VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” 2013. SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Az iskolai szociálismunka
Tanyapedagógia Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Kutatásmódszertani dilemmák
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Család – és Gyermekjóléti Központ
Esély a szülőknek, lehetőség
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a térségi hátrány az Internethasználatban? Székelyföldi kutatási tapasztalatok.

Előzmények Együttműködés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Sapientia EMTE csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Kara között (2011-től) Bekapcsolódás az NGYSZ szakmai programjába Célkitűzés: tudástranszfer folyamat, székelyföldi kutatások megalapozása, az intézményes keretek fokozatos kialakítása

Munkavégzés, kiadványok: Kiadványok Esély vagy veszély? (szerk. Bodó J.). Státus Kiadó A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra (szerk. Gergely O.). Státus Kiadó, Ártalmas vagy hasznos Internet? (szerk. Biró A. Z. Gergely O.). Státus Kiadó 2013 Konferencia A média hatása a gyermekekre és fiatalokra. Konferencia a NGYSZ és a Sapientia EMTE szervezésében Csíkszeredában május 8-9.

A székelyföldi intézményesülés jelenlegi helyzete Önálló kutatócsoport a Társadalomtudományi Tanszék keretében Folyamatos szakmai tevékenység, újabb munkatársak bekapcsolódása (Kommunikáció MA képzés) A folyó program anyagainak kötetbe rendezése

A térség néhány fontosabb jellemzője – a kutatott téma szempontjából A vidékiség általános jellemzői A vidékiséghez kapcsolódó társadalmi hátrányok A kulturális minták hangsúlyos szerepe az életvezetés terén

Az IKT megjelenése/térnyerése, mint innovációs folyamat Az innovációs folyamat és a vidéki térség/társadalom kapcsolatának alakulása Az IKT térségi megjelenésének időszakában: digitális szakadék termelődése a rurális jellemzők nyomán (későbbi fejlesztés, a hozzáférés nehézségei, magasabb költségek, iskolázottságból adódó hátrányok stb.) A telítődés szakasza után: megjelenik-e az Internethasználatban a második szintű digitális megosztottság? Ha igen, akkor miért, hogyan, milyen körben?

A téma fontossága térségfejlesztési szempontból Térségfejlesztési szempontból, valamint az IKT mint térségi innovációs folyamat szempontjából miért kiemelten fontos ebben a vidéki térségben a fiatalok IKT használata? Milyen módon és milyen mértékben tudják hasznosítani a térségi gyermekek/fiatalok az IKT kínálta lehetőségeket? A fiatal korcsoport IKT használatának térségi szerepe

A survey kutatás eredményeként látjuk A vizsgált populáció körében az IKT eszközökhöz való alapszintű hozzáférés majdnem teljeskörű, ugyanakkor a gyerekek és a fiatalok nagyon jelentős mennyiségű időt töltenek ezen eszközök használatával A családnak, az iskolának, egyéb intézményeknek a beleszólása, szabályozó, koordináló-támogató szerepe csekély. Az IKT használata tagolt és dinamikusan változó folyamat, amelyről ma még kevés ismeretünk van.

A térségi fejlesztés szemszögéből megfogalmazódó fontosabb kérdések 1. Hol, milyen módon játszanak fontos szerepet a hagyományos rétegképző változók az IKT használat terén (különösen falusi vagy városi lakhely, a szülők iskolázottsága, még pontosabban a tanuláshoz való pozitív hozzáállás mértéke, egyéb családi tényezők)? Hol, milyen módon jelentkezik az IKT használatban az úgynevezett életstílus csoportok szerepe? Hol, milyen módon mutatható ki a rétegződési modell hatása?

A térségi fejlesztés szemszögéből megfogalmazódó fontosabb kérdések 2. Milyen mintái vannak térségben a normalizációs modellnek (amikor a hátrányos helyzetűek valamilyen módon „levághatják a kanyart”, hogy utolérjék a privilegizált csoportokat)? Melyek rurális környezetben azok a tényezők, amelyek az IKT használat mintáit a leginkább meghatározzák, és hogyan fejtik ki hatásukat? Milyen „eredményekhez” vezetnek ezek a hatások? Melyek a befogadó közeg azon értékei, szükségletei, amelyek az IKT eszközök használatát a magatartások szintjén befolyásolják? Hogyan zajlott korábban, és miként zajlik ma a fiatalok „szocializációja” az IKT terén?

Munkavégzés A survey kutatás után kvalitatív módszerek: esetelemzés mélyinterjú személyes megfigyelésen alapuló terepmunka lokális léptékű vizsgálat

Okoz-e utólag kedvezőtlen hatást a korábbi fáziskésés? Normalizációs modell: levágható a kanyar Vidéki térségben a pozícióban lévő középkorosztály jelentős részénél megmarad a kezdeti hátrány: alapszintű használat kialakul, a megújuló eljárásokkal való lépéstartás nagy gond (az használatnál tartanak!) Negatív következmények intézményi, szervezeti szinten

A kulturális minták szerepe a fiatalok IKT használatában Az új eszközöket a régi területekre viszik át: (kapcsolattartás, információcsere megszokott módjai a helyi/kistérségi közös tudás termelése érdekében) Ez a gyakorlat nem ösztönöz az IKT potenciál kihasználására

Előnyszerzés az IKT haszálat terén A jobb anyagi vagy társadalmi helyzet nem jelent rétegszintű IKT előnyt. Az előnyök az életstílus csoportok mentén szerveződnek. Ezek az előnyök a hobbiszerű foglalkozásokhoz kapcsolódnak. Az iskolázottság szerepe a használat alakulásában: nem a végzettség, hanem a családokra jellemző tanulási minták a meghatározóak

Következtetések, javaslatok Az IKT eszközök használatának magasabb szintjeinek kialakulása: az „érdek” korlátozott mértékű jelenléte! A fiatalok körében kialakult életstílus csoportok referencia kerete a fontos szorgalmazó tényező. Az egyéb térségi tényezőknek inkább korlátozó, mint ösztönző szerepe van. Ha a fiatalok IKT használata nem kapcsolódik térségi társadalmi folyamatokhoz, akkor az IKT használat negatív hatásai sokkal nagyob szerephez jutnak. Térségi (rurális) IKT Stratégia fontossága

Köszönöm a figyelmet!