Az intolerancia különbségei a fiatalok lakóhelyi csoportjai között Csákó Mihály WJLF/ELTE TáTK Konfliktus és társadalmi innováció a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Egy innováció nyomában
romaellenesség és antiszemitizmus
Innováció konferencia
E program használata fokozottan veszélyes, mivel az agyhullámok
Az első házasság felbomlása
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, október 17. Előadó: Pató Mária
. Magyar Gyógytornászok Társasága V. Kongresszusa Sopron november (Élmény) beszámoló a tanszék 9 előadásáról.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Statisztika Érettségi feladatok
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
A hisztogram Társadalomstatisztika, 2. előadás 2012/13. tanév, 1. félév Csákó Mihály (WJLF)
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
VOLFRÁM-OXID NANOSZÁLAK VIZSGÁLATA ÉS ELŐÁLLÍTÁSA ELECTROSPINNINGEL MFA NYÁRI ISKOLA 2010 BALÁSI SZABOLCS JÚNIUS 25.
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Kisebbségi kultúrák.
Korok játéka vagy játékok kora
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
1 Változás. Válság. Váltás.Hu A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája és közgyűlése. Laki Ildikó: Esélyek és hátrányok a fogyatékosok életében.
Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Konfliktus és társadalmi innováció a Magyar Szociológiai Társaság konferenciája Budapest, november 5–7. Vallásosság és politikai érdeklődés Csákó.
MTA Regionális Kutatások Központja A vidék polgárosodása Erdei Ferenc műveiben Kovács Teréz DSc. tudományos tanácsadó, egyetemi tanár MTA Regionális Kutatások.
A Héraklész Program merítési bázisa
Iskola a határokon A magyar-szlovák-ukrán hármashatáron végzett kvalitatív kutatás eredményei, Sik Dorka és Szécsi Judit ELTE TáTK A projekt.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.

Diszkrét változók vizsgálata
Bemutatkozik az FGSZ Zrt.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
MSZT - Educatio - MTA OktSzoc albiz "Veszélyes iskola" konferencia AZ ERŐSZAKOS KONFLIKTUSOK SZELLEMI KÖRNYEZETÉRŐL Csákó Mihály ELTE / WJLF.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Anyagtudomány és Technológia Tanszék ANYAGTUDOMÁNY tárgy 2004/2005. I. félév. 1.– 7. tankör.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Középiskolás éveim Fekete Eszter
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Előadás másolata:

Az intolerancia különbségei a fiatalok lakóhelyi csoportjai között Csákó Mihály WJLF/ELTE TáTK Konfliktus és társadalmi innováció a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája november 5-7., Budapest, Wesley János Lelkészképző Főiskola

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 2 Tárgyunk A tolerancia és intolerancia kérdése gyakran volt kutatás tárgya a rend- szerváltás óta Magyarországon. Ez az előadás azzal tűnik ki, hogy serdülőknél, tehát kialakulásának egyik pillanatában vizsgálja az intoleranciát.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 3 Adataink forrása Több megyére és a fővárosra reprezentatív középiskolás mintán végeztünk politikai szocializációs vizsgálatot 2005-ben és 2008-ban. Vagyis két kohorsz adatai állnak rendelkezésünkre, amelyek három év távolságban követik egymást.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 4 A változók Az intolerancia mérésére azt a kérdést használom, amely így szólt: „ Mit szólnál hozzá, ha padtársad a következő csoportok tagja lenne? A csoportok: arab/ cigány/ erdélyi magyar/ finn/ horvát/ kínai/ kongói/ német/ orosz/ román/ szerb/ szlovák/ zsidó A válaszlehetőségek: Zavarna /Nem zavarna

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 5 Alapeloszlások: zavarna % arab20 cigány5144 erdélyi magyar77 finn99 horvát1110 kínai2423 kongói2221 német1211 orosz1918 román3329 szerb2023 szlovák2314 zsidó3226

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 6 Alapeloszlás - rendezve

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 7 Az elutasítások száma

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 8 Az antiszemitizmusról Hajlamosak voltunk azt mondani: az antiszemitizmus már nem igazán veszélyes, átadja helyét a cigány- ellenességnek. Ez így nem tartható: az antiszemitiz- mus jelen van, csak jórészt össze- kapcsolódik a cigányellenességgel.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 9 Zsidó vagy cigány

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 10 Zsidó vagy cigány – 2008

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 11 A cigányellenességről A CIGÁNYOK ÉS A ZSIDÓK ELUTASÍTÁSÁNAK ARÁNYA (%) AZOK KÖZÖTT, AKIKET CSAK EGY CSOPORT ZAVARNA Cigányok78,976,6 Zsidók8,58,7

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 12 Az intolerancia fajtáiról Egyes népek elutasítása antiszemitizmus cigányellenesség Népcsoportok elutasítása rasszizmus nacionalizmus (Kárpát medencei) Általános xenofóbia minden idegen elutasítása

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 13 Területi különbségek 1: iskola

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 14 Területi különbségek 2: lakóhely

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 15 Iskola és lakóhely: Budapest

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 16 Iskola és lakóhely: megyék

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 17 A rasszizmus teljes képe 1.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 18 A rasszizmus teljes képe 2.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 19 Két intolerancia mutató A rasszista hajlam mutatójául az elutasított színesbőrű-ek és az összes elutasítottak hányadosát, a nacionalista hajlam mutatója- ként pedig az elutasított szomszéd-népek és az összes elutasítás hányadosát használom. A nacionalista hajlam (NH) és a rasszista hajlam (RH) aránya Az iskola NH 2008RH 2008 székhelye ÁtlagSzórásNÁtlagSzórásN Budapest0,1530 0, ,08710, Baranya0,1469 0, ,11110, Fejér0,1462 0, ,10850, Hajdú-Bihar0,18160, ,12630, Szabolcs-Sz-B.0,15110, ,12840, Stat.eta=0,062 p=0,001eta=0,075p<0,001

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 20 Két intolerancia mutató A fiatal NH 2008RH 2008 lakóhelye ÁtlagSzórásNÁtlagSzórásN Budapest0,15240, ,08310, Megyeszékhely0,17810, ,11570, >5000 fő0,16290, ,12350, <5000 fő0,13350, ,10880, Stat.eta=0,065 p<0,001eta=0,078p<0,001

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 21 A nacionalista és rasszista hajlamok eloszlása Budapesten

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 22 Néhány következtetés A középiskolások között kimutatható a cigányok- kal, a zsidókkal, a színesbőrűekkel és a szom- széd népekkel szembeni intolerancia, sőt a xenofóbia jelei is. A különböző megyékben tanuló fiatalok eltérő mértékben mutatják ezeket: a dunántúli megyék-ben gyengébben, a tiszántúli megyékben erő-sebben, leggyengébben pedig a fővárosban. Az ellenérzés a cigányokkal szemben a legerősebb, második a szomszéd népekkel szembeni nacionalista elutasítás.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 23 Néhány következtetés Az antiszemitizmus csak negyedik a sorban, de tartani lehet attól, hogy az intolerancia többi fajtájának kibontakozása ismét erősíteni fogja. A lakóhely hatása keresztezi az iskola szék- helyének a hatását: Budapesten elsősorban megyeszékhelyekről bejáró fiatalok emelik meg a nacionalista hajlam és a cigányellenesség gyakoriságát. A nacionalista hajlam a dunántúli megyékben a megyeszékelyen lakók között, a tiszántúli megyékben a többi város és nagyközség lakói között a leggyakoribb.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 24 Néhány következtetés A kisközségek (<5000 fő) lakói között a legala- csonyabb mind a nacionalizmus mind a rassziz- mus nyomainak előfordulása. A megyeszékhe- lyek lakói viszont a leggyakrabban mutatják ezeket. A fővároson belül a munkáskerületekben lakók között alacsonyabb, és a budai elitkerületekben lakók között a legmagasabb mind a nacionalista, mind a rasszista hajlam megnyilvánulása.

A MSZT évi konferenciája Csákó M: Az intolerancia lakóhelyi különbségei 25 Köszönöm a figyelmet. Csákó Mihály