Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III. 2010. MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
©MTA KIK TTO 2013 Fiatal kutatók Az MTA fiatal kutatói álláshely- rendszerének értékelése az érintettek szemszögéből Kutatói pályakövetés: egy multidimenziós.
Elemi adatoktól a súlyozott adatbázisig TÁMOP DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER Előadók: Dr. Kabai Imre és Krisztián Viktor (ZSKF TKK) EDUCATIO NONPROFIT.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Két változó közötti összefüggés
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Márton Sándor: A Campus-lét online-survey válaszadóinak szocio-kulturális jellemzői „CAMPUS-LÉT” A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Művelődés és szórakozás
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
A DPR SZEMÉLYES KÉRDEZÉS MÓDSZERTANI KÖVETELMÉNYEI TÁMOP DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER Előadók: Dr. Kabai Imre és Krisztián Viktor (ZSKF TKK) EDUCATIO.
Friss diplomával a munkaerőpiacon DPR Szakmai Nap III. - Diplomás pályakövetés - nemzetközi és hazai gyakorlatok június 10. Budapesti Corvinus Egyetem.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
Dr. Bödecs Tamás Pécsi Tudomány Egyetem ETK
Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Kvantitatív Módszerek
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
Hipotézis vizsgálat (2)
Többváltozós adatelemzés
Többtényezős ANOVA.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai

Diszkrét változók vizsgálata
1 A Kreditmonitoring oktatókra vonatkozó eredményei, tanulságai Dóka Ottó NYME, az OKT tagja.
A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS RENDSZERE A WJLF-EN PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN „PEGAZUS” „PEGAZUS” P ROJEKT TÁMOP /2/KMR
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Mesterséges intelligencia az információbiztonság szolgálatában GOP /A ITBSZM Mesterséges intelligencia az információbiztonság szolgálatában.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Kutatásmódszertani dilemmák
Korreláció-számítás.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
A számítógépes elemzés alapjai
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Balatonboglár, március 24.1 A szakértői munka tudományos megalapozottsága, lépései, módszerei, eszközei „A tájékozott szakértő” Szakmai és jogi ismeretek.
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
SZENVEDÉLYBETEGSÉG ÉS PSZICHOPÁTIA
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Részekre bontott sokaság vizsgálata, gyakorló feladatok
Balatonboglár, március 24.
Előadás másolata:

Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS

A REPREZENTATIVITÁS ÉS A MINTA DILEMMÁI  „Történelmi előzmények”: Gallup – Literary Digest  „Lesz-ami-lesz” – csak, kérjük, ne közölje!  Mi is az a „reprezentativitás” – és hogy valósítható meg: kvóta - véletlen minta?  Lehet egyáltalán önkitöltős kérdőívekkel reprezentatív vizsgálatot csinálni…  Egy minimális program: a „minta-tervező mátrix”.  Egy maximális program: a „háromfázisú, kombinált adatfelvétel”.  Talán lehet önkitöltős kérdőívvel reprezentatív vizsgálatot csinálni…

A KUTATÁS-SOROZAT INDÍTÁSÁNAK PLAKÁTJA

A VIZSGÁLAT ONLINE KÉRDŐÍVE (RÉSZLET)

A „MINTA-TERVEZŐ MÁTRIX” (RÉSZLET)

A POPULÁCIÓ ÉS A MINTÁK ÖSSZEVETÉSE (TAGOZAT, ÉVFOLYAM, NEM) Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

A VÉLEMÉNYEK ELTÉRÉSEI (TAGOZAT, ÉVFOLYAM, NEM) Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

A POPULÁCIÓ ÉS A MINTÁK ÖSSZEVETÉSE (SZAK) Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

A VÉLEMÉNYEK ELTÉRÉSEI (SZAK) Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

VÉLEMÉNY-ELTÉRÉSEK MINTÁNKÉNT Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

A „TELJES FAKTORIÁLIS MODELL” Ha több független (magyarázó) változót vizsgálunk egyszerre, azt is figyelembe kell vennünk, hogy ezek kölcsönhatásban vannak egymással. Hogy kisz ű rjük ezeket a torzító tényez ő ket, úgy is elvégezhetjük a számításokat – egy speciális algoritmus segítségével –, hogy az egyik magyarázó változó értékeit rögzítjük, és így nézzük meg a többi hatását. Minden független változó értékeire ugyanezt a számítást elvégezve megkaphatjuk a magyarázó változók „vegytiszta hatásait” (azaz kisz ű rjük pl. azt az összefüggést, hogy a levelez ő tagozatosak id ő sebbek). Ezt az eljárást nevezzük „teljes faktoriális modellnek”, amelyben az Éta értékek mutatják az eredeti – a kölcsönhatások kisz ű rése el ő tti – „magyarázó er ő t”, míg a Béta értékek a „vegytiszta” hatásokat (lásd a táblázatot). Az egyes magyarázó változók kategóriái szerinti átlageltérések hasonló módon kétféleképpen számíthatók, így megkaphatjuk a csoportonkénti „eredeti” és „adjusztált” értékeket is az eljárás során (lásd a következ ő ábrát). A modellbe bevont magyarázó változók együttes magyarázó erejét az R 2 érték fejezi ki. „MAGYARÁZÓ VÁLTOZÓK”F-próbaÉtaBéta Nem0,075,055,054 Életkor0,010,162,088 Lakóhely és körülmények0,001,147,099 Gazdasági aktivitás0,037,158,102 Szint és évfolyam0,001,319,312 Tagozat0,005,151,080 Intézet0,474,031,041 (A modell szignifikáns: P = 0,000 ; magyarázó ereje: R 2 = 15,5 %) Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

A „TELJES FAKTORIÁLIS MODELL” Forrás: „Hallgatói elégedettség-vizsgálatok, ZSKF 2009.” ZSKF TKK december (N=925)

A ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONTJA KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!