Egy biztonságos szavazórendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mozgássérültek Interaktív Portál használatának a lépései
Advertisements

ÜZEMI TANÁCS és MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Önkormányzati információs rendszer
Hálózati és Internet ismeretek
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Beköszöntött az éles WebeC „korszak” Szűcs Attila Készpénzlogisztika Január 30.
A Kormány és az MLSZ egyaránt elkötelezte magát, a magyar futball reformja mellett, melynek kiemelt része a labdarúgás és az MLSZ társadalmisítása. Az.
Titkosítás Digitális aláírás Szabványosított tanúsítványok
Eseményalgebra, kombinatorika
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Diagramok rajzolása SSADM gyakorlás ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
Informatikai biztonság alapjai 4. Algoritmikus adatvédelem Pethő Attila 2008/9 II. félév.
Informatikai biztonság alapjai 4. Algoritmikus adatvédelem
Választási protokollok. Tartalom Hagyományos választások Elvárások A választások résztvevői Kommunikációs csatornák Elektronikus szavazás alapsémája Sématípusok.
Digitális Aláírás ● A rejtjelező algoritmusokon alapuló protokollok közé tartozik a digitális aláírás is. ● Itt is rejtjelezés történik, de nem az üzenet.
Az e-kereskedelem (e-business)
Eseményalgebra, kombinatorika
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Politikai marketing – kampánystratégiák
Államszervezet és közigazgatás
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Játékelméleti alapfogalmak előadás
Kriptográfiai alapok Szteganográfia és kriptográfia: információk elrejtése A kriptográfia lehet egy vagy kétkulcsú A feldolgozott szövegrész lehet: - karakter.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
A marketingkommunikáció
Gyermekek a Facebookon Cseh Gabriella Budapest Szeptember 25.
Hálózati réteg.
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK - 4
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Megfigyelhető black-box csatorna forrásrejtő tulajdonsága Tóth Gergely Konzulensek: Hornák.
A jelöltállítás és a választás szabályai:
Titkosítás, elektronikus és digitális aláírás. Fontos mindig észben tartanunk, hogy ha titkosítatlan csatornán kommunikálunk az Interneten, akkor bármely.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Devizaadósok Szövetsége évi Alapító Közgyűlése programja és forgatókönyve Helyszín: 1012 Budapest, I. kerület Kuny Domokos u VI. emeleti.
Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló évi CXIII. törvény Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető Felkészülés az Európai Parlament.
Az innováció-átvételi döntési folyamat
7 DayWealth regisztrációs segédlet Már havi 10 $ (2000Ft) Befektetéssel indítható A 3. hónaptól csengő $ hizlalják a pénztárcád ! Ezt NE hagyd ki ! Gyere.
Internet, Elektronikus levelezés
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
1. A jogszabályi háttér: - az országgyűlési képviselők választásáról szóló évi CCIII. törvény (a továbbiakban: Vjt.) - a választási eljárásról szóló.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Információ ... Számítógép: Információ:
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
A PKI project célja Digitális kulccsal elérhető szerver Hamisíthatatlan naplózás Új kulcsok dinamikus létrehozása Felhasználók letiltása.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Folytonos idejű rendszerek anonimitása Tóth Gergely Konzulens: Hornák Zoltán.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Dr. Ködmön József Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar A jelszavas felhasználó-azonosítás alternatívái Nyíregyháza.
Nyilvános kulcsú titkosítás Digitális aláírás Üzenet pecsétek.
ELEKTRONIKUS ADATFELDOLGOZÁS, ADMINISZTRÁCIÓ Az MLSZ ügyviteli rendszerének bemutatása, a regisztráció folyamata.
Azonosítás és biztonság pénzintézeti környezetben Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
FÜZÉKI DÍJ Javaslat a díj eljárásrend megújításra.
ONkoteam manager.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Regisztrálás nemzetiségi szavazáshoz
A nemzetiségek parlamenti képviselete, országgyűlési választások 2014
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Előadás másolata:

Egy biztonságos szavazórendszer

Összefoglaló Hagyományos választások Elvárások Résztvevők Kommunikációs csatornák Szavazó sématípusok Saját séma

Hagyományos választások A szavazó bizottság feladatai: garantálja, hogy csak szavazati joggal rendelkező személyek szavazhatnak minden szavazó csak egyszer szavazhat a szavazatok titkosak maradnak összeszámolja a szavazatokat nyilvánosságra hozza az eredményt Kérdések: Biztos, hogy figyelembe vették a szavazatomat? Biztos, hogy megfelelő helyen számolták a szavazatomat?

Elvárások Jogosultság Titkosság Mindenki csak egyszer szavazhat Individuális ellenőrizhetőség Univerzális ellenőrizhetőség Igazságosság Megvesztegethetetlenség, zsarolhatatlanság (receipt-freeness)

Résztvevők Szavazók Szervezetek Teendők és számítások minimalizálása Bármikor kiléphet a folyamatból Titkos adatok tárolhatósága Szervezetek Vezénylik a szavazást Nagy számítási és tárolási kapacitás Feltételezzük, hogy N-t szervezet megbízható

Kommunikációs csatornák Egy fizikai eszközt A számára titkos csatornának nevezünk, ha csak A küldhet üzenetet B-nek és más nem olvashatja és nem módosíthatja azt. Egy fizikai eszközt A számára szavazófülkének hívunk, ha csak A kommunikálhat (interaktívan) B-vel és más nem olvashatja és nem módosíthatja azt. Egy fizikai eszközt anonim csatornának nevezünk, ha az üzenet elküldése után az üzenetküldő személyéről nem tudunk semmit. A hirdetőtábla bárki által olvasható, csak hivatalos szervezet írhatja, más nem módosíthatja és nem törölheti.

Szavazó sématípusok Vak aláíráson alapuló sémák Szavazás szakasz regisztrációs fázis – a szavazó kap egy azonosítót a szervezet nem ismeri minden szavazó csak egy azonosítót kap csak a szervezet segítségével állítható elő az azonosító érvényességét bárki ellenőrizheti szavazó fázis – a szavazó elküldi a szavazócéduláját tartalmazza az azonosítót és a szavazatot anonim csatornát használ Összeszámolás szakasza csak az érvényes azonosítóval rendelkező szavazatokat veszi figyelembe

Szavazó sématípusok Homomorf titkosításon alapuló sémák nyilvános csatornát használ a szavazatok homomorf titkosítással kódoltak legalább t+1 szervezet szükséges a dekódoláshoz (titokmegosztás) a szavazatok összegét bárki kiszámolhatja Szavazatok permutációján alapuló sémák (Mixnet) több lehetséges jelölt közül egy kiválasztása minden szervezet megkapja a jelöltek listáját véletlenszerűen permutálja és titkosítja, majd az így kapott listát nyilvánosságra hozza a következő szervezet számára a permutációt elküldi titkos csatornán keresztül a szavazónak a szavazó az utolsó szervezet által készített listából kiválaszt egyet (az összes permutáció ismeretében)

Szavazó sémák Vak aláíráson alapuló Homomorf titkosításon alapuló Colin Boyd – 1988 LNCS A. Fujioka, T. Okamoto, K. Ohta – 1992 LNCS (nem receipt-free, nem igazságos) T. Okamoto – 1997 LNCS (titkos csatorna, szavazófülke) Homomorf titkosításon alapuló J. C. Benaloh – M. Yung 1986 (titkos csatorna, szavazófülke) R. Cramer, R. Gennaro, B. Schoenmakers – 1997 LNCS (nem receipt-free) M. Hirt, K. Sako – 2000 LNCS (titkos csatorna) Mixneten alapuló K. Sako, J. Kilian – 1995 LNCS (titkos csatorna) A. Juels, D. Catalano, M. Jakobsson - 2005

Szavazó séma Résztvevők Regisztrációs fázis Adminisztrátor (megbízható) Szavazó Bizottság(B) Szavazók(V) Regisztrációs fázis p, q nagy prímek, q|(p-1) gєZ/pZ rendje q Adminisztrátor Szavazó Bizottság Szavazó VID , PKV VID , SKV , PKB

Szavazó séma – Szavazási fázis Szavazó Bizottság vote(VID,SKV,x,a,c) -> ballot ballot: (VID ||r||y, VID ||v) y =g-x mod p r = gSKV mod p v =ya . c mod p x,α véletlen c szavazat s =x+z . SKV mod q VID ll r ll y ifeligible(PKV,r)->{0,1} rPKV = g mod p jogosultság mindenki csak egyszer szavazhat Szavazó VID ll v z véletlen verify(r,z,s,y)->{0,1} rz = gs . y mod p VID ll s sign(s,v) s||xa||sign(s,v) Adminisztrátor

Szavazó séma Összeszámlálás Egyéb jellemzők titkosság igazságosság Hirdetőtábla s , c Adminisztrátor s , v Szavazó Bizottság individuális ellenőrizhetőség univerzális ellenőrizhetőség Egyéb jellemzők titkosság igazságosság megvesztegethetetlenség, zsarolhatatlanság

Megvesztegethetetlenség, zsarolhatalanság Adottak: nyilvános információk - X megvesztegető (fenyegető) személy – C , ViewC(X : V) V szavazó c* javasolt szavazat Definíció: A V szavazó megvesztegethetetlen (zsarolhatatlan), ha bármely C esetén a V szavazó c (c*≠ c) szavazatát a szavazó bizottság elfogadja, úgy hogy a ViewC(X : V) megfelel C -nek. Cél: C számára ne legyen elegendő bizonyíték Szavazó Bizottság : megkapja a c szavazatot ViewC(X : V) : VID , SKV , x, a, c*, (s, c) párokat V megad egy (s*, c*) párt C –nek, amelyhez létezik z*, melyre: s*= x + SKV . z* (mod q) Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az adott (s,c) párt V szavazta.

Előnyök Valamennyi elvárásnak megfelel Gyakorlatban megvalósítható Egyszerű

Összefoglaló Hagyományos választások Elvárások Résztvevők Kommunikációs csatornák Szavazó sématípusok Saját séma

Köszönöm a figyelmet