Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere 2012. november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A Natura 2000 alkalmazásának magyarországi gyakorlata a szénhidrogén bányászatban Szakál Tamás Kutatás-Termelés MOL Igazgató „Bányászati Nyílt Napok” Szakmai.
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Leonardo da Vinci mobilitási projekt LdV-HU-10-IVT-1051 projekt Disszemináció február 24. Gundel Károly SZKI Alapítványi Est.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
Gazdálkodó Családokért Kht szerepe az EQUAL-projektben.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tata Molnár András szakaszmérnök
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
Pápai Tűzoltóság 11. B.
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Előzmények 2005 – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – ÖKO-Pack Kht. Lakosság részére nincs visszacsatolás a szelektív hulladékgyűjtés.
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
Hidrológiai monitoringrendszerek
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Pécs turisztikai marketingje
A Velencei-tó értékei.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Baranya megyei polgármesteri fórum február 1. Közjóléti tevékenységünk egy szelete.
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
MEGHÍVÓ A BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága, és a Pest Megyei Természetbarát Szövetség szeretettel meghív minden kedves Természetjárót.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Békés, március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen.
Tavak, tározók rehabilitációja
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása A bányában megtelepedő denevéreket a projekt megvalósítása előtti.
A Közép-Dunántúli Régió természeti környezete és természeti erőforrásai geográfus III.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Gyöngyös jellegzetességei
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
Horváth Angéla osztályvezető Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
37. Postás kupa Verseny az alföldi „hegyek” között Vetítés indítása: F5.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület tevékenységének bemutatása ( ) Krenedits Sándor A Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Önkormányzat és állam.
Projektzáró rendezvény
Előadás másolata:

Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia TÖOSZ - Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja

Populáció: – fő Közigazgatási területe: – ha Vízfelület: – 300 ha Ramsari terület: – ha Natura 2000-es terület: – 610 ha Önkormányzati tulajdonú erdő: – 180 ha Helyi jelentőségű természetvédelmi terület: – 850 ha Tata területi adatai:

Problémafelvetés Az Öreg-tó vízminősége nem megfelelő Okok: –2 szennyvíztisztító a vízgyűjtőn –korábban bányászati technológiai vízbevezetések –félintenzív halgazdálkodás –mezőgazdasági bemosódások Cél: –a vízminőség és a környezet helyreállítása

Előzmények Által-ér Szövetség –Tata kezdeményezésére 1994-ben 18 önkormányzat hozza létre –Fő célja a vízminőség javítása Öreg-tóért Közalapítvány –1996-ban hozta létre a képviselő-testület –Munkáját napjainkban az Által-ér Szövetség végzi KDOP-4.1.1/D: A Tatai Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtő rehabilitációja –Gesztor: ÉDUVIZIG –Által-ér vízszállító képességének, műtárgyainak rekonstrukciója –Által-ér torkolatnál vizes élőhely kialakítása –Öreg-tó természetes parti föveny visszaállítása

Helyszínek

Megvalósítás - Vizes élőhely -

Megvalósítás - parti föveny -

Eredmények Az öntisztulási folyamat meggyorsítása, valamint a fürdőzés megkönnyítése A nemzetközileg is védett vízimadaraknak nagyobb, védettebb élettér jött létre

Eredmények Mindkét beavatkozás víztisztító hatással bír, évente 4-szer 5 helyen végzünk vízmintavételezést Az Öreg-tó vízének teljes mértékben fürdésre alkalmassá tétele

Jövőbeni tervek Öreg-tó rehabilitáció II. ütem: tókotrás Fürdésre, sportolásra alkalmas legyen a tó Vízparti vizesblokkok kialakítása

Tata az élő vizek városa

Köszönöm a figyelmet! M ichl József polgármester Web: Cím: 2890 Tata, Kossuth tér 1. Tel.: 34/ Fax.: 34/