Folyadékalapú habok (lioszolok) Szilárd habok (polimer és fém) Minimális nagyságú felület (zárt huzalt szappanoldatba mártunk) Rajkovits Zsuzsanna, 2006 http://www.atomcsill.elte.hu/letoltes/foliak/2_evf/atomcsill_2_05_Rajkovits_Zsuzsa.pdf Folyadékalapú habok (lioszolok) Szilárd habok (polimer és fém)
(A kollodika alapjai , Szegedi Egyetem) Baloldali: cinkhab (A kollodika alapjai , Szegedi Egyetem)
Hab keletkezése buborékokból (A kolloidika alapjai, Szegedi Egyetem)
Konstruktív és destruktív interferencia (Azonos és ellenkező fázisban levő hullámok.) Rajkovits Zsuzsanna, 2006 http://www.atomcsill.elte.hu/letoltes/foliak/2_evf/atomcsill_2_05_Rajkovits_Zsuzsa.pdf
Habkolonna vázlatos rajza Habkolonna vázlatos rajza. (Cirkulációs gázáramoltatás), (Tuinier és mtsai, 1996) Sándor-Pálinkás
Felületi feszültség a gravitáció ellen? Heliktit/Helectite Hórvölgyi, 2013. ápr 29. NaCl-oldat beszáradásának eredménye (Petri-csészében) Photo by Garry K. Smith
„Tears of wine" by physicist James Thomson (Lord Kelvin's brother) in 1855. Carlo Marangoni studied it for his doctoral dissertation at the University of Pavia and published his results in 1865. A complete theoretical treatment of the subject was given by J. Willard Gibbs in his work On the Equilibrium of Heterogeneous Substances (1875-8).
Komplex emulziók: pl. O/V/O EMULZIÓK L1/L2 (Makro)emulzió: durva diszperzió Miniemulzió: időben stabil Mikroemulzió: termodinamikailag stabil Az emulzió jellege: „Olaj-a-Vízben” (V/O) „Víz-az-Olajban” (O/V) Komplex emulziók: pl. O/V/O
(ha a közeg jól nedvesít)
Tojássárgája + olaj http://www.tutitippek.hu/blog/majonez.php Egyszerű alaprecept: 1 tojássárgájára számoljunk 1-1.5 csésze olajat, és csészeként 1 ek citromlevet. A tojássárgáját stabilizáljuk a citromlével vagy ecettel majd cseppenként hozzáadjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. Amikor összeállt, fűszerezzük. 1tk dijoni mustárt is adhatunk a tojássárgájához az olaj előtt. Klasszikus alaprecept: 2 tojás sárgája, 340 ml étolaj, 1 ek citromlé (vagy ecet), 1-2 tk dijoni mustár. A tojássárgájához cseppenként hozzáadjuk az olaj felét, közben folyamatosan keverjük. Utána belekeverjük a citromlevet, majd sugarasan a maradék olajat. Hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük, megsózzuk, borsozzuk. Egésztojásos alaprecept: 2 tojást robotgéppel elkeverünk 1 tk ecettel, 1 tk mustárporral, egy csipet sóval. Állandó kevergetés közben hozzá csurgatjuk az olajat. Megkóstoljuk, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, fűszerezzük. http://www.tutitippek.hu/blog/majonez.php
Kétkomponensű műgyanta (emulzió) 3P gyanta: A + B Vízüveg vizes oldata (A komponens) Izocianát (B komponens) –N=C=O Metilén-difenil-4,4'-diizocianát (MDI) Poliizocianurát (térhálós)
Kiváló mechanikai tulajdonság Víz alatt is megköt Szabályozható habzás Kiváló mechanikai tulajdonság Hőszigetelő Égésállóság