Egyéb fermentációs technikák Auxosztátok (nutrisztát) pH-auxosztát
nutrisztát
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 Félfolytonos fermentáció lnx Félfolytonos r. produktivitása α.V térfogatot fejtünk le 3-5 ciklus, l.glükonsavfermentáció
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 Turbidosztát elvű folytonos fermentáció
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 =max IS LEHET !!!
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 FELHASZNÁLÁSA: KUTATÁS, OPTIMÁLÁS
GRADOSZTÁT
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK Rátáplálásos (fed batch) szakaszos fermentáció A hanyatló fázis meghosszabbításaként értelmezhetjük a fed batch technikát, állandó, változó vagy periódikus módon friss tápanyago(ka)t adagolunk a rendszerbe, elvétel nincs. *alacsony állandó szintű S koncentráció (élesztőfermentáció, glükóz represszió, Crabtree effektus), *magas állandó S koncentráció (citromsav fermentáció) *prekurzor folyamatos adagolása (penicillin: fenilecetsav, triptofán:indol) pH szabályozás!! Változó térfogat, f(t): állandó, idõfüggő, folytonos, periódikus
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 VÁLTOZÓK Kvázi állandósult állapot μ=D
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 Állandó betáppal: A teljes sejttömeg lineárisan nő Vfb 0,5-0,6 Vtotal Vvége 0,7-0,85 Vtotal
EGYÉB TENYÉSZTÉSI TECHNIKÁK BIM SB 2002 Ismételt fed batch fermentáció