Rádiófrekvenciás Központi Vezérlés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Irányítástechnika fejlődési irányai
Projekt általános bemutatása
ISO 9001 Tanúsított cég április NIIF VoIP projekt aktualitások Ilyés Gábor Mészáros Mihály Szabó Szabolcs NIIF Intézet.
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
Hardver alapok I. 10. osztály.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
1 Vezeték nélküli összeköttetések Előadó: Kovács Iván.
Váltóállítás egyedi inverterrel
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Seminar on Lyophilization Seminar on Lyophilization Budapest, Hungary
Vezetékes átviteli közegek
PD-Team Villamos hálózatok távlati tervezése óta – Középfeszültségű hálózatok távlati terveinek készítése – Kisfeszültségű hálózatok problémafeltáró.
György Klinger Light source testing expert
Alkalmazott robottechnológia a Magyar Honvédségben
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
Híradástechnika könyv old.
A villamos fogyasztás befolyásolása
OSI Modell.
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
RÁDIÓFREKVENCIÁS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Történelmi visszatekintés
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
21. Távközlő Hálózatok előadás
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
Beágyazott internet az alállomási irányítástechnikában Hogyan kerül irodai megoldás az ipari irányítástechnikába? Ez egészen biztosan nagyon veszélyes!
Mozgás/hangérzékelés mobitelefonokon MobSensor Ekler Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Informatika és a gázszolgáltatás. Informatika a gázszolgáltatásban. –Ügyvitel Könyvelés Nyilvántartás Számlázás –Elosztói rendszerüzemeltetés Üzemviteli.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Készítette: Fehér Péter 2/14E
A magyar villamosenergia-rendszer és irányítása
Page 1 Date 2007 Author Siemens Finance Zrt./Siemens Leasing Kft. Siemens Financial Services Siemens Financial Services Kisértékű eszköz finanszírozás.
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Villamos energetikai szakember találkozó
Villamos energetika I. Dr
Korszerű hírközlési és fénytechnikai eszközök. Fercom Kommunikációs Kft. -Cégalapítás 1994-ben -Hivatalos Motorola Disztribútor a Motorola vezetéknélküli.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
INtelligens KADCpcsoló család
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Draskóczi József r. alezredes
EDR a lakosság riasztásának szolgálatában Budapest, Tanka László tű. ezredes BM OKF.
Tömegspektrométeres automatizált ipari szivárgásvizsgálók
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
CONTROFLEX KFT Bemutatkozás. A Cég története A CONTROFLEX KFT-t januárjában Magyarországi magánszemélyek alakították Tevékenységi területe –gázelemzés.
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Partner a méréstechnikában és az elektronikai tesztelésben.
Épület-automatizálás My Home. IOBLMy Home Kényelem Biztonság Kommunikáció Kényelem Biztonság Kommunikáció TakarékosságIntegráció.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
REZADA KONFERENCIA Új fejlesztésű rezgőadagoló szennyvízipari alkalmazásának tapasztalatai Vass Dezső tudományos munkatárs.
Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten
Az ET 91 frekvenciabeállítási módjai
Programozott vezérlések projekt
Séta az adatsebességek birodalmában
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Az ET 92 frekvenciabeállítási módjai
Drought and Water Scarcity Management System – DWMS
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

Rádiófrekvenciás Központi Vezérlés Az EFR RKV rendszerének általános áttekintése Sági József

Rádiós Központi Vezérlés RKV általános áttekintése I. RKV Rádiós Központi Vezérlés

RKV általános áttekintése II. Az RKV egyirányú rádiófrekvenciás kommunikációs rendszer, amely képes egy központi helyről egyidejűleg, nagyszámú végpontra információt eljuttatni vagy egyedi címzésű információk átvitelére is alkalmas. Az RKV jellegéből adódóan minden olyan vezérlési vagy szabályozási feladatra alkalmas, ahol nagyszámú felhasználó van, akikhez egy pontból kell információt küldeni és nincs szükség az információ vételének azonnali ellenőrzésére.

2 adó berendezés, teljes Németországot lefedi EFR CEE 2004. Budapest RKV általános áttekintése III. Az RKV rendszert Németországban az EFR cég szakemberei kezdték fejleszteni a 1990-es évek közepén, miután felszabadították a hosszúhullámú rádiósávot ipari felhasználásra is. EFR GmbH 1994. Berlin 2 adó berendezés, teljes Németországot lefedi EFR CEE 2004. Budapest 1 adó berendezés közép- Európa Jelenleg már több mint egymillió darab vevőkészülék van felszerelve.

RKV szolgáltatási területe Hamburg Berlin Warsaw Burg London Cologne Brussels Frankfurt Prague Mainflingen Paris Vienna Munich Budapest Zagreb Milan

RKV Felhasználási lehetőségek Villamos fogyasztásmérők tarifa vezérlése Terhelés gazdálkodás (LMS) Terhelési csoportok be- és kikapcsolása Generátorok vezérlése Közvilágítás vezérlés Egyedi vezérlések

Rendszer felépítése

Lakihegyi adóberendezés Adatok: Adó teljesítmény: Frekvencia: Moduláció: Adás formátum: Adás időtartama: Antenna magassága: Antenna típusa: Antenna sugárzási irány: LW generátor: 100 kW 135.6 kHz FSK DIN 19244 FT 1.2 Folyamatos, 0-24óra 315 méter Biconical Körsugárzó, nem irányított Telefunken TRAM 100 L-C A kimenőszűrő után az adó jele az antennára kerül egy illesztő áramkörön keresztül. Az illesztő feladata, hogy az adott frekvenciasávban impedanciaillesztést hajtson végre az adó (vagy tápvonal) és az antenna között. Az AH-s kiépítésben az adóberendezést közvetlenül az antennatorony mellé kívánjuk elhelyezni, ezért tápvonalra nem lesz szükség. A körvezérlő jeleket rádióhullám formájában a lakihegyi szivar antenna fogja kisugározni. Az 1933-ban épített, majd a második világháború után újra felépített 314 m magas torony eredeti feladata az 539/540 kHz-es Budapest I., ma Kossuth Rádió sugárzása volt. Később a Petőfi Rádió műsorát vitte, majd a Petőfi KH hálózatának leállítása óta a solti Kossuth sugárzás tartaléka a karbantartások és a nem várt meghibásodások alatt. Tehát az illesztőnek összegeznie is kell, hogy a közép- és a hosszúhullámú műsor együtt mehessen a 314 m magas antennára. Hasonló kialakítás csak két középhullámú frekvenciára volt még, Magyarországon a pécsi állomáson (873 és 1350 kHz), Németországban számos helyen.

RKV vevőkészülék – általános tulajdonságok Hálózati csatlakozás az EN61037 (MSZ-IEC1037) Antenna házba integrálva, szükség esetén kívülre is szerelhető Programozás PC-vel vagy egyéb intelligens hordozható eszközzel, amely optikai vagy elektronikus interfésszel csatlakoztatható a vevőhöz Adat átviteli frekvencia: 129.1 kHz, 135.6 kHz, 139.0 kHz, Moduláció: FSK, DIN 19244 szerint, Távirat formák: Semagyr-Top or Versacom, Érzékenység: >55 dBµV/m Relék: 1-6 db bi-stabil, potenciál független záró vagy váltó érintkezővel, állás jelzéssel és kézi működtetés lehetőségével Kiegészítők: helyszíni optikai és/vagy akusztikai hangoló egység, paraméterező egység, laboratóriumi működés tesztelő egységek

RKV alkalmazások - Közvilágítás vezérlés Street lighting is connected to a separate cable Light spots are controlled in groups by a radio receiver Counter Radio receiver Cable transition box Lighting cable Low-voltage cable Dividing box

RKV alkalmazások – Kijelzők vezérlése

RKV alkalmazások - Térkép alapú vezérlések

HKV = Hangfrekvenciás Központi Vezérlés PV szirénák és HKV Korábban a HKV rendszerrel Budapesten és Paks környékén alakítottak ki PV sziréna vezérléseket HKV = Hangfrekvenciás Központi Vezérlés Korábban ezt használták az áramszolgáltatók éjszakai áram és a közvilágítás vezérlésre Hátrányai széttagolt, nincs országos lefedettsége a villamos hálózat topológiájához kötött a rendszer különböző áramszolgáltatók kezében van, nehézkes a hozzáférés más cégek által lassú parancskiadás 1 távirat 1 perc zavarják a rendszert az ipari kis erőművek Az új RKV rendszer kompatibilis a HKV-val, de mentes annak hátrányaitól.

References (exemplary) Regional AG

RKV rendszer elemek szállítása Szolgáltatási szerződés megkötése RKV szolgáltatás Elérhetőség: EFR CEE Kft. 1051 Budapest, Roosevelt tér 7-8. Tel: (+36 1) 472-2320 Sági József, (+36 20) 956-1870, sagi@efr.de Kínálat: Műszaki tanácsadás RKV rendszer tervezés RKV rendszer elemek szállítása Szolgáltatási szerződés megkötése Üzemeltetési támogatás