Fej vagy írás? 2006 - a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Központi Statisztikai Hivatal
Advertisements


Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Pest megyei Tüdőgyógyintézet
Korfa, egészségi mutatók,…
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Digitális technika a tüdőszűrés területén
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Mire jók a szűrővizsgálatok?
dr. Szalai Zsuzsanna szakmacsoportvezető főorvos
Dr. Berzéky József április 15.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A daganatos betegségek epidemiológiája
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Hyperuricaemia és hypertonia Hypertonia Központ Óbuda, Budapest
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
szakmérnök hallgatók számára
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Tejfogyasztási szokásaink a demográfiai változások tükrében
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A megelőzés szintjei, formái és lehetőségei
Juhász Attila, Nagy Csilla
Az OEP regionalizációja
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Biztonságkutató Mérnöki Iroda
Kvantitatív módszerek
A Szent Margit Kórház PD Központ beteganyaga
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Készítette: A No cigi csapata
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
Minimális intervenció az alapellátásban
Előadás másolata:

Fej vagy írás? a tüdőrák éve

Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó Intézete, Gödöllő Cél: 2006 a tüdőrák éve Magyarországon. A primer hörgőrákos megbetegedések áttekintése, elemzése révén pontosabb képet kapjunk arról, hogy hol tartunk, és melyek a legfontosabb teendőink annak érdekében, hogy kevesebb embert veszítsünk el tüdőrák miatt. Módszer: A tüdőrák epidemiológiájának a bemutatása a 2002-től 2005-ig a helyi, a megyei és az országos számok tükrében. Eredmények: A primer hörgőrák évente több mint 8000 halálos áldozatot szed Magyarországon, ezzel a 3. vezető halálok, a daganatos betegségek közül pedig tüdőrákban halnak meg a legtöbben hazánkban. A primer hörgőrák incidenciája a évi 604-ről 2004-ben 716-ra emelkedett Pest megyében. A 110 ezer lakost ellátó gödöllői tüdőbeteg-gondozóban 2005-ben 85 új tüdőrákos beteget vettünk nyilvántartásba. A betegek többségét, azaz 46 főt (54,1%) ernyőképszűréssel emeltük ki, de sokan már panasszal fordultak hozzánk (44,7%). 22 betegnek nem volt ernyőkép előzménye. 25 beteg (29,4%) bizonyult operábilisnak közülük, míg a megyében 2004-ben összesen 173 beteget (24,1%) operáltak meg primer hörgőrákban megbetegedettek közül. Pest megyében a év végén 349 primer hörgőrákos beteg élt legalább 5 évvel a betegségének a felfedezése után, közülük 276-ot (79,1%) operáltak meg. Következtetés: A primer hörgőrákban megbetegedettek többségének túlélése kevesebb, mint 1 év. A primer hörgőrák okozta halálozás csökkentésében a primer prevenció, azaz a dohányzás visszaszorítása jelenti a leghatékonyabb megoldást. A magas kockázatú csoportok (40 év feletti dohányosok) évenkénti szűrővizsgálata, valamint az elavult ernyőképszűrő berendezésekről a digitális eszközökre való áttérés révén a primer hörgőrák korai felismerése jelenthet esélyt a már megbetegedettek túlélésének, illetve gyógyulásának növelésére.

A primer hörgőrák gyakorisága ugrásszerűen nő (Magyarország, ) incidencia Forrás: OKTPI, 2006

A nők körében ugrásszerűen nő a primer hörgőrák gyakorisága (Magyarország, ) incidencia Forrás: OKTPI, 2006

A primer hörgőrák gyakorisága ugrásszerűen nő incidencia

A tüdőrákos betegek 2/3-a panasszal fordul először orvoshoz Magyarország 6555 új primer hörgőrák 2005 Gödöllő 85 új primer hörgőrák 2005 (2057 fő) EF 31,4% (4397 fő) 67,1% panasz (38 fő) 44,7% panasz (46 fő) EF 54,1%

A betegek felét panaszmentesen fedeztük fel Gödöllőn és környékén Gödöllő és környéke lakos 71 új primer hörgőrák 2004 (38 fő) EF 54% (32 fő) 45% panasz Gödöllő és környéke lakos 85 új primer hörgőrák 2005 (46 fő) EF 54% (38 fő) 45% panasz < 20%

A rizikócsoportok szűrésén lehet még javítani ,8% 74,1%

A nem kissejtes a leggyakoribb hörgőráktípus 2005

A korai felfedezéssel növelhető a resectio lehetősége új hörgőrákos betegek, ,8% 29,4%

Az operált betegek esélyei jobbak Pest megye, 2004 fő 79,1%

A hörgőrák korai felfedezésére leginkább javasolt módszer A.Hörgőtükrözés vérköpés esetén B.PET C.MRI D.Rizikócsoportok szűrővizsgálata

A hörgőrák kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője A.tuberculosis B.radonsugárzás C.dohányzás D.női nem