A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
Magyarország nemzeti katonai stratégiája Készítette: Faludi Miklós
II/1. Szociálismunka vagy bürokrácia: érdekképviselet és segítői szerep Kósa Eszter Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
Nyugdíj.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
Országos Tudományos Diákköri Konferencia április Kényszerek vs. Remények - Avagy – Szükségesek-e az atomfegyverek? Péczeli Anna.
HIDEGHÁBORÚ-II..
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
Nemzetközi kapcsolatok története
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Párizsi kommün.
A délszláv válság.
Földünk a második világháború után
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Országos Tudományos Diákköri Konferencia április A „terror elleni háború” és az amerikai „nagy stratégia” Péczeli Anna.
Nukleáris non-proliferáció az Atomsorompó Egyezmény keretein belül
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkaadói szervezetek az EU-ban.
alkotmány – állam- és kormányformák
Magyarország a II. világháborúban.
A terrorizmus elleni küzdelem, záró előadás
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
A terrorizmus és a terrorizmus elleni harc vizsgálata
A háború és a modern fegyveres erő
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A II. világháború (2.) A keleti front
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
NKE Nemzetközi Intézet; Biztonsági kihívások és stratégiai válaszok
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Arab diktatúrák megdöntése Farkas Bertalan Politikai földrajz és globalizáció
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A római köztársaság válsága
Európán kívüli világ.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Itália meghódítása ( Kr. e. IV-III. sz.)
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Előadás másolata:

A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 6. Az Egyesült Államok és a „Gonosz tengelye”

I. Elméleti háttér Főbb kérdések: 9/11-et követő események precedenst teremtettek-e? Indokolják-e a fennálló körülmények az önvédelem jogának kiterjesztését? A preemptív önvédelem hasznos-e: szükségesség elve?

2002. jan. State of Union Address: „Gonosz tengelye”: Irak, É-Korea, Irán tömegpusztító fegyvereket fejlesztenek; terroristáknak adhatják ellenük megelőző (preemptív) önvédelem a gyanú alapján Bush-doktrína: „azonosítani és elpusztítani a fenyegetéseket, mielőtt elérik az ország határait” 2002-es Nemzetbiztonsági Stratégia (Bush) - a korábbi háborús konfliktusok megváltoztak - az USA akár egyoldalúan is beavatkozik, ha fenyegetve érzi magát - legfőbb cél, hogy a tömegpusztító fegyverek bevetését elkerüljék (miért veszélyes a fegyver a terrorista kezében?) - nem elég reaktív pozíciót felvenni (kubai rakétaválság és a hidegháborús játékelméletek)

Amerikai nemzetbiztonsági stratégia (2002) folytatása: Veszély: renitens (rogue) állam tömegpusztító fegyvereket ad át terroristáknak Önvédelem: megelőző akciók a terroristák ellen - „A nemzetközi jog évszázadok óta elismeri az államoknak azt a jogát, hogy egy támadás elszenvedése helyett önvédelmet gyakorolhassanak azokkal az erőkkel szemben, amelyek közvetlen támadással fenyegetnek”

- 2003-as State of Union Address: - nem szabad addig várni, míg küszöbön nem áll a támadás-> az elhárító önvédelem nem elég („pánikháború”) Az ENSZ nem támogatja a preemptív önvédelmet, csak az elhárítót; addig a BT jogosult kényszerintézkedéseket tenni <-> ha a terroristáknak tömegpusztító fegyvere van-> miért kell megvárni a BT véleményét (önvédelemhez nem kell a BT engedélye) - GER, RUS, CHI, FRA: inkább ENSZ fegyvervizsgáló bizottság

II. Az iraki offenzíva előzményei 1980-88 Irak-iráni háború, a siíta többség miatt Irakra veszélyes Irán befolyása A háborúban vegyi fegyvereket bevetnek katonák és civilek ellen A háborút követő gazdasági válság miatt Szaddám Husszein 1990-ben megszállja az olajban gazdag szomszédos Kuvaitot (Öböl-háború) 687(1991) ENSZ BT-határozat fegyverszüneti rezsimje: - repülés tilalmi övezet létrehozása - le kell szerelnie biológiai és vegyi fegyvereit - nem építhet és nem vásárolhat atomfegyvert - ENSZ-megbízottak ellenőrzik

Irak többször megszegte; 98’-ban kiutasította az ellenőröket azt állítva, hogy a CIA-nak kémkednek 1441 (2002) BT-határozat: újabb ellenőrök, Irak kezdetben vonakodik, de beengedi őket a Hans Blix vezette csoportot (2003-ban a csoport két „mobil fegyver laboratóriumot” fényképezett le) USA vád: Nigerből Irak uránt vásárolt és országszerte fegyverlaboratóriumokat létesített -> a Kongresszus és a Szenátus 2002-ben felhatalmazza Bush-t az erő alkalmazására (Szenátorok érve <-> titkosszolgálatok információi) - Blix nem talál bizonyítékot tömegpusztító fegyverre 2003. januárban

2002. november 8. 1441. BT-határozat Irakról 1. Irak tegyen jelentést az ENSZ-nek WMD-ről 2. Új ellenőrző rezsim (UNMOVIC, NAÜ) 3. Irak biztosítsa ellenőrök szabad mozgását, hozzáférését 4. Ellenőrök tájékoztatják BT-t 5. BT „azonnal összeül,… hogy megvizsgálja a helyzetet” 6. Irak további jogsértése „súlyos következményekhez vezethet” 8

2003. január 9. UNMOVIC jelentése Hans Blix: Semmit sem találtunk 9

Akik ellenezték az offenzívát: Bill Clinton Kofi Annan Blix: nem talált WMD-t és a vizsgálat hamarosan befejeződhet FRA, GER, RUS, CHI Az amerikai kormányt ez már nem érdekelte

III. Az iraki háború

2002. júl.: CIA és elit katonai csoportok előkészítenek Vádak: - tömegpusztító fegyverek - al-Kaidával kapcsolat - emberi jogsértések, ezért demokrácia építése 2003.már. 20. Bagdad bombázása Iraki Szabadság Hadművelet, Hajlandók Koalíciója BT-nek küldött levél Április 9. Bagdad elesik Április 15. Tikrit elesik Május 1.: Bush bejelenti a győzelmet

2003. május 1. „Mission accomplished” Bush az Abraham Lincoln fedélzetén 13

a koalíció a déli országrészen a Colaition Provisional Authority-t-> 2004. jún. 28-án adja át a hatlmat az iraki átmeneti kormánynak Iraq Survey Group: Duelfer-jelentés 2003. nyár: evezetők elfogása 2003. dec. 13. Szaddám elfogása Cél a stabilizálás

felkelők: - kezdetben Szaddám hívek - „Szunnita Háromszög” - régiók csoportjai, vallási szélsőségesek -> ellenzik a megszállást - az al-Kaida is megjelenik (Madrid, London) - sok fegyvert megszerzett az iraki hadseregtől - gerilla-taktika és terrorista merényletek

-2004: - felkelők taktikája változik; egyre erősödnek - többféle különálló csoport->polgárháború - I. Fallujah-i csata: négy amerikai katonai vezető meggyilkolása - II. Fallujah-i csata: legsúlyosabb városi csata - 2004. április: Abu Ghraib kiderül (morális kudarc)

2005: - jan.31. az átmeneti kormány megalkotja az alkotmányt - okt. 15. népszavazás elfogadja - dec. nemzetgyűlés választása - folyamatos támadások 2006: - mecseteket támadnak a felkelők -Mahmudiyah-i incidens június 6. sikeres célzott likvidálás Abu Muszab al-Zarkávi al-Kaida vezető ellen - dec. 30. kivégzik Szaddám Husszeint

2007 - Bush még további csapatok vezényel - az iraki parlament a kivonulás pártján van - több szövetséges tervbe veszi a kivonulást 2008 - csökken az erőszak száma, a helyzet javul 2009-2010: tárgyalások a kivonulásról - másik al-Kaida vezető meggyilkolása - 2010. szept. 1. az USA harcoló csapatok eljönnek - Iraki Szabadság Hadművelet helyett Új Hajnal Hadművelet (50e amerikai, cél az iraki biztonsági erők kiképzése)-> kivonulás 2011 végén

IV. Észak-Korea 2002-ben bejelenti, hogy nukleáris fegyverprogramja van 2003-ban kilép az NPT-ből Azért, hogy preemptív csapást tudjon mérni az USA-ra az általa okozott veszély miatt Japán és USA is preemptív csapásokkal fenyeget 2003-ban megnemtámadási megállapodás

2006: - hosszú távú ballisztikus rakéták - atomfegyver-kísérlet É-Korea csak atomfegyverrel tudja magát megvédeni az USA fenyegetés ellen<-> az USA pedig azért fenyegeti, hogy ne legyen atomfegyvere 1718(2006) BT határozat- koreai válasz 2007: rendezés, reaktorok bezárása, ellenőröket beenged A preemptív önvédelem ingerelte Észak-Koreát

V. Irán Az USA általi vádak urán dúsítása békés célra az NPT-vel összhangban Bt-határozatok (2006): Irán vesse magát alá a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség vizsgálatainak Irán vonakodása miatt 41.cikk alapján kényszerintézkedések A BT tudta kezelni a helyzetet, anélkül, hogy felhatalmazott volna erőszak alkalmazására

Jogszerű-e a preemptív önvédelem ezekben az esetekben?