A nyelvi identitás alakulása egynyelvű svéd és kétnyelvű finnországi családokban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Advertisements

Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A tudomány a gyakorlat szolgálatában A távmunkával szembeni munkáltatói beállítottságok a nemzetközi összehasonlítás perspektívájában Makó.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Tehetségpont létrehozása
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Havonta új katalógussal jelentkezünk!
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Európa népessége (egyéb elemek). A., Népsűrűség I. Meghatározó tényezők 1. természeti környezet a., domborzat b., éghajlat 2. gazdasági tényezők II.
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
IV. Demográfia Halandóság
HASH-elés Eredmények. Eredmények (997 rés esetén) Max. ütközés 16, 17 ütközés Lineáris szórás Négyzetes szórás , , ,0615.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
100-as szög méreteinek gyakorisága (n = 100) db mm.
1 FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2007/2008. TANÉVBEN 1 Oktatási Hivatal.
szakmérnök hallgatók számára
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Dél Ausztrália.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Augusztus 26 1 Nevelésügyi Konferencia. 11949–ben vájáriskolának hozta létre a MüM TTöbbszöri profiltisztítás 11996 óta alapítványi fenntartás.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
Standardizálás Példák.
Oktatás-gazdaságtan Oktatás fő finanszírozói 1. Egyének 2. Munkaadók - általános képzés - speciális képzés 3. Állam - extern hatások - oktatási piac tökéletlensége.
Helyzetkép Nemzetközi gyakorlat a szépkorúak támogatására Stratégia Szabályozás Esettanulmányok Primer kutatás előzetes eredményei.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Bontsd fel a zárójeleket, vonj össze, majd helyettesíts be!
Összefoglalás 2.. Összefoglalás - 1. feladat (a ; b) = 23·33·7 a szám = 2x·33·72·115 b szám = 24·3y·5·7z x = ? y = ? z = ? Mennyi az x, y és z értéke?
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A kétnyelvűség aktuális kérdései (kurzus – 2007 őszi félév, EC) november 14. A magyarországi románok román–magyar nyelvcseréje Borbély Anna MTA Nyelvtudományi.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ 2005/2006.tanév I. félév Csíkvárné Takács Anikó Módszertani Központ vezetője.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
A ngol az A vasiban Az „ A ” listás nyelv. Miért fontos az angol nyelv?  Világnyelv  A társadalom- és természettudományok, a művészetek és a sport közös.
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Előadás másolata:

A nyelvi identitás alakulása egynyelvű svéd és kétnyelvű finnországi családokban

Svédek Finnországban 1. Finnország 1809-ig Svédor- szág, majd Oroszország része függetlenségét 1917-ben nyeri el a svéd nyelv hivatalos státusát meghagyják, a svéd Finnország hivatalos nyelve marad

Svédek Finnországban fő (5.5%)‏ regionális eltérések (Nyland vs. Österbotten vs. Åland)‏ rendkívül haladó nyelvtör- vény (1922, 2004)‏ funkcionális autonómia erős érdekvédelmi szervezetek

A kétnyelvű házasságok kialakulását befolyásoló tényezők Iparosodás - ugrásszerűen nő a tengerparti városok lakossága Gazdasági recesszió - tömeges kivándorlás Svédországba

A kétnyelvű házasságok alakulása

A svéd lakosság alakulása néhány nagyvárosban (%)‏ Vasa (Vaasa)‏ Borgå (Porvoo) Vanda (Vantaa) Esbo (Espoo)

A svéd társadalom reakciói 1980-as évek eleje: vita indul a sajtóban a finnországi svéd közösség jövőjéről 1985: megjelenik Fjalar Finnäs könyve a vegyes házasságok demográfiai vonatkozásairól 1986: a finnországi svéd parlament megkezdi iskolaválasztási kampányát

Speciális nyelvtudás-fejlesztő programok språkbad förstärkt modersmål modersmålsinriktad finska

A svéd tanítási nyelvű iskolákban tanuló gyermekek száma

A családok nyelvi összetétele Finn anya + finn apa Finn anya + svéd apa Svéd anya + finn apa Svéd anya + svéd apa

Milyen nyelven beszéltek otthon a családban? (%)‏ Kétnyel- vűek Svéd nyelvűek Csak finnül Nagyobb- részt finnül Ugyan- annyit mindkét nyelven Nagyobb- részt svédül Csak svédül

Fontos számodra, hogy svéd tanítási nyelvű iskolában tanulsz? (%)‏ Kétnyelvűek Svéd nyelvűek Egyáltalán nem Nem igazánMeglehetősenNagyon

Milyen tanítási nyelvű egyetemen szeretnél továbbtanulni? (%)‏ Kétnyelvűek Svéd nyelvűek A nyelv nem számít FinnSvéd

Finnországban a jövőben mindenkinek tudnia kell finnül. (%)‏ Kétnyel- vűek Svéd nyelvűek Nem tudom Egyáltalán nem Nem annyira Meglehető sen Teljesen

A svéd nyelv régimódi Finnországban. (%)‏ Kétnyel- vűek Svéd nyelvűek Nem tudom Egyáltalán nem Nem annyira Meglehető sen Teljesen

Milyen identitásúnak érzed magad? (%)‏ Kétnyelvűek Svéd nyelvűek Finn nyelvűKétnyelvűSvéd nyelvű

Milyen identitásúnak érzed magad? (%) Svéd nyelvű gimnazistákN1=99 Svéd nyelvű egyetemistákN2=103 Kétnyelvű gimnazistákN3=113 Kétnyelvű egyetemistákN4= Kétnyelvű egyetemisták Kétnyelvű gimnazisták Svéd nyelvű egyetemisták Svéd nyelvű gimnazisták Finn nyelvűKétnyelvűSvéd nyelvű

Köszönöm a figyelmet!