Hemicellulázok Monek Éva Leontina
Az előadás tartalma Mik a hemicellulózok? Hemicellulázok a mezőgazdaságban Hemicelluázok az élelmiszeriparban Egyéb felhasználás
Hemicellulóz I. Gyűjtőnév Poliszacharidok A sejtfal építőelemei A sejtfalvázat kitöltik a cellulózszálak közt
Hemicellulóz a sejtfalban pektin hemicellulóz A hemicellulóz és a cellulóz összekapcsolódik (kovalens kötéssel)
Hemicellulóz és cellulóz I. Kristályos Nehezen oldható Hosszú fonalak Hemicellulóz Változatos, gyenge struktúra Könnyen oldódik gyenge savakban, bázisokban Rövidebb, elágazó szálak
Hemicellulóz és cellulóz II.
Pentozán Pentóz egységekből felépülő poliszacharid Leggyakoribb hemicellulóz Például: Xilán Főként D-xilóz egységek Béta-1,4-glikozidos kötés Tartalmazhat még: D-arabinóz D-galaktóz D-glükuronsav
Hemicellulózok még Hexozánok, hexóz egységekből felépülő poliszacharidok Cellulóz felépítésű poliszacharidok, melyek molekulatömege lényegesen kisebb, mint a cellulózé
Hemicelluláz Gyűjtőnév Hemicellulózokat lebontó enzimek Gyakori használatuk Mezőgazdaság Élelmiszeripar
Hemicellulózok a mezőgazdaságban Elsősorban a takarmány előkészítésénél Nem emészthető poliszacharidok Búza Pentozanáz Arabinoxilanáz Szója, csemegebab, extrahált napraforgódara Alfa-galaktozidáz
Példa (probléma) Baromfi takarmányozás Sok nem emészthető NSP Csökkenti az emészthető tápanyagok hasznosulását antinutritív hatás Növekelik a béltartalom viszkozitását Meg nem emésztett szerves anyag Nagy nedvességtartalom Patogén kórokozók potenciális táptalaja
Példa (megoldás) Hemicelluláz enzimek Nő a takarmány hasznosulása Béta-glükanáz 1,4-béta és 1,3-béta-glükánok Főként árpa és búzakorpa Talaromyces emersonii Xilanáz 1,4-béta-xilán Búza, árpa, szója Bacteroides fajok
Élelmiszeripar Gyümölcslevek, olivaolaj kinyerése Cél a viszkozitás csökkentése Borkészítés – Inozyme Nagy tisztaságú pektolit Mustülepítés Szűrhetőség Vörösbornál segíti a szín kialakulását Hatása: hidrolizálja a pektin összetevőket
Egyéb Biofehérítés a papíriparban Az enzim módosítja a szubsztrátum szerkezetét A kémiai fehérítés során a vegyszer hatékonyabb Főleg xilázt használnak
Köszönöm a figyelmet!