Foglalkoztatási helyzetkép

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Advertisements

MegyeVersenysport (fő)Amatőr sport(fő) Baranya Bács-Kiskun 38 Nincs adat Békés 26 Nincs adat Borsod-Abaúj-Zemplén Budapest Csongrád.
Egyedi támogatási lehetőségek
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
A Kormány intézkedései és tervei
általános főig. helyettes
Modellprogram. Összehasonlítás Főváros 66 órás ügyelet/hétvége Telefonos – 33 % személyes – 2 fő Kizárólag Áldozatsegítő Szolgálat Telefonszám kiadása.
Megyék és megyeszékhelyek gyakorlójáték
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
2009. év rendezvényeinek összefoglalója február 8-16.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Workshop Június 10. Foglalkoztatási helyzetkép a Dél-dunántúli régióban Sasvári Gábor igazgató-helyettes.
Munkaerő-piaci helyzet Baranya megyében,
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Szektorok közötti együttműködések
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Hungary SLOVAKIA UKRAINE AUSTRIA Use the BUCKET in the
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
A magyarországi K+F politika
A helyettes szülői ellátás működése
Hungary Geography.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
A regisztrált bűncselekmények száma Komárom-Esztergom megyében, 2009
Speciális szóródás: Koncentráció
Készítette: Koleszár Gábor
Együtt a változásokért
„Út a munkához”program
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Készítette: Csaba bácsi
Előadás másolata:

Foglalkoztatási helyzetkép TÁMOP-1.4.7-12/1-2012-0001 “FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” Szakmai műhelymunka Pécs, 2013. május 27. Foglalkoztatási helyzetkép a Dél-dunántúli régióban Sasvári Gábor igazgató-helyettes

FOGLALKOZTATOTTSÁG

FOGLALKOZTATOTTSÁG

FOGLALKOZTATOTTSÁG

GDP

FOGLALKOZTATOTTSÁG

FOGLALKOZTATOTTSÁG

AZ LHH KISTÉRSÉGEK ÉS A ROMÁK

MUNKANÉLKÜLISÉG

Munkanélküliségi ráta 2013. március 18,9% Tolna 8,1% 5,8% 14,0% 23,2% 26,5% 18,1% Nógrád Borsod-Abaúj-Zemplén Szabolcs-Szatmár- Bereg 27,7% 22,8% 17,1% 13,3% 16,6% 12,3% 16,1% 18,7% 20,7% 11,1% 10,2% Komárom- Esztergom Győr-Moson- Sopron Pest Heves Jász-Nagykun- Szolnok Hajdú-Bihar Békés Csongrád Bács-Kiskun Fejér Veszprém Baranya Somogy Zala Vas Budapest 6,4%

MUNKANÉLKÜLISÉG A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása 2011. január - 2013. március

MUNKANÉLKÜLISÉG Munkanélküliségi ráta kirendeltségenként 2013. március

MUNKANÉLKÜLISÉG A nyilvántartott álláskeresők megoszlása ellátásuk szerint 2011. január - 2013. március

MUNKANÉLKÜLISÉG A pályakezdők számának alakulása Baranya megyében 2011. január - 2013. március

ÁLLÁSHELYEK Az új álláshelyek számának alakulása Baranya megyében 2011. január - 2013. március

A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA KIHÍVÁSAI Kulcskérdés a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése a foglalkoztatás bővítéséhez Kiindulópont: az optimális és hatékony foglalkoztatáshoz, a nemzetközi versenyképesség javításához, a gazdasági növekedéshez mintegy 1 millió munkahely hiányzik Magyarországon Kihasználatlan a hazai humán-erőforrásban rejlő növekedési potenciál, ezért a foglalkoztatáspolitika legfontosabb prioritásai a következők: Munkára ösztönzés erősítése (ellátási rendszer optimalizálása) Gazdasági aktivitás emelése (korhatár előtti nyugdíjazás felülvizsgálata) Képzési szerkezet átalakítása (duális szakképzés előtérbe helyezése) Munkapiaci rugalmasság javítása (munkajogi szabályozás modernizálása) Munkateljesítmények növelése (adórendszer átalakítása, egykulcsos SZJA) Közfoglalkoztatás rendszerének átalakítása (Start Munkaprogramok)

A foglalkoztatási célú támogatások három pillérre épülő rendszere Az első pillér a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés ösztönzése és támogatása. Ez a legfontosabb a hátrányos helyzetű munkavállalói rétegek esetében, mert célzott bér- és járuléktámogatásokkal segíti elő az elsődleges munkaerő-piacra való visszatérést. A második pillér a szociális gazdaság, ami a helyi lehetőségekre építve szervezi meg a munkanélküliek foglalkoztatását részben állami támogatásból, részben pedig saját bevételekből. Ez egy átmeneti foglalkoztatási forma, amelynek célja hosszabb távon, hogy átvezessen a versenypiaci foglalkoztatásba. A harmadik pillér a közfoglalkoztatás új rendszere, amely szorosan összefügg a szociális segélyezés rendszerének munkára ösztönző átalakításával, és amelynek keretében az állam maga szervezi meg azoknak az átmeneti foglalkoztatását, akiknek az első két pillér jelenleg nem kínál munkalehetőséget.

KÖZFOGLALKOZTATÁS SZOCIÁLIS GAZDASÁG Foglalkoztatók: állami vállalatok, önkormányzatok, illetve az azokkal szolgáltatási szerződést kötött nonprofit szervezetek Foglalkoztatók: nonprofit szervezetek Nem intézményesült munkavégzés Intézményesült munkavégzés A tevékenységeket jogszabályok rögzítik (közfeladatok ellátása) Tevékenységük a helyi munkaerő-piaci szereplők megállapodása alapján, a helyi igényekre épülve szerveződik (közérdekűség) Rövid távú foglalkoztatás (maximum 1 év) Tranzitfoglalkoztatás esetén 3 év, de általában hosszú távú munkahelyteremtés Elsősorban foglalkoztatás, esetenként képzéssel párosítva Komplex: beillesztést segítő szolgáltatások, képzés és foglalkoztatás együttesen Finanszírozási forrása alapvetően a munkaerő-piaci költségvetés Finanszírozási forrása az államháztartás sokféle intézményi támogatása, helyi önkormányzati támogatások, a szolgáltatásokból, ill. termelésből származó saját bevételek, stb. A munkabér eltér az általános szabályoktól (alacsonyabb a közfoglalkoztatási minimálbér) A bérezés az általános szabályok szerint történik. (a minimálbér vagy annál magasabb bér) A foglalkoztatást követően minimális az esély az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre Hatékony az első munkaerőpiacon történő elhelyezkedés szempontjából (tranzit funkció)

A nonprofit szektor fejlődése 1993-2010 Szervezetek Foglalkoztatottak Bevételek

A nonprofit szektorban foglalkoztatottak aránya az összes foglalkoztatotthoz képest

Európai projektmenedzser a szociális gazdaságban LEONARDO DA VINCI / TRANSFER OF INNOVATION program: E.M.I.S.E (“European Manager in the social economy”) Európai projektmenedzser a szociális gazdaságban A projekt általános célkitűzése, hogy átadja az európai partnereknek az AROBASE Erőforrás Központ „európai projektmenedzser a szociális gazdaságban” képzése terén szerzett tapasztalatát, és e tapasztalatot minden partner képzésként beillessze, adaptálja saját jogi, gazdasági és társadalmi környezetébe. Ennek érdekében célunk, hogy akkreditált felnőttképzésként, szakirányú továbbképzésként, hosszabb távon pedig egyetemi master szakként is elismertessük ezt a képzést.

Európai projektmenedzser a szociális gazdaságban LEONARDO DA VINCI / TRANSFER OF INNOVATION program: E.M.I.S.E (“European Manager in the social economy”) Európai projektmenedzser a szociális gazdaságban Az „európai projektmenedzser a szociális gazdaságban” képzés célcsoportja: a szociális és szolidáris gazdaság szervezetei vezetőinek, akik innovatív projektek fejlesztésén dolgoznak olyan fiatal diplomásoknak, akik ebben a szektorban szeretnének szakosodni a projektvezetés területén átképzésben részt vevő álláskeresőknek (különös tekintettel az ötven év felettiekre) olyan szociális vállalkozóknak, akik meghatározott területeken munkahelyteremtő és szociális kohéziót erősítő tevékenységi projekteken dolgoznak.

Európai projektmenedzser a szociális gazdaságban LEONARDO DA VINCI / TRANSFER OF INNOVATION program: E.M.I.S.E (“European Manager in the social economy”) Európai projektmenedzser a szociális gazdaságban A projekt partnerei: Centre Ressources AROBASE - Franciaország La Ligue de L'enseignement de Bourgogne - Franciaország Université d’Alméria, - Spanyolország Diputacion Provincial de Almeria - Spanyolország Gruppo Cooperative CGM - Olaszország Gruppo Elefanti Volanti Andropolis – Olaszország Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar – Magyarország Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja - Magyarország

Sasvári Gábor KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Igazgató-helyettes Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja gabor@lab.hu