Az Új Forrás digitalizálása 2004. november 11. Sámuelné Ábrahám Mónika József Attila Megyei Könyvtár, Tatabánya www.jamk.hu/ufo.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ahol találkozik a valóság és a fantázia!. A múlt és a jövő  Antológiaként indul 1972-ben 1985-ben havi magazinná alakul 175 alkalommal jelenik meg 1995.
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
MATARKA múltja, jelene, jövője – összefoglaló helyzetkép Burmeister Erzsébet Miskolc, február 26. Országos Széchényi Könyvtár.
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Dr. Kührner Éva a MATARKA 10 éves jubileumi rendezvénye Budapest, október 5.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Hivatkozás könyvfejezetre
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
© Artifex Kiadó Kft..
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Könyvtárhasználat.
Barki Katalin Szombathely, május 4.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Műszaki tudományok az interneten
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Készítette: Sümegi Dániel
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Erdészeti Lapok digitális archívuma
Az NVU webszerkesztő program
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
13.tétel Mutassa be a honlap készítésére alkalmas szoftvereket! Hasonlítsa össze a Macromedia Dreamweaver és Microsoft Office Frontpage programokat!
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
A weblapkészítés alapjai
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Egy múzeumi műfaj.  A téma meghatározása, indokok  A téma megvalósításának lehetőségei (pályázat, önerő, kapcsolódás más projekthez)  Dátumok, időtartam,
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Pákozd és környéke baráti társaság
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Szinergiák az orvosi lapkiadásban
OJS Dudás Csaba Debrecen.
Jogászvilág Felelős szerkesztő: Vajda-Fejes Melinda
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
Navigáció az Interneten:
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Az Új Forrás digitalizálása november 11. Sámuelné Ábrahám Mónika József Attila Megyei Könyvtár, Tatabánya

1. Az Új Forrás életéről, működéséről Az Új Forrást 1969 tavaszán alapította a Komárom Megyei Tanács 1979-től kéthavonta megjelenő folyóirattá vált ben sor kerülhetett az évi tízszeri megjelenésre. Az Új Forrás számaiban az irodalom és a képzőművészet mellett teret kap a társadalomtudomány és a tényfeltáró irodalom is Mindezek a tartalmak változatos műfajokban jutnak el az olvasókhoz (A folyóirat erősségei a tanulmány, az esszé és a kritika.) "Új Forrás Könyvek" sorozatcímmel eddig 36 kötet jelent meg A folyóirat számottevő közművelődési funkciót is ellát : irodalmi délutánok, estek 2002-től az Új Forrás kiadója a József Attila Megyei Könyvtár Az Új Forrás 800 példányban, évente tízszer jelenik meg

2. Digitalizálás a JAMK-ban 2000-ben a József Attila Megyei Könyvtár honlapjának elkészítése ( A könyvtár katalógusának közzététele az interneten ( Tartalomszolgáltatás a honlapon - Téka/Téma (kurrens számok) - Új Forrás - kurrens számok (pályázat, önerő) - retrospektív feldolgozás (pályázat) ( szám szám)

3. Miért pont az Új Forrás? a kiválasztás szempontjai technikai feltételek nem rendelkezett a könyvtár megfelelő technikai eszközökkel a kép és a diafilm-digitalizáláshoz a szövegdigitalizálás egyszerűbbnek tűnt, mivel az Új Forrás számai fájlban már megvoltak személyi feltételek nincsenek szakképzett kollégák a munka elvégzésére érzelmi okok - az Új Forrás több szállal kötődik a könyvtárunkhoz: az UFO főszerkesztője egyben a könyvtár igazgatója a folyóiratot egészen 2004 nyaráig a József Attila Megyei Könyvtár nyomdájában nyomatták 2002-től az Új Forrás kiadója a József Attila Megyei Könyvtár

4. Munkafolyamat: technikai megoldások és módszerek 1.A szerzőtől a nyomdáig papíron vagy floppyn (doc vagy rtf formátumban) érkeznek az írások az UFO szerkesztőségéhez a cikkek betördelését a műszaki szerkesztő végzi (A kiadványszerkesztéshez a VENTURA 5. programot használja) a betördelt szöveg kinyomtatása a szöveg korrektúrázása a műszaki szerkesztő közben a visszaérkezett, korrektúrázott szövegeket a VENTURÁBAN sorba rakja, és elkészíti a teljes számot a teljes szám kinyomtatása papírra újabb korrektúrázás a teljes szám kinyomtatása pausz-papírra a teljes szám a nyomdába kerül

4. Munkafolyamat: technikai megoldások és módszerek 2. az UFO internetes közzététele ( Netscape Composerrel a technikai szerkesztő a cikkeket „htm” formátumúvá alakítja (Minden vers, ha az két-három soros is, külön fájlba kerül) A cikkeket „Title tagekkel” látja el. (Ez áll a szerző nevéből és a cikk címéből.) Az Új Forrás webfelülete keretes szerkezetű. Áll a fejlec.htm-ből és az ufo.htm-ből. A nyitóoldalról három irányba mehetünk tovább! (Lapszámok, Tartalomjegyzék, Teljes szövegű kereső)

2. az UFO internetes közzététele Minden egyes frameset (pl.: 0408_08.htm), áll egy cikkből (pl htm) és egy navigáló menüből (pl.: n0408_08.htm) 4. Munkafolyamat: technikai megoldások és módszerek Új Forrás <frame src="n0408_08.htm" NAME=alja MARGINWIDTH="0" MARGINHEIGHT="0" noresize scrolling="no">

4. Munkafolyamat: technikai megoldások és módszerek 2. az UFO internetes közzététele A József Attila Megyei Könyvtár informatikusa, Török Csaba egy programot készített abból a célból, hogy a weboldalak kialakítása gyorsabb legyen. A program automatikusan elkészíti az adott cikkhez (pl.: htm) tartozó navigációs framet (pl. n0408_08.htm), és az ezeket összefogó frameset-et (pl. 0408_08.htm-et) Az én dolgom, hogy végigfuttassam ezt a programot, és elkészítsem az adott szám tartalomjegyzékét (pl.: 0408.htm). A munkámhoz a Dreamweaver nevű programot használom A tartalomjegyzékben szereplő címekhez hivatkozásokat rendelek, amelyek az adott cikkre mutatnak (pl.: 0408_08.htm)

4. Munkafolyamat: technikai megoldások és módszerek 2. az UFO internetes közzététele Ezután kiegészítem az lsz.htm-re (lapszámok) hallgató oldalt Az adott számhoz (pl ) hivatkozást készítek a már fent említett tartalomjegyzékhez Harminchatodik Évfolyam szám (október) Tőzsér Árpád Bárczi Zsófia Polgár Anikó N. Tóth Anikó Hizsnyai Zoltán H. Nagy Péter Beke Zsolt Benyovszky Krisztián Keserű József Németh Zoltán

4. Munkafolyamat: technikai megoldások és módszerek 2. az UFO internetes közzététele Ha mindezzel elkészültem, akkor az új és a módosított régi oldalakat áttöltöm a szerverünkre A hivatkozásokat ellenőrzöm

4. Munkafolyamat technikai megoldások és módszerek 3. Egyéb teendők… Az Új Forrás oldalait (apró módosításokkal) elküldöm az EPA munkatársainak keretes szerkezet nélkül a tartalomjegyzék hivatkozásait módosítanom kell karaktercsere A „title tageket” kiegészítem pl.: Új Forrás sz. - Pallag Tibor: Kis Festék Ovális Arc Az Új Forrás tartalomjegyzékét elküldöm a MATARKA munkatársainak hivatkozások nélkül oldalszámokkal kiegészítve

5. Miért a jelenlegi elrendezést és grafikát választottuk? egyszerű és gyors a használata követi a papírváltozatot, alkalmazkodik a papírkiadványhoz az Új Forrást webfelületét Török Csaba készítette Az Új Forrás emblémáját és grafikáit Sellyei Tamás Ottó

6. Tervek a jövőre „Tartalomjegyzék” elkészítése – a név nem szerencsés teljes szövegű kereső készítése az 1995 előtti számok internetes közzététele (ezek már nincsenek meg fájlban). Más módszerekkel kell majd dolgoznunk.

Köszönöm a figyelmet!