jog. Sok kérdés van, amire válaszolnunk kell. Talán legbonyolultabb a MÉDIA.

A következő néhány évben a NATO Válságreagáló Erő, valamint az Európai Unió alkalmi harci kötelékei lesznek a kutatások középpontjában.

A korábbi vázlaton felsorolt kérdésekhez néhány kép. Mi a feladat?

Milyen nyelven beszéljünk? A harc vagy az ellátás, a segítség a fontosabb?

A katasztrófák megelőzése és a következmények felszámolása?

Békekikényszerítés, békefenntartás?

Menekültáradat kezelése?

Civil – katonai kapcsolatok a békeépítés során?

Civil – katonai kapcsolatok a békeépítés során Civil – katonai kapcsolatok a békeépítés során? Ismerjük-e a szokásokat, a kultúrát a műveleti területen?

Más a viselet.

Másképpen ítélik meg a családot és a családon belüli kapcsolatot.

A férfi és a nő közötti kapcsolat.

Mi lesz a feladat? Felkészültünk-e a végrehajtásra?

Biztos, hogy helyes a művelet végrehajtásának a módszere?

Mindent megtettünk a katonák megóvása érdekében – kérdezi a parancsnok?

Távol a hazai körülményektől, szokásoktól és kultúrától.

Nappal 45, éjjel -10 fok hideg van. Hol van árnyék Nappal 45, éjjel -10 fok hideg van. Hol van árnyék? 5 – 8 liter vizet kell meginni naponta, mert ha nem – meghalunk!

Ilyen a sivatagban a homokvihar - kezdete!

A látott képek megerősítik a korábban feltett kérdések megválaszolásának szükségességét.

Köszönöm a figyelmet!