Kommunista Proletár-diktatúra emléknap

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYARORSZÁG Oláh Ibolya René Dupéré 2006 B.Ú.É.K.
Advertisements

ERDÉLY NYERGESTETÕ Kiséret: Erdélyi himnusz Gyuri.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1956-os forradalom.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956.Okt.23. Forradalom.
Trianon Tények és tévhitek
A fejlődő világ két átka:
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
Forradalom előzményei
56-os események utó élete
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Rákosi Mátyás
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
A délszláv válság.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
1956-os forradalom.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Március 13.- ai budapesti kirándulás
1956 az irodalomban 1/C.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Ellenforradalom és konszolidáció
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
A romániai magyar kommunista elit, Stefano Bottoni Università di Bologna, PhD Teleki László Intézet, tudományos ösztöndíjas.
Politikai tevékenységének bemutatása
A Szovjetunió története
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A politikai bátorságról Az én generációmnak a szocializmus alatt volt ideje megtanulni hogy, igen, széllel szemben is lehet pisilni. Egy titka van: nem.
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
A háború és következményei Magyarországon
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Az őszirózsás forradalom
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
1956-os forradalom.
Világjárványok az emberiség életében
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Magyarország a két világháború között
Cristiano Ronaldo pályafutása
Oroszország.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
Magyarország szovjetizálása
A kommunizmus bukása.
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
Magyarország szovjetizálása
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Készítette: Fertig Dávid
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
A harmincas évek Európája
Előadás másolata:

Kommunista Proletár-diktatúra emléknap A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el

Kommunista ideológia Dialektikus materializmus/Tudományos kommunizmus A mennyiségi változások átcsapnak minőségi változásba, vagyis minden felhalmozódó mennyiségi változás minőségi ugrást is produkál (pl. a víz forráskor légneművé válik). Termelőerők felhalmozódása, osztályharc

Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége

CCCP Több mint 120 nép 15 SZSZSZK,20 autonóm k.,8 autonóm terület,10 autonóm körzet 1922 dec. 30. 134 millió lakos 1917-24 Lenin 24-53 Sztálin 53-64 Hruscsov 64-82 Brezsnyev 82-84 Andropov 84-85 Csernyenko 85-91 Gorbacsov 1985-ös 0 rubelről 109 milliárd rubelre nőtt; az aranytartalék 2000 tonnáról 200 tonnára olvadt; a külső adósságállomány pedig 0-ról 120 milliárd dollárra nőtt. 1991 kilenc köztársaságban 76.4%-os támogatást hozott, a felnőtt lakosság 80%-ának részvétele mellett a CCCP fenntartása

Gulág 1960-ban megszűntették

Lenin

Fremont környéke

Sztálin

Tanácsköztársaság

Felvidéki hadjárat

Proletárdiktatúra „„Mindenütt szaladgálnak, ágálnak az ellenforradalmárok, üssétek le őket! Üssétek agyon ott, ahol találjátok őket! Ha csak egy órára is sikerül felülkerekedni az ellenforradalomnak, nem lesz kíméletes egyetlen proletárral sem. Mielőtt vérébe fojtanák a forradalmat, fojtsátok őket a vérükbe!”” Szamuely Tibor „A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!””

Feloszlatás?! „„Ismételten jelentés érkezett hozzám, hogy hadműveleti területen részben egyes parancsnokságok, részben különböző munkás- és katonatanácsok különböző elnevezéssel, mint politikai terrorcsapat, helyi vörös csapat és a többi, csapatokat toboroznak, alakítanak és ezeket különböző karhatalmi, sőt helyenkint a forradalmi kormányzótanács rendeleteit túllépő célokra használják fel. A forradalmi kormányzótanács rendelete értelmében senkinek sincs joga az országban csapatokat toborozni, csak a hadügyi és belügy népbiztosságnak. Minden egyéb csapattoborzás, ha a legjobb szándékkal történik is, könnyen ellenforradalmi tendenciákat szolgálhat. Ennélfogva elrendelem, hogy a hadműveleti területen lévő valamennyi, a hadsereg, vagy vörös őrség rendszeresített állományába és hadrend- alakulataiba nem osztott úgynevezett politikai terrorcsapat vagy más elnevezés alatt működő külön csapat haladéktalanul föloszlatandó és az ott lévő katonák a vörös hadsereg kötelékébe besorozandók. A jövőben mindazok, akik ilyen önkényes politikai terrorcsapatokat alakítanak, vagy azokat vezetik, vagy azokban részt vesznek, haladéktalanul rögtönítélő törvényszék elé állítandók…”” Böhm Vilmos, hadügyi népbiztos

Rákosi–rendszer 1948-1953 1947 után egyre inkább úrrá lett rajta a megalománia, s lassanként a hatalom rabjává vált. Pozícióinak megszilárdítására minden eszközt használhatónak ítélt meg 1 millió embert vontak ügyészi eljárás alá, minden második ellen vádat is emeltek. A rövidesen bekövetkező változások során hozott közkegyelmi rendelet 748 ezer embert érintett. A Rákosi-rendszerben hozzávetőleg 300 ezer embert telepítettek ki és internáltak korábbi lakhelyéről. Főként korábbi földbirtokosok, módosabb gazdák, katonatisztek, állami alkalmazottak, gyártulajdonosok jutottak erre a sorsra. Erre még a második világháború elején meghozott törvények adtak lehetőséget. A legtöbb kitelepítettet mezőgazdasági munkára fogták

1956 1953 beképzelt, (...) kollektív módon dolgozni képtelen” Nagy Imre Diáktüntetés Beethoven Egmont nyitány

Kádár-korszak Konszolidáció -1968 lakásépítések Világelső mg munkásőrség

Grósz Károly Piacgazdaság 1988- Németh Miklós,Pozsgai Imre, Aczél Görgy árulása, rendszerváltás Munkásőr fegyvereket Pozsgai elzárja, békés átmenet