Az Utónévkereső portál előzményei Raátz Judit raatz. mta

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A Magyar Nemzeti Szövegtár
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A fejlesztés hatása a szervezetre
Kérdések a Regionális Szolgáltató és Kutatóközpont létesítése kapcsán Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje:
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
2007-es minőségügyi tevékenység BTK. A feladat Önértékelés készítése - szervezeti felépítés - oktatási és kutatási tevékenység személyi és infrastrukturális.
ERASMUS: Nagy lépésekkel Európába Külföldi tanulmányok szerepe az életpálya-tervezésben ERASMUS Információs Nap - NYME SEK december 7.
1 Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 17.
Az iskola a XIX.-XX. században, a szépirodalom tükrében
Közösségi portálok használata
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Iskolaválasztási tanácsadás STEVANYIK LÁSZLÓ.
VÁR A VAJDA – 2010/2011 ________________________________________________ Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola 1089 Budapest, Vajda Péter utca.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Verseny és szabályozás 2011 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia május 29.
Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban – 2013.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A Magyar Nemzeti Szövegtár
2006. február 20. MANYE Korpuszok 1 Kiss Gábor - Sass Bálint A Magyar Nemzeti Szövegtár MNSZ.
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Idegennyelvű korpuszok Kuti Judit MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály
2006. február 20. Párhuzamos korpuszok Tartalom definíció és terminológia alkalmazási lehetőségek gyakorlati nehézségek publikus és ingyenes korpuszok.
Héja Enikő MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XML-alapú komplex korpusz-lekérdezés.
A szöveg lekérdezése A NooJ rendszer alapjai
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Kommunikáció az egyetemen
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
Korai tehetségnevelés
A kerekasztal résztvevői
Megvalósítók: Eötvös Loránd Tudományegyetem (főkedvezményezett) MTA Közgazdaságtudományi Intézet (kedvezményezett) Balassi Kiadó (kedvezményezett) Projekt.
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
1 Bemutatkozik a K21 Kulcsfontosságú folyamatok (4) munkacsoportja EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
KÖNYVBEMUTATÓ A SZEGEDI ÉS HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI DESZEGREGÁCIÓT TÁMOGATÓ HALLGATÓI MENTORPROGRAM ÖT ÉV TAPASZTALATAI (SZERK.: FEJES JÓZSEF BALÁZS ÉS SZŰCS.
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Germanisztika (német) alapszakos képzés
HEVESY GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLA TURA
Keresztnévadás a századfordulón
A csapat SZERZŐK: KJUC – Gorász Judit Kiszely Zoltán
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Sokféle neveknek sorsáról az Utónévbizottság munkájáról
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Matematika és szövegértés Raátz Judit ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Meghívó ! Agykutatás Napjai Budapesten március 17-18
Nyelv és kultúra I. helyezett: Vas János, Debreceni Egyetem
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
A stílus.
Elektronikus szótárhasználat
A digitálisan született tartalmak megőrzése
3. osztályban.
Előadás másolata:

Az Utónévkereső portál előzményei Raátz Judit raatz. judit@nytud. mta Az Utónévkereső portál előzményei Raátz Judit raatz.judit@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Osztály

Nyelvművelő és Nyelvi Tanácsadó Kutatócsoport feladata: Névkérelmek szakvéleményezése A névválasztás segítése, tanácsadás Több mint fél évszázada a Nyelvtudományi Intézet látja el azt a részben közigazgatási feladatot, hogy szakvéleményt mond egy új, a meglévő nevek között nem szereplő név bejegyezhetőségéről. De emellett a munka mellett mindenkor feladata volt az is, hogy névválasztó szülőket segítse, tanácsot adjon.

Az adható nevek bővülés 2009-től az Nyelvtudományi Intézet minden olyan nevet, amelyet bejegyzésre javasol fel kell vennie a névjegyzékbe. Ennek következménye, hogy az adható nevek száma folyamatosan bővül. Évente ez átlag 100 új nevet jelent. Ennek köszönhetően jelenleg 2021 adható női és 1542 férfinevünk van.

Hogyan jeleníthető meg az információ az új névről? Nyomtatott forma? Online? http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/ UTÓNÉVKERESŐ Igen, de milyen adatokat tartalmazzon? - névadás segítése - előzetes kutatások (2010. és 2012.) A folyamatosan bővülő nevek listája fölvetette azt a kérdést, hogy az új nevekről hogyan tudjuk a legfontosabb információkat közölni. A nyomtatott forma lehetetlen, hiszen havonta kellene újabb és újabb kiadványokat készíteni. Maradt az online forma. Az Intézet honlapján havonta frissül az anyakönyvezhető nevek listája. Azonban ez a lista csupán a neveket tartalmazza. Nem helyettesíti a meglévő, a nevekről részletesebb információkat is közlő népszerű névkönyveket. Ezért megfogalmazódott egy utónévportál igénye. Egy olyan rendszer, amely könnyen kezelhető, helyettesíti a névkönyvet, és követi a havonta frissülő névlistát.

A kutatás alapkérdése Milyen szempontokat vesznek figyelembe a szülők a névválasztáskor? Raátz Judit 2012. A mai keresztnévadás kulturális reprezentációjának vizsgálata. In: Balázs Géza – Veszelszki Ágnes (szerk.) Nyelv és kultúra, kulturális nyelvészet. Magyar szemiotikai tanulmányok 25-26. kötet. 308‑314. A felmérés alapján a LEGINKÁBB szerepet játszó szempontok. Közülük az eredet a legkevesbé.

A kutatás eredményei A név hangzása (97%-nak meghatározó) Jelentése (64,2%-nak fontos) Gyakorisága (84,8% egyedi vagy ritka nevet szeretne) Névnap (69,4%-nak fontos, hogy legyen névnapja a névnek) Eredete (75,8%-nak mindegy) Egyéb, szubjektív szempontok: öröklés, tiszteleti névadás stb. (Raátz 2012) A felmérés alapján a LEGINKÁBB szerepet játszó szempontok. Közülük az eredet a legkevesbé.

A keresztnév és a családnév egymáshoz való viszonya (Raátz 2012)

Az utónévportált készítői MTA Nyelvtudományi Intézet: Raátz Judit  Sass Bálint Az adatok rögzítésében, kódolásában az ELTE BTK hallgatói vettek részt: Bácsi Enikő, Császár Judit, Fehér Adrienn, Földes Eszter, Holecz Margit, Katona Ágnes, Somlai Marcell, Stári Eszter, Szűcs Ágnes, Tóth Bianka, Ürmös Petra, Zsigmond Anita