Aminosavak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Gyógyszerhatóanyagok oldhatósága szuperkritikus szén-dioxidban
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Aminosavak bioszintézise
Aminosavak bioszintézise
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
CITROMSAVCIKLUS.
LIPIDEK.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A szappanok káros hatásai
Glukoneogenezis.
Az intermedier anyagcsere alapjai 4.
Glutamat neurotranszmitter
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Nem esszenciális aminosavak szintézise
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
Egyéb fermentációs technikák
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
ADSZORPCIÓ.
ADSZORPCIÓ.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
A légzés fogalma és jelentősége
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
A Föld vízkészlete.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Nukleotidok anyagcseréje
Koenzim regenerálás Sok enzimes reakcióhoz sztöchiometrikus mennyiségű koszubszt-rátra van szükség. Leggyakrabban ez NAD vagy NADP. Ezek olyan drága anyagok,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Felépítő folyamatok kiegészítés
Cefrézés.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Proteázok Osztályozás hatásmechanizmus szerint:
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Lebontó folyamatok.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A minta-előkészítés műveletei
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Aminosavak

Az aminosavak felhasználása nátrium-glutamát  ízfokozó (Delikát, Vegeta) lizin, metionin, treonin, triptofán  takarmány- és élelmiszerkiegészítő aszparaginsav és fenilalanin  aszpartám édesítőszer cisztein és triptofán  antioxidáns (gyümölcslé, tejpor) Infúziós oldatok, gyógyszerek

Táp(lálék)kiegészítés A növényi eredetű takarmány nem tel-jes értékű fehérje – esszenciális amino-savakból kevés van benne. A hasznosu-lást mindig a legkisebb mennyiségben jelenlévő szabja meg (limitáló szubszt-rát) A teljes értékű fehérje (halliszt, tejfe-hérje, szója) drága és kevés van belőle → a növényit kell aminosavakkal kiegé-szíteni. +10 kg Met: 160 kg szója, 56 kg halliszt takarítható meg +1t Lys 70 t takarmány, 12t fehérje hasznosul, ez 15-20%

Előállításuk Fehérje-hidrolizátumokból: cisztein, leucin, aszparaginsav, triozin, glutaminsav Kémiai szintézissel: metionin, glicin, alanin, triptofán (reszolválás szükséges) Biotechnológiai úton: Direkt fermentációval: vad törzs, auxotróf és regulátormutáns változatait használják pl: glutaminsav, lizin Prekurzor addíciós eljárással: + olyan vegyület, amelyből könnyen elő tud állítani aminosavat Enzimes, sejtes biotranszformációval: egy biokémiai lépés, főleg aszparaginsavnál használják

Az aminosavgyártás története 1909: nátrium-glutamát sikérből, illetve szójából (Ajinomoto, Japán) 1957: glutaminsav és nukleotidok fermentációja Corynebacterium glutamicum törzzsel (Kinoshita, Japán) 1981: a világon összesen 365.000 t aminosavat állítottak elő 1998: évi 1,5 millió tonna = 1,7 milliárd USD A 17 nagy gyártó cégből 13 japán tulajdonú. 2006-2007: az Ajinomoto a piac 60%-át uralja az utolsó pénzügyi évben nettó eladás 10 mrd USD 23 országban 121 gyár 30000 munkahely Magyarországon is: Eurolysine, Kaba, 40.000 t/év

Az aminosavgyártás megoszlása (´98) Mennyiség t/év Aminosav Alkalmazott eljárás Felhasználás 800.000 L-Glutaminsav Fermentáció Ízfokozó 350.000 L-Lizin Tak.kiegészítő D,L-Metionin Kémiai szintézis 10.000 L-Asparaginsav Enzimes konverzió Aszpartám L-Fenilalanin 15.000 L-Threonin Glicin Táp.kiegészítő, édesítőszer 3.000 L-Cisztein Cisztin-redukció Tápl.kiegészítő, gyógyászat 1.000 L-Arginin Fermentáció, extrakció Gyógyszergyártás 500 L-Leucin L-Valin 300 L-Triptofán Nyugvósejtes konverzió L-Izoleucin

Itt is érvényes a mennyiség-ár kapcsolat

Anyagcsere mérnökség – metabolic engineering A primer metabolitok előállításánál a génállományt úgy változtatják meg, hogy: A bioszintézis út elágazásait lezárják, ezáltal minden anyag a céltermék irányába áramlik (auxotróf mután-sok) A terméket továbbalakító reakciólépéseket eliminálják. (Ha ezek létfontosságú molekulák előállítását érintik, akkor leaky (szivárgó) mutánsok, vagy tápoldatkiegé-szítés) Felfüggesztik a túltermelést megakadályozó mechaniz-musokat (antimetabolit rezisztens mutánsok)

Anyagcsere mérnökség – metabolic engineering

A termeléshez használt mikroorganizmusok: Törzs Genetikai jellemzők Kihoz (g/l) C-forrás Arg Brevibacterium flavum Gua-, Tar 35 25 Glükóz Ecetsav Glu Corynebacterium glutamicum Arthobacter paraffineus Vad törzs >100 98 82 n-paraffin Lys Hom-, Leu-, AECr AECr Homleaky, Thr- 39 57 75 Szacharóz Trp Phe-, Tyr-, 5MTrp-, 6FTrp- 12

Tipikus fermentációs technológia A fermentáció: Nagy, levegőztetett fermentorok (pl. 450 m3) Rátáplálásos technológia pH szabályozás (karbamid, ammónia) Steril körülmények Fágok elleni védekezés AS feldolgozás: izoelektromos ponton történő kicsapás, ioncserés kromatográfia, elektrodialízis, szerves oldószeres extrakció

GLUTAMINSAV (Glu) ELŐÁLLÍTÁSA

A fermentációt Corynebacterium glutamicum törzzsel valósították meg először (1957) Ez egy Gram+, nem spórás, nem csillós törzs

-keto-glutársav  glutaminsav BIOSZINTÉZIS A bioszintézis kulcslépése a transzaminálási reakció: -keto-glutársav  glutaminsav Az KGS a citrátkörben keletkezik, onnan kell elvonni. Ha sokat elveszünk, nem zárul körfolyamat – valahogyan vissza kell pótolni az elvett intermediereket – anaplerotikus utak: piruvátból oxálacetátot termelnek. Nem általános, de a Corynebacteriumoknál és a Brevibacteriumoknál működik.

A BIOTIN SZEREPE A törzs biotint igényel, ugyanis ez az acetil-Co-A-karboxiláz koenzime. Másfelől a biotin koncentrációja befolyásolja a sejt citoplaz-ma-membránjának permeabilitását. Magas biotin szint mellett a termelt glutaminsav a sejtben marad és feedback inhibíció lép fel, ami lefékezi a szinté-zist. Az optimális koncentráció 2,5 – 3,5 g/l. A melaszban több a biotin, ellensúlyozni kell: - telített zsírsavak, - penicillin.

A FERMENTÁCIÓS TECHNOLÓGIA A C-forrás lehet szacharóz (melasz), glükóz, ecetsav, etanol, n-paraffin N-forrás: karbamid, (ureáz enzim hasznosítja), vagy am-mónia gáz (pH szabályozáshoz). Rátáplálással kell ada-golni, mert a túl sok N elviszi a folyamatot a glutamin (Gln) termelés irányába pH: 7-8, T =30-35°C, t(ferm) = 72h Kofaktorként: Fe2+, K+, Mn2+ szükséges c(biotin)=2,5-3,5 µg/l Konverzió: 50-60 % Kétlépcsős folytonos technológiát is kidolgoztak

Lizin (Lys)

A lizin felhasználása takarmányokban A gabona alapú takarmányok feltűnő en szegények lizinben. Lizin (+Met és Trp) hozzáadásával fehérje és szénhidrát tartalmuk sok-kal jobban hasznosul. A lizin termelés nyereségessége min-dig függ a szójadara aktuális árától. Tápanyag/ takarmány Lizin (%) Kukorica 0.21 Zab 0.5 Árpa 0.4 Búza 0.6 Szója 2.9 Élesztő 3.4 Tejpor 2.5 Húsliszt 2.6

Bioszintézis A lizin kétféle anyagcsereúton képződhet, mindkettő aszpa-raginsavból indul: Diamino-pimelinsav út Aszparagin-szemialdehid út A Corynebacterium és Brevibacterium törzsek ez utóbbi utat használják. Anyagcsere-mérnökileg a következő mutá-ciós változásokat hozták létre: Hom- illetve Homleaky, Met-, Thr- auxotrófia, illetve AECr és MLr regulációs mutánsok Egyes organizmusokban a lizin dekarboxilezéssel kadáverin-né alakul, de ezekből a baktériumokból ez hiányzik.

Mutációs változások a bioszintézisben

Fermentációs technológia C-forrás: glükóz, melasz, alternatív megoldásokban ecetsav vagy paraffin A nitrogénforrás ammónia, ammóniumsó vagy karbamid A homoszerin, treonin és metionin kis koncentrációban jelen kell hogy legyen (szója, kukoricalekvár adagolás), de ha leaky a mutáns, akkor nem kell adagolni, ezzel is csökken az önköltség. Biotinból minimum 30 g/l szükséges (cukornádmelasz) Opt: pH= 7, T= 28°C t(ferm)= 60 óra

Fermentációs technológia 100-120 g/l végső lizin koncentráció, a produktivitás Yp=30-40%. nagy a fertőzésveszély, ha vannak lizin-dekarboxiláz termelők - kadaverin termelődik (hullaméreg). Ilyen törzsek az Escherichia coli, Clostridi-um welchii, Aerobacter aerogenes  tetraciklin adagolásával a befertőződés veszélye csökkenthető

Feldolgozási technológia

Félszintetikus eljárás: Lizin előállítása kaprolaktámból A D,L- -amino--kaprolaktám aszimmetrikus hidrolízissel L-lizinné hidrolizálható: Egy másik enzimmel – amino-laktám racemáz – a megma-radó D-kaprolaktám racemizálható, és visszavihető a folya-matba.

Félszintetikus eljárás: Lizin előállítása kaprolaktámból A két enzim azonos pH-n aktív, így a két lépés egy reak-torban megvalósítható. Körülmények: pH = 8-9 t = 40 °C vizes közeg Nyugvósejt szuszpenzió Mikrooganizmusok:Candida humicola + Alcaligenes faecalis, vagy Cryptococcus laurentii + Achromobacter obae

LIZIN ELŐÁLLÍTÁSA KAPROLAKTÁMBÓL Alapanyag: ciklohexén + NOCl Reaktor: batch, 25 óra Kihozatal: 99,5% Kapacitás: 4000 t/év Feldolgozás: kristályosítás

Aszparaginsav (Asp) előállítása Régen fermentációval, ma egylépéses biotranszfor-mációval (sejtes vagy enzimes) állítják elő.

75 l-es oszlopban, 8,5 pH-n és 37°C-on Konverziófok: 99% + MgCl2  aktivitás, stabilitás nő Feldolgozás: 1. savanyítás: pH: 2,8, 2. hűtés  kicsapódik t1/2(E) = 6 hónap

Az aszparaginsav felhasználása Mesterséges édesítőszer (aszpartám) egyik összetevője Gyógyszeriparban összetevő, illetve alapanyag

SZERIN ELŐÁLLÍTÁSA A metanol-hasznosítás egyik biokémiai útja a „szerin út”, ahol a Gly-hez kapcsolódik az aktív C1 egység. A metilotró- fok között gyakori. A MeOH olcsó, a kérdés az, hogy honnan vegyük a glicint. Lehet: szintetikusan (amino-ecetsav, nincs aszimmetria-centruma) biokémiai úton, megfelelő anyagcseréjű törzsekkel (glioxilát termelők)

A SZERIN KÖRFOLYAMAT Glioxilát két úton is képződhet, malátból és izo-citrátból. Ha a folyamatot a szerin után megállítjuk, felhalmozódást érhetünk el.

SZERIN ELŐÁLLÍTÁSA A körfolyamat mérlege: 2 metanolból és 1 széndioxidból keletkezik egy 3-foszfo-glicerát. A glicin fehérje-alkotó aminosav, nagyobb koncentrációban mégis toxikus  toleráns mutánsokat izoláltak. Ipari eljárás: Törzs: metilotróf (pl. Pseudomonas), Gly toleráns Szaporítási szakasz: pH ~ 4,5, hőmérséklet ~ 30 °C Termelési szakasz: glicin adagolás indul, a hidroxi-piruvát-reduktázt gátolják: Hőmérséklet emelés 40-42 fokig pH emelés 8,5 – 9,5 –ig Co2+ vagy Ni2+ adagolása Végső koncentráció: 20-24 g/l, konverzió ~50 % (mól/mól)

SZERIN ELŐÁLLÍTÁSA A szerint kinyerhetjük még melaszból is, ioncserélő gyantá-val, pH = 5,7-nél. A kapott szerin oldatot 35%-ra bepárolva a D-szerin frakció kiválik, szűréssel elválasztható, az L-szerin oldatban marad.

A TRIPTOFÁN ELŐÁLLÍTÁSA Lehetőségek: De novo bioszintézis: szénhidrátokból sok lépéssel. A japánok ezt is megoldották a Corynebacterium és Brevibacterium törzsekkel, de ezek keveset termelnek. Anyagcsere-mérnöki szelekció: Phe-, Tyr-, 5-Me-Trpr

A TRIPTOFÁN ELŐÁLLÍTÁSA Prekurzoros bioszintézis: indol, vagy indol+glicin adagolá-sával. Indol alapon: szerin termelő törzsek tenyészetéhez indolt adnak: metilotrófok: glicin + indol élesztők (Candida, Hansenula): indol Az indol nagyobb koncentrációban károsítja a sejteket, ezért folyamatos mérések alapján adagolják (0,5 – 1,0 g/l) El lehet érni az oldhatósági határt (~12 g/l)

A TRIPTOFÁN ELŐÁLLÍTÁSA Biokonverzió: a szerin + indol összekapcsolása egylépéses enzimes reakció. Megvalósítható nyugvó sejtekkel, vagy izolált, esetleg im-mobilizált enzimmel.

A TRIPTOFÁN ELŐÁLLÍTÁSA Ipari konverziós eljárás (Amino GmbH, D, 1988 óta) Törzs: Escherichia coli nyugvósejtes tenyészete Körülmények: pH = 8 – 9, t = 40 °C, vizes közeg, fed batch piridoxál foszfát szükséges, az indolt on-line HPLC méri

A TRIPTOFÁN ELŐÁLLÍTÁSA Tartózkodási idő: 6 óra Termékkoncentráció: 12,25 g/l (telítési, a Trp kiválik és a sejtekkel együtt elválasztható) Feldolgozás: a csapadékból forró vízzel feloldják a tripto-fánt, majd elválasztják a sejtektől. Többszöri kristályosítás. Konverzió: 95 % (indolra) Éves termelés: 30 t/év A TRIPTOFÁN FELHASZÁLÁSA: aktív gyógyszerkomponens (az agyi szerotonin szintre hat, nyugtat, altat, antidepresszáns) tápanyagkiegészítő (esszenciális) intermedier

L-FENILALANIN ELŐÁLLÍTÁSA Lehetőségek (közös szintézisút a triptofánnal): De novo bioszintézis: szénhidrátokból sok lépéssel. A japá-nok ezt is megoldották a Corynebacterium és E. coli tör-zsekkel. Anyagcsere-mérnöki szelekció: Trp-, Tyr-

FERMENTÁCIÓS ELŐÁLLÍTÁS Törzs: az élelmiszeriparban (édesítőszer) az E. coli nem megengedett, marad a Corynebacterium. Más célokra jó az E. coli. Technológia: 3 db 150 m3-es fermentor, a fermentációs idő 2.5 nap a végső fenilalanin koncentráció 20 g/l. Kapacitás: 1000 t/év

L-FENILALANIN ELŐÁLLÍTÁSA Biokonverzió: 1. Fenil-piroszőlősavból transzaminálással Törzsek: E. coli, Pseudomonas fluorescens Amino-donor: L-aminosavak, Glu, Asp. Az NH4+ ion nem al-kalmas. Aktív anyag: nyugvó, vagy immobilizált sejtek.

L-FENILALANIN ELŐÁLLÍTÁSA Biokonverzió: 2. transz-fahéjsavból addícióval Törzs: Rhodococcus rubra, Rhodotorula rubra Körülmények: mind a szaporítás, mind a konverzió szigorú-an anaerob körülmények között megy végbe, N2 atmoszfé-rában. pH = 10,6 t = 25 °C, vizes közeg, de: 15% NH3 !! Mert különben balra tolódik az egyensúly.

L-FENILALANIN ELŐÁLLÍTÁSA Körülmények: Adagolások: ammónium-cinnamát, a pH szabályozáshoz NH3, illetve CO2. Keverés: N2 befúvatásával Phe koncentráció: 43 g/l Kihozatal: 85,7 % Feldolgozás: centrifugálás, bepárlás. Kristályosítás A FENILALANIN FELHASZNÁLÁSA: aszpartám (édesítőszer) gyártására gyógyszeripari alapanyag

L-FENILALANIN ELŐÁLLÍTÁSA Fermentáció Prekurzoros Biokonverzió Nyersanyag glükóz fenilpiroszőlősav transz-fahéjsav Produktivitás (g/l/h) 0.6 3.5 1 Reakcióidő (óra) 24 8 15 pH 7 7.5 10 Hőmérséklet (°C) 35 Sejttömeg konc. (g/l) 20 70 Aminodonor - L-aminosav NH3 Önkölség ($/kg) 13 32 A technológiák összehason-lítása: Technológiailag (a felső két sor) a konverziós eljárások a jobbak. Gazdaságilag a fermentáció Ok: az alapanyagok ára na-gyon eltérő.

RESZOLVÁLÁS Általánosan: a racém (DL) elegyek komponenseinek szét-választása. Azért itt tárgyaljuk, mert az aminosavaknál csak a L-forma biológiailag aktív, ezt kell előállítani, használni. Két fő út (ld. Biomérnöki alapfolyamatok): aszimmetrikus szintézis, aszimmetrikus hidrolízis Ezek közül a hidrolízissel foglalkozunk, mert az egyedüli szintetikusan előállított aminosav, a Met esetében ezt alkalmazzák. A racém aminosav keverékre olyan funkciós csoportot kö-tünk, aminek eltávolítására van sztereoszelektív enzim. Típusreakció: N-acilezés, majd hidrolízis aminoacilázzal.

ASZIMMETRIKUS HIDROLÍZIS Az aminoaciláz csak az L-aminosavakat szabadítja fel, a D-származék megmarad. Ez utóbbit lúgos főzéssel racemizál-ják, újra acilezik, és visszaviszik a folyamat elejére. Az enzimet az Aspergillus oryzae termeli, sokféleképpen im-mobilizálják (Sephadex, acetilcellulóz, gélbezárás). Racemizálás

ASZIMMETRIKUS HIDROLÍZIS A metionin reszolválása (Degussa eljárás). Körülmények: pH = 7,0 t = 37 °C Co2+ effektor Oldott enzim. Feldolgozás: az L-Met kiristályosítható, az enzimet ultraszű-réssel lehet visszanyerni. Ugyanez az eljárás alkalmazható még: Ala, Phe, Val, Leu, Trp, Tyr-ra.

Immo-bilizált enzim- mel TANABE ELJÁRÁS Immo-bilizált enzim- mel

ASZIMMETRIKUS HIDROLÍZIS Membrános eljárás: az oldott enzimet egy ultraszűrő mem-brán tartja vissza, míg a termék szabadon áthalad. A keringetés során az enzim lassan elveszti az aktivitását a nyíró hatások miatt. Kapacitás: 200 t/év, Met, Val, Phe gyártás