Adók, transzferek és a munkapiac – mit mondanak a modellek és regressziók a szakpolitikusoknak? Munkaerőpiaci Tükör 2012, Közelkép I Benczúr Péter, MNB.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
Közgazdaságtan I. 3. hét.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
A TÁRGYALÁS Mint a versengés és az együttműködés közötti egyensúlyozó tevékenység.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
2012. évi adótörvény változások. Béren kívüli juttatások új rendszere: Béren kívüli juttatások esetén az adóteher 30,94 % - = Erzsébet utalvány: havi.
Monetáris programozás
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Munkaerőpiac - újraosztás Források: MNB, Index, Konvergencia Programok.
2012. február 15. Paulik Áron. i:=0 CIKLUS AMÍG i
Munkaerőpiaci számítások szeminárium
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A szövegszerkesztés menete
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Monetáris transzmissziós mechanizmus
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
Nemzetközi pénzügyek 4. előadás Nemzetközi hitelfinanszírozás hivatalos csatornái.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Fizetési mérleg jelentés
Újraelosztási irányok Mózer Péter Újraelosztási irányok Hilscher Rezs ő Szociálpolitikai Egyesület Államháztartás jóléti újraelosztása munkacsoport.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Munkapiaci előrejelzés és web-alapú információs rendszer TÁMOP / kiemelt projekt NFSZ megyei igazgatói értekezlet 2012 július 19. Cseres-Gergely.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
A munkaerőpiac áttekintése
Fizetési mérleg jelentés április
Kereseti egyenlőtlenségek
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Adók, transzferek és a munkapiac – mit mondanak a modellek és regressziók a szakpolitikusoknak? Munkaerőpiaci Tükör 2012, Közelkép I Benczúr Péter, MNB és CEU 2013 Február 19.

Az előadás megállapításai az előadó véleményét tükrözik és nem feltétlenül azonosak az MNB hivatalos álláspontjával. Témája az adók és transzferek munkapiaci hatása Bár elsődleges céljuk a forrásteremtés illetve újraelosztás, munkapiaci ösztönző hatásuk is központi jelentőségű: veszélyeztetheti a célok elérését, a rendszer fenntarthatóságát! A témával kapcsolatban folyó hazai kutatások – a magyarországi munkagazdasági kutatások gazdag hagyományaira támaszkodva – a közelmúltban számos új eredményt, nézőpontot hoztak, izgalmas vitákat váltottak ki Fontos fejlemény: egyre több kísérletet láthattunk az eredmények lefordítására a gazdaságpolitika nyelvére Közreműködők: MNB, KTI, CEU, Corvinus, BI, ELTE, Harvard, IMF, Southampton Miről szól, kik írták ezt a Közelképet?

3 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Kiindulópont: a munkakereslet és kínálat befolyásolása Rugalmas kereslet: a munka(órák) kereslete érzékeny a munkabérre Rugalmatlan kereslet: a munka(órák) kereslete kevésbé érzékeny a munkabérre munkaórák w0w0 bér w 1 bruttó kereslet kínálat L0L0 adó L1L1 A B1B1 w 1 nettó B2B2 munkaórák w0w0 bér w 1 bruttó kereslet kínálat L0L0 adó L1L1 A B1B1 w 1 nettó B2B2

A bevételek alakulása: TxL 1 <TxL 0 A társadalmi veszteség alakulása: A fogyasztói többlet, a termelői többlet és az adóbevétel összegének változása Az ábrákon a zöld háromszögnek megfelelő terület 1/2xTx(L 1 -L 0 ) ‏ Ki viseli ténylegesen az adóterheket (incidencia): hogyan alakul a bruttó és a nettó bér? A bruttó bér növekszik, a nettó bér csökken Az adó (járulék) teljes összege a kereslet és kínálat relatív meredekségétől függően oszlik meg Mindhárom kérdés a keresleti, illetve kínálati rugalmasságokon múlik A lényeg tulajdonképpen ezeknek a számszerűsítése, illetve a kép árnyalása 4 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Az adók viselkedési hatásai a példában

Mekkora a bevételmaximalizáló felső adókulcs Magyarországon? (2. fejezet) Mennyivel élénkíti a gazdaságot egy adócsökkentés? (4. fejezet) Mekkora lehet a jövedelemeltitkolás Magyarországon? (6. fejezet) 5 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Három konkrét példa gazdaság/szakpolitikai alkalmazásokra, következtetésekre

A bevételmaximalizáló felső adókulcs 6 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Kettő plusz egy összetevő: Az adóköteles jövedelem rugalmassága (e) A hazai eredmények alapján de jelentős lehet a jövedelemhatás is! A jövedelemeloszlás felső részének az „alakja” Optimális kulcsnál: a felső sávba tartozók jóléti súlya (g) Intuíció: csökkenő adóalap nagyobb hányada lesz az adóbevétel Eredmények: g/e

A bevételmaximalizáló és a tényleges felső kulcs 7 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac

A munkakínálatot a mikroszimuláció írja le – mennyire éri meg az embereknek dolgozni? Kiszámoljuk a reform előtt és után elérhető nettó bérjövedelmet illetve transzfereket Megbecsüljük - reform előtt és után - az egyének aktivitási valószínűségét és „munkaintenzitását”/ órák számát Ezeket összeadva kapjuk az aggregált munkakínálati sokkot Ez inputként kerül egy kis makromodellbe (eltoljuk a munkakínálati görbét) Megragadja az általános-egyensúlyi hatásokat (tényezőárak, tőke) A munka- és a tőkekereslet egy becsült/kalibrált CES termelési függvényből jön „Nagyon rugalmas” tőkekínálat: kis nyitott gazdaság 8 Benczúr Péter; Adóreformok hatásainak számszerűsítése Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése viselkedési mikroszimulációs modell segítségével

9 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac és statikusdinamikusstatikusdinamikus Effektív munka 1,7% 4,6% Foglalkoztatás 2,3% 2,6% Tőkeállomány 1,9% 3,7% GDP 1,7% 4,3% Rendelkezésre álló jövedelem 3,6% 1,7% Költségvetési hatás

A minimálbéresek száma – ? Krekó-Kiss: SZJA adatok alapján 2005-ben 25-27% Elek és szerzőtársai korrekciók: nem teljes idejű munka, bérként adózó transzferek ONYF alapján 2004-ben 17% ONYF kapcsolt adatbázis: 10-15% A tetőponton ez tehát kb embert jelenthetett Kik csalnak? Elek és szerzőtársai: a valóságos bért akkor látjuk, ha a vizsgált személy termelékenysége a minimálbér felett van és nem csal Megbecsülhető a csalás valószínűsége és a „valódi kereset” Az álminimálbéresek aránya az alkalmazottak 5-11%-a Heterogenitás: takarítóknál 15%, építkezésen dolgozóknál 50-60%, diplomások, vezetők esetén közel 100% 10 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Szürke foglalkoztatás: mennyien és kik csalnak?

A becsült valódi kereset ötödeiÖsszesen alsó2.3.4.felső Minimálbéres arány (%) 41,68,0 7,96,414,8 Csalási valószínűség a minimálbéresek között (százalék) 33,454,261,570,684,947,5 Csaló minimálbéresek aránya a csoportban (%) 13,94,34,95,65,47,0 Szimulált valódi bér minimálbér feletti többlete (ezer forint) 3,622,354,1106,1285,795,1 Az eltitkolt bér megoszlása (százalék) 2,03,810,423,160,7100,0 11 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Szürke foglalkozatás: mennyit csalnak (2006)?

A becsült valódi kereset ötödeiÖsszesen alsó2.3.4.felső Minimálbéres arány (%) 41,68,0 7,96,414,8 Csalási valószínűség a minimálbéresek között (százalék) 33,454,261,570,684,947,5 Csaló minimálbéresek aránya a csoportban (%) 13,94,34,95,65,47,0 Szimulált valódi bér minimálbér feletti többlete (ezer forint) 3,622,354,1106,1285,795,1 Az eltitkolt bér megoszlása (százalék) 2,03,810,423,160,7100,0 Az adózás alól kivont összeg megoszlása (%) 2,03,810,423,360,5 12 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Szürke foglalkozatás: mennyit csalnak (2006)?

Egy teljes és költségmentes „foglalkoztatás-fehérítés” költségvetési hozama különböző becslések szerint a GDP mintegy 0,6-1,3%-a (2% már felső becslésnek tekinthető) Ez sokkal kisebb, mint a vállalkozói adó, illetve az ÁFA esetén! Jó eszköz-e a minimálbér emelése? Nincs közvetlen költsége Számos káros mellékhatás: munkakereslet csökkentése, tényleg alacsony termelékenységűek kiárazása Ugyanakkor csak kis mértékben csökkenti az adózásból kivont jövedelemtömeget! Differenciált minimálbér – elvárt jövedelem szerinti adóztatás? Bonyolultan, a vállalkozások jellemzői szerint is kellene A végzettség szerinti differenciálás azonban jól célzott lehet 13 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Az adóelkerülés elleni harc – tanulságok és adópolitikai lehetőségek?

Kvantifikálás, hatáselemzés A közgazdasági elemzés egy további kulcsszerepe: a véleménykülönbségek okának azonosítása 1.A lehetséges következmények nem teljes körű felmérése (mellékhatások, általános egyensúlyi hatások) 2.A gazdaság „helyes modellje” – verseny mértéke, aggregálás, „egyensúlytalanság” 3.Paraméterek bizonytalansága (pl. intenzív munkakínálat) 4.A (társadalmi) célfüggvény léte, mibenléte A szakértő szerepe Ne azt mondja meg, hogy mit kell csinálni, hanem csak azt, hogy bizonyos intézkedéseknek milyen hatásai várhatók A célfüggvény a döntéshozó („politika”) választása, a szakértő annak a minél hatékonyabb elérését hivatott segíteni (minél kevesebb „káros mellékhatás” legyen) 14 Benczúr Péter; Adók, transzferek és a munkapiac Összefoglaló helyett: modellek és regressziók a gazdaságpolitikában?