Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
Advertisements

1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az aktív eszközök a munkaerő-piacon
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
Ötvös Mónika Felelő(s) Közösségek Nemzetközi Konferencia
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Országos KID Egyesület „Munkaerő-piaci komplex fejlesztő szolgáltatások bemutatása és alkalmazásának lehetőségei a munka világába való visszavezetésben”
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
általános főig. helyettes
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACÁRA Kőszeg, december 14.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Társadalmi tudatformálás
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna Országos KID Egyesület FOGLALKOZTATÁRS- TÁRS A FOGLALKOZTATÁSBAN Tematikus konferencia Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna Budapest, 2013. november 12.

Az Országos KID Egyesület (OKIDE) 2005-ben alakult szakmai érdekképviseleti szervezet, amelynek tagjai KID-típusú programokat megvalósító, valamint ifjúsági munkanélküliséggel foglalkozó közhasznú és kiemelten közhasznú civil szervezetek, és szakemberek. A KID mozaikszó: Komplex, Integrált, Differenciált, alternatív munkaerő-piaci szolgáltató programokat jelöl, amelyek hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi és munkaerőpiaci (re)integrációját segítik elő. Az Egyesület alapítói: - a 7 korábban OFA támogatással KID programot működtető (később HEFOP, TÁMOP keretében KID típusú programot folytató) szervezet, és további három, 2005-től ESZA támogatással KID programot indító civil szervezet, Jelenleg: 22 tagszervezete van

PROBLÉMA Az ifjúsági munkanélküliség Európa egyik legsúlyosabb munkaerőpiaci problémája volt már az ezredfordulón is. A népesség gazdasági aktivitásának mérésére szolgáló 1999-es OECD munkaerő-felmérés adatai szerint az Európai Unió 15 államában a 15–24 évesek munkanélküliségi rátája közel kétszer olyan magas volt (18,3%), mint a teljes (15–64 éves) népességé. A 15-24 éves álláskeresők létszáma 2000–2011 között szinte folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott. A válság kitörését követően újra megugrott az álláskeresők körében a 15-24 évesek száma, 2012-ben már 86,1 ezren voltak munka nélkül, ami szignifikáns emelkedést jelent az előző évekhez képest. A legmagasabb létszámbővülés a szakiskolások és szakmunkásképzősök esetében figyelhető meg. 2013 első felében további emelkedést lehetett tapasztalni, a fiatal álláskeresők száma meghaladta a 90,4 ezer főt. Minden adat azt bizonyítja, hogy a munkanélküliség és az iskolázottsági szint fordítottan arányos.

Fiatal álláskeresők számára elérhető foglalkoztatáspolitikai eszközök Munkaerő-piaci képzés Bér- és járulék jellegű támogatások ( „első munkahely garancia”, munkahelyvédelmi akcióterv) Vállalkozóvá válás támogatása Közfoglalkoztatás Egyéb Pályázati konstrukciók (TÁMOP 1.4.1, TÁMOP 1.4.3, stb.)

Értékelés Magyarországon az uniós átlagtól lényegesen nem elütő általános munkanélküliséghez kiemelkedően magas ifjúsági munkanélküliségi ráta társul. A munkapiacon aktív fiatalok annak ellenére nehezen tudnak elhelyezkedni, hogy a korosztályon belül a gazdaságilag aktívak száma rendkívül alacsony. A fiatalok körében a foglalkoztatási problémák az alacsonyan képzetteknél jelennek meg koncentráltan. Az alacsonyan képzettek – alapfokú és szakiskolai végzettségűek – alacsony foglalkoztatásának egyik fő oka a nemzetközi összevetésben nagyon hiányos alapkompetenciákban keresendő. Aggasztó, hogy e téren a fiatalok lemaradása nem kisebb, mint a korábbi generációké.

A jelenlegi oktatáspolitikai átalakítás szemlátomást egy létező problémának – a magyar oktatási rendszer nem kellően gyakorlatorientált voltának – a leküzdésére koncentrál. Ám az ehhez használt reformintézkedések azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy a fiatal generációk számottevő részénél tovább súlyosbítják a hiányos alapkészségek problémáját. A magyarországi foglalkoztatáspolitikai eszközök nagy többsége nem kifejezetten a fiatalok foglalkoztatási problémáit veszi célba, de a fontosabb programokban a fiatalok arányosan, esetleg számarányukon felül érintettek. Széles körű probléma a programok nem kellő célzottsága, a számottevő – de nem kellően feltárt – holtteher-hatás és kiszorítási hatás. Az elmúlt fél évtized során egy olyan foglalkoztatáspolitikai eszköz – a közmunka – jutott egyre dominánsabb szerephez, amely az érintettek hosszabb távú munkapiaci esélyeit egyáltalán nem javítja.

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása Átvezető eszközök Munkahely garancia Gyakornoki program Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása Ifjúsági Garancia Program:

A 25 év alatti fiatalok/pályakezdők a Munkahelyvédelmi Akciótervben kiemelt célcsoportként szerepelnek. A 18-35 év közötti fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő uniós program (TÁMOP 2.3.6) Az „Első munkahely garancia” program folytatása Középfokú szakképzettséggel rendelkező fiatalok 9 hónapon keresztül gyakornokként történő foglalkoztatásához támogatást nyújtó uniós pályázat (TÁMOP 2.3.4) 2012-ben megerősítésre kerültek a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítását célzó uniós programok (TÁMOP 1.1.2 és 1.1.4), a keretemelés fókuszában a fiatalok foglalkoztatásának elősegítése áll. Fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítását szolgáló civil foglalkoztatási programok támogatása (TÁMOP 1.4.1) 2012 júniusában pályázat indult innovatív foglalkoztatási programok támogatására (TÁMOP 1.4.3). Kiemelt témaként került megjelölésre a fiatal munkanélküliek elhelyezkedésének segítésére használható módszerek kidolgozása. Fentiek mellett folytatódik a nemzeti pályaorientációs rendszer fejlesztése (TÁMOP 2.2.2).

∑ Jelenleg előtérbe kerülni látszanak a pályakezdőknek (időnként képzéssel és/vagy tanácsadással kombinált) támogatott foglalkoztatást kínáló programok. Amilyen arányban e programok elérik a pályakezdők széles rétegeit, olyan mértékben képesek lehetnek rövid távon gördülékenyebbé tenni a fiatalok számára a munkába való átmenetet. A kulcs mindig a testreszabott megoldás………………

A kulcs mindig a testreszabott megoldás………………

Komplex Integrált Differenciált „KID” modell bemutatása

Modell használatának lehetőségei: OFA (2001-2004) HEFOP (2.3.2, 2.3.1) Kibővült a kör……………. TÁMOP projektek (5.2.5, 3.2.3, 5.3.1., 5.1.3, 1.4.1, 1.4.3, 1.4.6, 6.1.2, 2.4.3, 5.3.6) Egyéb : ifjúsági programok, határon átnyúló programok, ….. Tehát: Moduláris, az elemek beépíthetők bármely konstrukcióba, piaci alapon is működtethető

 orszagoskidegyesulet@gmail.com Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség:  20/260-5933  www.okide.hu  orszagoskidegyesulet@gmail.com