Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
Kockázati tőkefinanszírozás a megújuló energia szektorban Buda Sándor Tanácsadási igazgató november 24.
Nemzeti Innovációs Hivatal
CORVINUS NEMZETKÖZI BEFEKTETÉSI ZRT. bemutatása
Az MFB Invest tőkebefektetési lehetőségei
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Finanszírozási lehetőségek az innovatív ötletek piacra jutásához December, 2006.
A BESZÁLLÍTÓI BEFEKTETŐ RT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Zsembery Levente vezérigazgató
Pénzügyi-számviteli mutatók
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Zalaegerszeg, október 2.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Vállalkozásmenedzsment I.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A CORVINUS NEMZETKÖZI BEFEKTETÉSI ZRT. bemutatása 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Kérdések a második zh-hoz
Előadás másolata:

Magyar Fejlesztési Bank Vállalati Finanszírozás Corvinus Befektetések

MFB Csoport: integrált pénzügyi szolgáltatások MFB Ház: Kormányzati gazdaságfejlesztési célkitűzések teljesítésének elősegítése Szoros és hatékony együttműködés az MFB Csoport hitelezési, befektetési, garancia vállalási és támogatási tevékenységet folytató intézményei között Hitelezés Befektetés Támogatás Garancia MFB hitelek Corvinus MAG Garantiqua Belföldi ügyletek MFB Invest Takarék Bank MV Start Tőke- garancia KvfP Külföldi ügyletek Corvinus Nemzet-közi Pénzügyi erőforrások (hazai és EU pénzügyi források) Vállalatfinanszírozási szakértők széleskörű tapasztalatai

A Corvinus Befektetések célkitűzései Kormányzati prioritások Corvinus Befektetések A Corvinus Befektetések legfőbb stratégiai célkitűzéseit a Kormány általános gazdaságpolitikai célkitűzései, valamint az Új Széchenyi tervben megfogalmazott prioritások jelölik ki. Ezek a teljesség igénye nélkül a következőek: Gazdasági növekedés elősegítése és a foglalkoztatás növelése Kis- és középvállalkozások megerősítése, a magyar vállalkozások fejlesztése Közép- és nagyvállalkozások nemzetköziesítése, egységes Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítása Egészségipar (egészségturizmus, balneológia, gyógyszeripar, biotechnológia, orvosi műszergyártás, stb.) felfuttatása Zöld gazdaság megalapozása és fejlesztése (energia hatékonyság, megújuló energia termelés, hulladékgazdálkodás és környezetvédelem) Innováció, tudás alapú gazdaság, kreatív iparágak fejlesztése (pl. IT, infokommunikáció, stb.) Hagyományos iparágak fejlesztése (autóipar, élelmiszer ipar, stb.) EU támogatások hatékony kihasználása Az Corvinus Befektetések terület az előzőekben ismertettek alapján a következő alapvető célkitűzések teljesítése érdekében alakítja ki pénzügyi programjait, illetve folytatja tevékenységét Legalább átlagos növekedésű kis- és közép-vállalkozásokban tőkeemelés végrehajtása (fejlesztési tőke biztosítása) Kockázati tőkebefektetőkkel közös befektetések végrehajtása a kimagasló növekedésű vállalkozásokban (kockázati tőke biztosítása) Magyarországi vállalkozásokkal közös befektetések végrehajtása a régióban fejlesztési vagy kockázati tőkebefektetések végrehajtásával (nemzetközi terjeszkedés finanszírozása) Az Új Iparágak (ICTech, CleanTech, BioTech) megalapozása és fejlesztése kockázati tőkebefektetésekkel A Hagyományos Iparágak (élelmiszeripar, gépipar, turizmus, stb.) fejlesztése fejlesztési tőkebefektetések végrehajtásával Corvinus Befektetések formája: saját tőke, kvázi saját tőke, alárendelt kölcsöntőke biztosítása; továbbá járulékos módon nem alárendelt közép-lejáratú kölcsöntőke nyújtása NÖVEKEDÉS

VÁLLALATI ÉLETCIKLUS ÉS FINANSZÍROZÁSI ESZKÖZÖK

A Corvinus alapok befektetési politikája Főbb szempontok Befektetési kritériumok Iparági és földrajzi pozícionálás A CKTA alapok Magyarországon és a régióban eszközölnek befektetéseket, főként az alábbi szektorokban: kreatív iparágak, ICT, biotechnológia, megújuló energia, de hagyományos iparágak is. Finanszírozási cél Az alapok elsősorban saját értékesítéssel és piaccal már rendelkező, növekedési szakaszban lévő vállalkozásokra fókuszálnak. Ugyanakkor innovatív, induló vállalkozások finanszírozása is lehetséges. Finanszírozás összege A finanszírozás/befektetés mérete tipikusan 50 és 500 millió Ft között található. Ezzel a CKTA 10% és 50% közötti részesedés megszerzését célozza meg a vállalati tőkeérték függvényében. A finanszírozás formája A CKTA által alkalmazott fő finanszírozási forma a vállalkozás saját tőkéjének részleges biztosítása (részvény). A Tőkepiaci törvény rendelkezései alapján ugyanakkor kölcsönt is biztosíthat a céltársaságoknak. Elvárt hozam Az elvárt hozam nagysága alapvetően a vállalkozásokban szintén tőkerészesedést vállaló, szakmai vagy pénzügyi magánbefektetők megtérülési elvárásaihoz igazodik. A befektetés időtartama A CKTA olyan befektetések megvalósítását célozza, amelyek alapesetben 4-6 év elteltével lehetővé teszik a kölcsöntőke visszafizetését és a részesedés értékesítését a befektetési partnerek vagy új befektetők számára (exit)

A befektetések menete 1 2 Előzetes befektetési javaslat: lényegre törő prezentáció (.ppt), az üzleti modell struktúrájának bemutatása Előzetes elemzés: előszűrés; lehetséges finanszírozási módozatok kialakítása 3 4 Részletes befektetési javaslat (.doc), részletes üzleti és pénzügyi terv (.xls) Részletes átvilágítás és vállalat értékelés 5 6 A főbb befektetési kondíciók meghatározása és a tranzakció strukturálása A tranzakció dokumentálása és zárása

Jelenlegi portfolió elemek IT: egyedi ügyfél menedzs-ment rendszerek Géntechnológia immunológia Orvosi műszergyártás Ipari berendezés automatizálás Egészségügyi szolgáltatások Gyógyszer-fejlesztés: diabétesz

Siker kritériumok Jelentős piaci részesedés és/vagy növekedés Sikeres termék vagy szolgáltatás portfolió Jól kiválasztott, korszerű technológia Megfelelő üzleti stratégia és üzleti modell Motivált menedzsment Iparági tapasztalat Erős és/vagy gyorsan növekvő cash-flow

MFB Csoport: széleskörű finanszírozási megoldások MV Corvinus MAG MFB Takarék Bank KvfP Garantiqua Corvi-nus 2

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Cél a növekedés és a fejlődés. Ha a Hold nem nő akkor fogy. info@ckta.hu www.ckta.hu