Jean Delumeau: Reneszánsz A reneszánsz álmai Bálint Esztella Nemzetközi Tanulmányok 2010.09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A reformáció.
Advertisements

Néhány napja az élet útján sétáltam, amikor megláttam egy feliratot, melyen ez állt: “A Mennyország boltja”.
Reneszánsz Reneszánsz.
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Előadó: Kalmár János. NAP 28 napos ciklus 187 éves ciklus éves ciklus Mágneses mezők, fogantatás, genetika.
A házasság még nem a mennyország
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
A béke az élet alapfeltétele
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Arany János:   Alkalmi vers Az uj évet (ócska tárgy!) Kell megénekelnem, Hálálkodva, ahogy illik, Poharat emelnem. Mit van mit kivánni még Ily áldott.
RENESZÁNSZ (XIV-XVI. század)
Automatikus Esztergom Halló magyar! Hol vagy? Felelj! Zsámbék.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A németalföldi művészetben a 15. szd
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
A regény műfaji jellegzetességei
REALIZMUS.
A reneszánsz.
A reneszánsz irodalom Reneszánsz: Humanizmus:
A XVII. század korstílusa
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
1 1 1.
Polgár Péter XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
A NŐK FÖLDRAJZA.
Homérosz és művei 3/A.
Utópiák és ellenutópiák
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
A romantika.
Spurgeon gondolatai.
MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG KÖZÖTT
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
Az ókori Róma.
Boldogok, kik szegények lélekben. Boldogok, mert övék lesz a menny.
Mert tudom, semmi nem szakíthat el az én Uram szerelmétől
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Goethe: Faust 23/C.
Néhány napja az élet útján sétáltam, amikor megláttam egy feliratot, melyen ez állt: “A Mennyország boltja”.
Kultúra a török hódoltság korában
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Zenetörténeti korok.
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Törpeállamok.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
A reneszánsz Összeállította: Fazekas Ádám 9.n.
Bevezetés az újkori filozófiába. Miért új korszak? -szabad városok -polgárság (pénz és tudás) -egyház- és tekintély- ellenesség - ész.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Erika F. Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Mit, hogyan, kinek a számára?
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
Portugália.
Barokk.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Barokk.
A NŐK FÖLDRAJZA.
Előadás másolata:

Jean Delumeau: Reneszánsz A reneszánsz álmai Bálint Esztella Nemzetközi Tanulmányok

A reneszánsz ~Újjászületés-francia eredetű szó A reneszánsz ember „szenvedélyes álmokat szőtt a földi paradicsomról” Realista korszak-pl:Róma kifosztása,négerkereskedelem,ember pontosabb képet kap a külvilágról Utópia egyik aranykora

Képzelet-Valóság Európa a képzeletben:a császár bölcs,hatalmas- védelmező,döntőbíró,kormányzó →valóságban:a császár rettegés,gyűlölet,megvetés tárgya;háborúk,katolikus Európa 2 részre szakad. Távoli vidékek:nem olyanok,amilyennek megálmodták őket.Antillák:már nem a „gazdagság szigetei” Amerika:XVI.sz.-ra egész Amerika a térképen(pontatlanul) Valóságos álomvilág-varázslatos városok,széles út,tornyok,templomok,kincsek→XVII.sz.-ra:”menedék elkeseredett spanyoloknak,templom a csődbe jutottaknak”

Münzer Tamás A „plebejus forradalmára” /Engels/ Luther pártján→konzervatívnak,nőie snek tartja Fontos: a hit-bátorság,erő Hitt a végítélet napjának közeledtében: kiválasztottak↔hitetlenek 1525-németországi parasztháború→megkínzás,ki végzés

Reneszánsz regények „regény-éhség”→mindennapi valóság helyett álmodozás -gazdagok képzeletében:pásztorjátékok,mitológiák,varázslónő k -szegények:éhezés,munka→mesterséges paradicsom,elég étel Boccaccio:Dekameron Amadis de Gaula- spanyol,francia,olasz,angol,német,holland nyelven Cervantes: Don quijote→elhasználódott fegyverzetű,divatjamúlt hős,elavult kor maradványa,DE!: Nemes szív,egyenes lélek═ » groteszk alak+eposzi hős

Bécsben látható Kép tetején:Isten,angyalok,kiválasz tottak,béke,idill Alul:bűnök,Sátán diadala,rettenet,rémület ↓ paradicsom↔lidércnyomások Reneszánsz festészet: Hieronymus Bosch: 1, Utolsó ítélet

2, A gyönyörök kertje (gyönyörök lehetetlensége;pokol)

Bruegel:A halál diadala

Faust Német asztrológus,orvos Valóságos személy- >legendás alak Marlowe darabjában(1589)- felsőbbrendű alak Mephistophilis Mindentudás,mindenhat óság vágya Heléna,Justus Faustus A vágyak gyakran messze meghaladták a lehetőségeket.

Morus Tamás:Utópia(1516) Európa:egyenlőtlenség,ellentétek, zavargások ↕ Utópia:csodálatos,közös tulajdon;egyenlőség;jólét;Øpénz;nemesfémeket megvetik;lakóhelyek sorsolása;békekedvelők;házasságtörés→halálb üntetés;házasság;válás;egészség;vallási türelem;ateizmust tiltják;halál→vidám dalok

További utópisztikus művek: Rabelais:Pantagruel - kolostor:Øszüzességi,engedelmességi,szegénységi fogadalom;jelszó:Házasság,gazdagság,szabadság. Kaspar Stiblin:A Makária országában fekvő Eudémoné városállamának rövid leírása- Øegyenlőség:patrícius,plebejus;egyenruha,oktatás,tanári fizetés a legmagasabb Campanella: Napállam -minden közös,Ølopás,gyilkosság,házasságtörés,kicsapongás;na pi 4óra munka,játékok meztelenül,magas nő-magas férfi;kövér asszony-sovány férfi.

A reneszánsz utópiák Nem illeszkedtek be saját korukba Elvetették a magántulajdont,pénzt Elképzelt állam:elszigeteltség,önellátás,közérdek Városok:egyforma,rend,szimmetria,mester séges,Ømúlt,sugaras alaprajz,nem lakható Szerzők egyetértettek:munkaidő korlátozása,oktatás,kultúra fontossága,béke,vallási türelem.

Köszönöm a figyelmet „A reneszánsz a keresés és a nyugtalanság kora volt,mely bővelkedett a lappangó lehetőségekben és az egymásnak ellentmondó vágyakban,ám sem dönteni nem volt képes közöttük,sem egyensúlyát megtalálni” Forrás: Delamenau Jean:Reneszánsz. Budapest:Osiris.1997, o.