Képszerkesztési alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Grafikai alapismeretek
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
A digitális képfeldolgozás
Számítógép grafika.
Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapismeretek Hardver
Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK
Színformátumok és színmodellek
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Digitális képanalízis
Gödöny Péter ELTE IK, Pataky Szakközép
Készítette: Kecskés Imre
A digitális fényképezés alapjai
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
A digitális képfeldolgozás
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Nyomdatechnika, tudnivalók, hasznos információk
Nem irodai programok fájltípusai
Grafika.
Nyomtatók.
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Fogszín meghatározás 2008.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Color Management I. színelmélet Lengyel Zsolt – Multimédia alapjai.
Kép formátumok, tulajdonságaik
Tágra zárt szemek.
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Gudenus László Képszerkesztés Gudenus László
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Adattömörítés.
A GIMP képszerkesztö program bemutatása
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
Digitális fotózás Alapok.
A színek szerepe a térképészetben
Monitorok.
1 A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Digitális képfeldolgozás Póth Miklós. Digitális képtípusok Raszter – Képpontokból épül fel Vektor – egyenletekből épül fel.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Digitális fényképek javítása. Nyissuk meg a ferde.jpg képet! 1.Válasszuk a forgatás eszközt! 2.Irány: javítás 3.Előnézet: kép+rács 4.A képre kattintva.
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Adat- tárolás.
Színelmélet Kalló Bernát KABRABI.ELTE.
Informatikai alapismeretek Hardver
A digitális kép bevezetés.
2. A számító- gépes grafika eszközei
Prezentációk 2. Bemutatók készítése.
Előadás másolata:

Képszerkesztési alapfogalmak Ajánlott oldalak (GIMP): http://hup.hu/old/gimp/ http://primandras.hu/gimp/index.html GIMP Verzió: GIMP 2.6.11 Letölthető: http://www.gimp.org/

Fény fogalma A fény: emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. (Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös) és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is.) A fény tulajdonságait meghatározó három fő szempont: intenzitás vagy amplitúdó, amelyet az ember fényerőként, fényességként érzékel, frekvencia (hullámhossz), amelyet az ember színként érzékel.

Színlátás A látható fénysugárzás a 380 nanométertől 780 nanométer hullámhosszúságig terjedő tartományt foglalja magába. A hősugárzás a 780 nanométernél nagyobb hullámhosszúságú, szemeink által még nem észlelhető infravörös sugárzás. Az ultraibolya sugárzás már ugyancsak nem látható, hullámhossza a látható fénynél rövidebb, de energiában gazdagabb, mint a hosszú hullámú sugarak. 1 nanométer => a milliméter egy milliomod része, másképpen a méter milliárdod része.

Az emberi szem, látás A vizuális információ feldolgozása a szemben kezdődik. A szem hátsó részén található a retina, ahol a fény idegi jellé alakul. A fényt a fotoreceptorok (csapok és pálcikák) alakítják át idegi jellé, melyet a gyűjtősejtek kezdenek feldolgozni. Utolsó fázisként a ganglionsejtek gyűjtik össze az információt, melyet a vakfolton keresztül juttatnak ki a szemből a talamusz felé.

Digitális képek, használatuk Digitális kép => képpontokból épül fel. A digitális képek pontjait rácsként képzelhetjük el. A digitális képek po A digitális képek fő tulajdonságai: Pixelekből épülnek fel Pixell (képpont): a digitalizált kép egy pontja. Általában négyzet alakú, felületük egyetlen színből tevődik össze. Bináris kód Digitalizált képek előnyei: Web-publikáció, Továbbítás e-mail-ben Otthoni nyomtatás

Képfelbontás Fogalma: elsődlegesen azt határozza meg, hogy egy kép összesen hány képpontból épül fel. Azonban a digitális képeknél ezt kétféleképpen használják: A kép vízszintes és függőleges képpontjainak szorzata (vagyis a képméret) Azt határozza meg, hogy a kép egyetlen hüvelykjén (vagy cm-én) hány képpontot különböztethetünk meg. Mértékegysége a dpi, dot per inch (szkennelés minősége, ill. nyomtatás)

Színmélység Fogalma: egy-egy színpont leírására hány bitet használunk fel. Általában 3 x 8 bit, vagyis színenként 256 árnyalat, ami 256 x 256 x 256 = 16.777.216 millió szín.

Színkeverés Additív színkeverés (összeadó színkeverés) Szubtraktív színkeverés (elnyelt fények

Színezet Az adott szín helye a színskálán.

Színmódok vonalas színmód szürkeárnyalatos színmód Egy digitális kép színösszetevői milyen módszerrel kerülnek kialakításra. Alapvető színmódok: Vonalas – fekete/fehér: egy pont kétféle színű lehet: fekete vagy fehér Szürkeárnyalatos (grayscale): a fekete és a fehér mellett az egyes pixelek a szürke különböző árnyalatait is felvehetik. Összesen 256 árnyalatot különböztet meg. (8 biten ábrázoljuk.) Színpalettás – indexed color mód: csak 256 színt tartalmaz. Létrehozása RGB-ből vagy CMYK-ból való konvertálással történik. RGB (Red Green Blue): három csatornát (színösszetevőt) használnak. Minden csatornát 8 biten ábrázolunk. Additív színkeverési mód. CMYK (ciánkék – bíbor – sárga – fekete): ezekből állítja elő a kívánt színt. Négy színcsatorna, mindegyik 8 bit színmélységű. (Nyomdai felhasznál HSB: H (hue) => színezet, S=> telítettség, B (brightness)=> fényerő. E három tulajdonság együttes meghatározásával adják meg a színt.

Fényerő, telítettség, kontraszt, tónus Fényerő: a szín világossága százalékos mértékben kifejezve: 0% = fekete, 100% fehér Telítettség: a szín erőssége és tisztasága százalékos formában kifejezve: 0% = szürke, 100% = teljes telítettség Kontraszt: az egymás melletti színek elkülöníthetősége, idegensége. Tónus: fény-árnyék kontraszt

Gamma korrekció A gamma-korrekcióval a kép fényessége és színeinek élessége szabályozható. (magas értéknél a kép világosabb tónusú lesz kevésbé telt színekkel, ellenkező esetben sötétebb árnyalatok és valamivel teltebb színek jellemzik a képet

Pixelgrafika (rasztergrafika) A rasztergrafika (pixelgrafika) => olyan digitális kép, ábra, melyen minden egyes képpontot (pixelt) önállóan definiálunk. A pixelgrafikus rajzolóprogramok a képeket rácsszerűen elrendezett képpontokból építik fel. A sorokat és oszlopokat alkotó képpontok különböző színűek lehetnek, ezekből áll össze a rajz. A pixelekből álló képet a kép felépítésére utalva bittérképnek is nevezik. Előnye: gyors képfeldolgozás Hátránya: az adatállomány nagy méretű

Vektorgrafika A vektorgrafikus rajzolóprogramok a képek felépítésére egyszerű alakzatokat (téglalap, ellipszis, sokszög, stb.) és ún. Bézier-görbéket használnak. Mivel a képek nem képpontokból állnak, tetszőlegesen nagyíthatók és kicsinyíthetők.

Képtárolás: veszteségmentes grafikus formátum Olyan tárolási eljárás, melynél a kicsomagolás után a kép bitről bitre megegyezik az eredeti képpel. Általánosan használt formátumok: .bmp .png .tiff

Képtárolás: veszteséges tömörítés Nem teszi lehetővé a tömörített adatból az eredeti adatok pontos visszaállítását, ám egy „elég jó” rekonstrukciót igen. Általánosan használt formátumai: .jpeg .jpeg2000 .gif

Váltottsoros (interlaced) képmegjelenítési technika Lényege, hogy a teljes kép nem egyszerre, hanem meghatározott részekben kerül megjelenítésre, de olyan módon (annyira gyorsan), hogy ez a „trükk” az emberi szem számára ne legyen érzékelhető. Pl: hagyományos tévé.

Képszerkesztő programok Eltérő képességűek, de a legfontosabb képszerkesztési feladatokra szinte kivétel nélkül mindegyik alkalmas. Jellemzői: Általában többféle fájltípust képesek kezelni A képek átméretezhetők Különféle képmanipulációk (retusálás, por- és karceltüntetés, színarányok megváltoztatása, kontraszt növelése, stb) végezhetők el velük. Web-re való előkészítés Tetszőleges formátumba való mentés

Képkezelő programok – fontos fogalmak Rétegek A kép különböző elemeinek a szétválasztására szolgálnak Rétegekkel még nem rendelkező kép esetén úgy érdemes elképzelni, hogy újabb (átlátszó celofánra rajzolt) képeket illesztünk a meglévő képre Az eredeti képet háttérrétegnek nevezzük A rétegek segítségével úgy módosíthatjuk a kép egyes részeit, hogy más részek ne változzanak Példa: áttetszőség, árnyék, színezés (piros-sárga átmenet)

Maszkok Maszkok A maszk az eredeti képpel megegyező méretű és felbontású szürkeárnyalatos kép Funkciója az eredeti kép valamely részének elrejtése A maszk fekete/fehér része nem fog megjelenni a kész ábrán, a szürke részek pedig valamennyire átlátszóak lesznek Fontosabb műveletek: kijelölés átalakítása maszkká, Maszk aktiválása, módosítása, törlése

Szűrők Használatukkal speciális hatások alkalmazhatók a képekre