Kovács Marcell marcell.kovacs@ksh.hu Vidám népszámlálás A népszámlálás adataiból március vége óta közel ötezer táblát, mintegy 1 millió számadatot közöltünk,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
Advertisements

A statisztika rejtelmei
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban A foglalkoztatási célú projektek jelentősége, hatása a térségi foglalkoztatásra Szombathely, május 14.
Hírközlés – Hatóság Szabó Tibor Kompetenciaközpont vezető
Magyar Tudományos Akadémia
Miért jobb egy (nem csak) geolokációs mobil kutatási rendszer? 1 HWSW – App!mobile konferencia, MOM Budapest, november 13. Pintér Róbert.
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Felkészülés a évi népszámlálásra
"Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok a KSH honlapján "Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok.
Tájékoztató a évi népszámlálásról Komárom-Esztergom megye Szemes Mária KSH Veszprémi Igazgatósága.
Népmozgalmi adatbázisok
E.ON – Versenyben Önökért!
A vállalkozások képzési tevékenysége (CVTS) és a felnőttképzési adatfelvétel(AES) jellemzői Lukácsné Szabó Gerda
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A népesség nemzetiségi és vallási összetétele
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
PTE ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
A népesség nem és kor szerint
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Magyarországi válások száma más országokéhoz képest Készítette: Hári Noémi 2010.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
1 START ELŐTT A NÉPSZÁMLÁLÁS Sajtótájékoztató, szeptember 2.
2011. július 27. OST adminisztratív és hatósági nyilvántartások statisztikai célú felhasználását elősegítő munkabizottságának 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A népszámlálási adatkincs hasznosítása
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
Globális problémák, diák szemmel
EQF TEAM „WORKSHOP” SC MEETING. EQF Minden partner bemutatta a saját képzési rendszerét Megegyezés: EQF csapatvezetők tartják ezek után a kapcsolatot.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A munkaerő-felmérés módszertana
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Marketing információs
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Napraforgó Napraforgó.
PwC Informatikai kockázatkezelés a gyakorlatban Hétpecsét Információbiztonsági Fórum március 22. Előadó: Viola Gábor, CISA.
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
A Háztartások pénzügyeire és fogyasztására vonatkozó európai felvétel (Miből élünk?) KSH,
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Kreatív statisztikai módszerek a szegénységmérésben
BÁN KRISZTIÁN KOVÁCS ZOLTÁN
Hogyan legyen több tartalom?
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

Kovács Marcell marcell.kovacs@ksh.hu Vidám népszámlálás A népszámlálás adataiból március vége óta közel ötezer táblát, mintegy 1 millió számadatot közöltünk, most nem a számokról szeretnék beszélni. Feleleveníteném azokat a jópofa, kedves momentumokat, amikre jó visszaemlékezni. Boros Juli babérjaira törve: „Csak a szépre emlékezem…” Kovács Marcell marcell.kovacs@ksh.hu

A nagy találkozás A népszámlálás módszertani fogalma: Egy adott terület (ország) népességének egészére kiterjedő, előre meghatározott időpontra vonatkozó, rendszeresen ismétlődő állapotfelvétel. A népszámlálás gyakorlati fogalma: a KSH találkozása több mint 4 millió háztartással A népszámlálás az az alkalom, amikor a lakosság közvetlen kapcsolatba kerül a statisztikával, a KSH-val. A KSH számára különösen fontos esemény, mert nem csak az adatainkat használók, a munkahelyükön adatokat szolgáltatók és a lakossági mintákba bekerülő szerencsések, hanem mindenki kapcsolatba kerül a statisztikával. 2

Két évvel ezelőtt… Többcsatornás adatfelvétel: Internetes kitöltés Papír kérdőív önálló kitöltése Hagyományos interjús válaszadás Két évvel ezelőtt ilyenkor az internetes beérkezéseket figyeltük nagy izgalommal. A hagyományos interjús adatfelvételt új módszerekkel egészítettük ki, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosság egyre kevésbé örül a számlálóbiztosnak. A számlálóbiztos nélküli adatfelvétel azonban nem tette személytelenebbé a kapcsolatot a KSH és az adatszolgáltatók között, sőt. Az önállóan kitöltött kérdőíveken számtalan olyan üzenetet kaptunk, amellyel az adatszolgáltatók nem csak a családi viszonyaikba, életkörülményeikbe engedtek bepillantást, de a lelki világukba is.

Vallomások a kérdőíven a kormány ígéreteivel megélhetési politikus, mint ti megélhetési politikus, mint ti Szív küldi üzenetek a kérdőíveken. Sokszor megkapóan érzékeny vallomások. a feleségem szerint hülye vagyok

„Végtelen szerelemmel Audrey-nak :) (és a családomnak)” A KSH is ember A KSH is üzent a világnak: rejtett üzenet az internetes kitöltési felületen „Végtelen szerelemmel Audrey-nak :) (és a családomnak)” A lakosság bizalmába fogadta a KSH-t, és a személyes üzeneteket mi is viszonoztuk. A kitöltő programot készítő cég egyik programozója üzent kedvesének. Súlyos hibát vétett, mert azt sugallta ezzel, hogy az adatvédelmi szempontból kikezdhetetlenül biztonságos kitöltő programba csak úgy bele lehet nyúlni. Szerencsére a közvélemény ezt nem így értékelte, hanem váratlan emberi gesztusként. Tudtunkon kívül arattunk kommunikációs sikert.

Internetes kód baki P Y h g p h 9 V P Y h g p l 9 V P l h g p l 9 l Internetes kitöltés: 19 % - egyértelmű siker Kedves baki a belépési kódban: Nincs probléma: Lehet probléma: Van probléma: P Y h g p h 9 V Évekig tartó előkészületek ellenére is kerülhet homokszem a gépezetbe. Kedves baki: az internetes belépési kód betűtípusában ugyanannak látszik a I (Ilona) és a l (lada). Telefon, emailben tisztáztuk az adatszolgáltatókkal. P Y h g p l 9 V P l h g p l 9 l

Állandó kapcsolatban 10 millió adatszolgáltatóval A kommunikáció különösen fontos szerephez jutott a 2011-es népszámláláskor. A tömegkommunikáció fejelődése lehetővé tette, hogy az adatszolgáltatók közvetlenül a KSH-hoz forduljanak kérdéseikkel. Sokszor spártai helyzetben éreztük magunkat. Az összeírási időszak alatt 14 ezer emailt válaszoltunk meg. A call centerbe 235 ezer hívás érkezett, óránként 225. Leghosszabb időtartama: 58 perc. Sikerült elhitetni, hogy mindenkire van időnk – visszatérő beszélgető és email partnerek. 14 ezer email, 235 ezer telefonhívás - visszatérő levelező és telefonpartnerek

Jediszámlálás, 2011 Egy kis jedi-statisztkai módszertan: Először a 2001. évi népszámláláskor Angolszász országokban Fricska a népszámlálóknak Nem örülnek a jelenségnek: A népszámlálók, mert komolytalanná teszi az népszámlálás ügyét A nem vallásosak, mert csökkenti a számukat Egyik visszatérő telefonálónk volt a magyarországi jedi hívők hivatalos(nak mondott) képviselője. Felháborodásának oka, hogy az internetes kérdőíven nem volt választható a vallások listájából a jedi válasz. Kerülendő a konfliktust, jeleztük, hogy a papírkérdőíven beírhatják. Fel is dolgoztuk az adatot. Korábban azt mondtam, nem fogok adatokról beszélni, most mégis. Az adatközlések nem említik a jedi-ket, kerülni akartuk a komolytalanság látszatát. Ebben a „szűk körben” kicsit kielemezhetjük az eredményeket.

Nemzetközi összehasonlítás A jedi vallásúak száma néhány releváns országban, 2011 (ezer fő) Releváns ország ez esetben attól releváns, hogy van elérhető adat. Vallás adat csak a kérdőíves népszámlálásokból van, de ott sem mindenhol kérdezik (pl. USA). A jedik kimutatására pedig csak a legkifinomultabb feldolgozás mellett vállalkoznak. Skóciában a sith-ek számát is tartalmazza (módszertanilag aggályos)

A népesség arányában A jedi vallásúak a népesség arányában néhány releváns országban, 2011 (%) Magyarország megelőzi Kanadát.

Korösszetétel Jedi vallásúak Teljes népesség

Köszönöm a figyelmet! Zárás: a 2013 áprilisban felbukkanó adatszolgáltató esete.