Készítette: Leidecker Orsolya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

Vakcinák alkalmazásának új módja: Intradermális applikáció
AZ ANTIGÉN FOGALMA ÉS SAJÁTSÁGAI IMMUNOLÓGIAI FOGALOM
A védekezés.
Genome2D: bakteriális transzkriptóma megjelenítését szolgáló eszköz (szoftver) Csernetics Árpád Bioinformatika SZIT ápr. 18.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Molekuláris genetika Falus András.
Védőoltások.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
Az immunizálás és a vakcináció (ÁOK)
VAKCINÁCIÓ.
Antigénbemutató sejtek, antigénfeldolgozás és antigénbemutatás
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Hepatitis-A,-B és -C vírusok
Elektroporáció.
Készítette: Kiss László
Készítette: Juhász Orsolya
Transzgénikus állatok
Készítette: Vancsó Ildikó
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
AZ IMMUNRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ELSŐDLEGES FELADAT AZ IMMUNRENDSZER ÉS A KÖRNYEZET KÖZTI EGYENSÚLY FENNTARTÁSA Együttélő és kórokozó mikroorganizmusok.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
PROTEKTÍV IMMUNITÁS Vírusok Baktériumok Protozoa Gombák Férgek
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK MHC I és II osztályba tartozó molekulákat is kifejeznek Kostimuláló molekuákat expresszálnak (B7, CD40) Képesek „exogén”
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
Az immunrendszert célzó terápiák:
Az immunválasz manipulálása:
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Hitek és tévhitek az influenzáról
1, GÉNKÖNYVTÁRAK ALKALMAZÁSA
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
DNS-alapú immunterápiák Garaczi Edina október 16.
Az immunrendszer Dr. Járos Ildikó.
Antigén-felismerő receptorok (BCR, TCR)
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Tankönyv Falus András, Búzás Edit, Rajnavölgyi Éva:
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
Antisense RNS.
Sejtek genetikai módosítása (gének bevitele vagy eltávolítása)
Escherichia coli baktérium
Tímusz Lép Csontvelő Nyirokcsomó Madulák Féregnyúlvány Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek: Az elsődleges nyirokszervek az immunrendszer.
A VELESZÜLETETT/TERMÉSZETES IMMUNITÁS TOVÁBBI MECHANIZMUSAI Gyulladás, akut fázis válasz Fagocitózis- antigén prezentáció (makrofág, DC) Opszonizáció (Komplement,
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
Immunitás és védőoltás. A védőoltás A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.
Biotechnológia.
Előadás másolata:

Készítette: Leidecker Orsolya Vakcináció Készítette: Leidecker Orsolya

Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív vakcináció lényege :

A vakcina kémiai szerkezetét tekintve hasonló a kórokozó valamely molekuláris komponenséhez, így az általa kiváltott immunválasz védelmet nyújt a kórokozóval szemben. A hatást a vakcina az immunrendszer számos elemének aktivációja útján kiválthatja: ellenanyagok, citotoxikus és helper T-sejtek aktivációjával. a vakcinák többsége preventív jellegű újabb keletű a terápiás vakcináció: lassú, krónikus lefolyású megbetegedések gyógyítására alkalmazható (pl. antitumor vakcinák, autoimmun vagy genetikai hátterű megbetegedések kezelésére)

A vakcinák típusai Egész (teljes) vakcinák: élő, attenuált Inaktivált élő, rekombináns Alegység vakcina: protein szintetikus peptid DNS (RNS)

Egész vakcinák: első vakcinák ilyenek voltak könnyű előállítani nem alkalmazható olyan mikroorganizmusok esetén, melyek mesterséges táptalajon vagy emlős sejtkultúrában nem szaporíthatók Attenuált kórokozóval: élő, csökkentett virulenciájú kórokozóval szemben alakítunk ki immunvédekezést Gyakran előfordul a virulencia visszanyerése Attenuáció fokozására mesterséges mutagenezis is alkalmazható Attenuáció elérhető géndelécióval is (rekombináció révén itt is visszanyerhető a virulencia) Kémiai úton inaktivált kórokozókkal történő immunizálás Például: vibrio cholerae és Salmonella typhimurium esetében Élő rekombináns vakcinák: Attenuált vagy replikációra képtelen formában expresszáltatják az antigéneket Vaccinia törzs különösen alkalmas virális antigének bevitelére, mert megőrzi azok glikozilációs mintázatát és a térszerkezetet

Alegység vakcinák: Rekombináns protein vakcinák: - A patogén mikroorganizmus jellemző részletét expresszáltatják legtöbbször élesztőkben, ilyen például az influenza elleni vakcina Újabban előtérbe kerül a növényekben történő expresszió Pl. a cholera toxin B-t burgonyában expresszáltatták, és a transzgenikus burgonya keringő és lokális antitest termelődést váltott ki egérben, és emberben is kipróbálásra került Szintetikus peptidek: Szintetikus T-és B- sejt epitópok képezik a vakcina alapját DNS - vakcináció: Legegyszerűbb: E.coli eredetű plazmid, melyben egy erős promoter mögé klónozzuk azt a gént, amelynek terméke kiváltja az immunválaszt A DNS élő szervezetbe történő oltását követően az antigén in situ expresszálódik és antigén-specifikus immunválaszt vált ki. Számos előnye van, pl. könnyen előállítható nagy mennyiségű tiszta DNS

A „génpuska” (gene gun) E módszer alkalmazása során DNS-sel bevont arany-gyöngyök sejtekbe „lövésével” transzfektáljuk a sejteket. Így kevesebb DNS elegendő protektív immunválasz kiváltására. Expressziós könyvtárral történő immunizálás: Egy genom fragmenseit hordozó plazmid- keverékekkel történik az immunizálás RNS vakcinák: komoly gondot jelent az előállításnál az RNS instabilitása

A vakcinák előállítása Hagyományos stratégia: Laboratóriumban szaporítják, majd egyenként izolálják azokat az antigén komponenseket, melyek a vakcina fejlesztés alapjául szolgálnak Gyakran szükség van az antigén megklónozására „Reverz vakcinológia”- in silico vakcinológia A patogén ismertté vált genomjából indul ki A genomiális szekvencia bioinformatikai elemzése után kerül sor a kiválasztott szekvencia megklónozására és expresszáltatására Immunogenitási tesztek követik