Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
Bodolai Anna Borbála ICCR-Budapest Alapítvány Január 14. Európai Integrációs Modulok-Szakmai Tapasztalatcsere (EIA/2012/4.8.1.)
Külföldi állampolgárok munkavégzése Magyarországon
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Migrációs folyamatok Magyarországon
Harmadik országokból érkezettek a magyar munkaerőpiacon munkaértekezlet október 1. A MUNKAERŐ-PIACI INTEGRÁCIÓ KIHÍVÁSAI MAGYARORSZÁGON.
"Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok a KSH honlapján "Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok.
Népmozgalmi adatbázisok
Népesedési folyamatok
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
EU alapismeretek E-Learning.
KÜLFÖLDIEK NÉVVISELÉSE
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Turizmusstatisztika a KSH-ban Központi Statisztikai Hivatal
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
EU II..
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
1 OST 2. munkabizottság ülése KSH november 18. Dr. Laczka Éva.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
A multikultúra megítélése
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
1914.
Állampolgárság.
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Munkavállalási célú migráció Ausztriába Budapest, november 8. Temesvári Mária Osztrák Nemzeti Kapcsolattartó Pont International Organisation for.
Interplay of European, National and Regional Identities FP7-SSH, Partner teams from ten countries (Austria (leading partner IHS), Belarus, Germany,
Az osztrák-magyar határtérség demográfiája és tudástőkéje
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Munkavállalás az Európai Unióban
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Tudjuk-e, tudhatjuk-e, hogy kik mentek el? Válaszkísérlet a SEEMIG vizsgálat alapján Blaskó Zsuzsa, tud. főmunkatárs NKI Gödri Irén, tud. főmunkatárs,
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A GDP alakulása Csehországban az elmúlt húsz évben Farkas Bertalan Péter Földrajz BSc október 7.
Politikai és szociálgeográfia I.
Migráció és nemzetközi jog
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
A nemzetközi migráció globalizálódása
A nemzetközi migráció globalizálódása
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Előadás másolata:

Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető

Hogyan kezdjem az előadást? Kezdhetném összehasonlító adatokkal Idősorokkal Térképekkel Adatrendszer bemutatással Adatgyűjtési problémákkal

Magyarországon élő külföldiek, engedélyek alapján,

A földrajzi-, kulturális közelség még mindig meghatározó ÁPLegfőbb tartózkodási ország TörökNémetország MarokkóiSpanyol-, Francia-, Olaszország RománSpanyolország, Olaszország OlaszNémetország LengyelNémetország, Nagy-Britannia AlbánGörög-, Olaszország PortugálFranciaország BritSpanyolország NémetSpanyolország, Ausztria Kínai Olasz-, Spanyolország, Nagy- Britannia Román 1,7 M Olasz 1,2 M Lengyel 1,2 M Albán 1 M Portugál 1 M Brit 0,9 M Török 2,4 M Német 0,8 M Marokkói 1,7 M Kínai 0,6 M EU állampolgárok Harmadik országbeliek ezer Forrás: Eurostat, Statistics in focus 94/2009 Magyar kivándorlók: Népszámlálás 2011

Vagy így kezdhetném az előadást Adminisztratív adatforrások (Személyi adat és lakcím, idegenrendészet, APEH, külföldi munkavállalók stb.) Statisztika adatforrások (népszámlálás, népmozgalom, munkaerőfelmérés stb. Surveyes vizsgálatok (KSH, TÁRKI, GKI stb.) Más eseti vizsgálatok

Így folytathatnám A migrációs adatbázis felépítése INTEGRÁLT MIGRÁCIÓS ADATBÁZIS BÁH KKKH Idegen- rendészeti Nyilvántartás Népesség nyilvántartás PM APEH SZJA- nyilvántartás külföldiek SZMM Munkavállalási Engedélyek rendszere OEP TAJ- nyilvántartás BSZJ- nyilvántartás KSH adat- gyűjtések Letelepedési kérdőív Állampolgár- sági kérdőív

Miért nehéz a vándorlásról adatokat gyűjteni? Mert mozognak, miközben az adatgyűjtés helyhez kötött Mert nem akarják elmondani (valami illegális vagy annak vélik) Mert nem motiváltak. Mert nem tud az adminisztratív szerv és bevándorló jól kommunikálni. Közvetítők vannak. Mert elvándorlók esetében másoktól kellene adatot gyűjteni Mert nehéz definiálni a vándorlást és minden definíció más népességet jelöl meg (ingázó, tartósan távollevő, vagy beutazó) Mert egyre több többes állampolgár van

Miért különösen nehéz az elvándorlók esete? Itt most semmit sem akar, csak a jogait fenntartani. Fölöslegesnek érzi a regisztrációt. Meg is szűnt. Életlehetőség maximalizálásban érdekelt. Sosem álltunk egy lábon. Színlelt kapitalizmus Van tükörstatisztika, de nem összehasonlítható, nem egységes a definíció (Pl EK vagy Németország) Ott sem jelentkezik be feltétlenül. Ott sem számít migránsnak.

Szám vagy folyamat? A migráció integráció az emberek globális mozgásrendszereibe. Milyen a mi integrációs formánk? Délkelet Európa szétszakadt. Mennyiben hasonlít másokhoz, mennyiben tér el és miért? Sok adat, de a folyamatokat kell értelmezni összefüggéseikben és a fejlődés szempontjából.

Vándorlási Egyenleg A ki és bevándorlás egyenlege. Reziduális módszer: két népszámlálás összehasonlítása Különbség = természetes népmozgalom +/- vándorlás Szabad-e együtt nézni?

Managing Migration and its Effects in the SEE countries

Külföldiek száma Németországban Managing Migration and its Effects in the SEE countries

Managing Migration and its Effects in the SEE countries 10. ábra

Managing Migration and its Effects in the SEE countries

Managing Migration and its Effects in the SEE countries

Köszönöm a figyelmet!