Építészet, szobrászat, festészet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A barokk művészet Általános jellemzői Építészet Zene Irodalom
Advertisements

XIX. század második fele
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Korstílus:minden művészeti ágban megjelent
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
Libertás III. forduló. A barokk mint művészettörténeti stílus Ezen stílus elnevözése az itáliai barocco szóbul származik, amely kagylódíszt, vagy nyakatekert.
Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.
BAROKK Stílustörténeti korszak és korstílus kb tól kb ig
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
A reneszánsz szobrászat
Rodostói kakukkok.
Aranymetszés képviselői
Művészetek az ókorban (egyiptomi-görög-római)
Az ellenreformáció és a barokk
A barokk stílus A 16. század végén a reformációra válaszul megszületnek az ellenreformációs tanok Katonái, a katolikus egyház 1540-ben alapított Jézus.
Pro libertate III. forduló
BAROKK MŰVÉSZET (16. sz. vége-18. század )
A reneszánsz.
OSZTÁLYOZÓ VIZSGÁK 9.O. 10.O..
A XVII. század korstílusa
Reneszánsz Itáliában született (a renaissance francia szó, újjászületés) A képzőművészetek feladata: -természet kutatása és megismerése -valóság hiteles.
A Barokk Építészet A barokk a reneszánsz után következő stílustörténeti korszak és korstílus, amely kb. 1600-tól kb. 1750-ig tartott, és melyre bonyolult.
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
A MAGYAR BAROKK /50.
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Szövetség A B A R O K K.
BAROKK … Örökségünk Rákóczi verseny III.forodulójára
BAROKK.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
B A R O K K Lovászi kurucok.
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Barokk szobrászat.
A velencei érett reneszánsz festészet (16. sz.)
Építészettörténet.
(középszintű érettségihez)
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
A XVI – XVIII. SZÁZAD KORSTÍLUSA
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
A barokk Tyukodi pajtások.
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Reneszánsz művészet.
Barokk szobrászat.
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Gian Lorenzo Bernini.
A 18. századi orosz építészet – a hatalom bővültében
Kultúra a török hódoltság korában
Zenetörténeti korok.
Aba Novák Vilmos Festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibb és legelhivatottabb tehetsége. A budapest Képzőművészeti Főiskolán.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Barokk művészet Készítette: Ecseri István.
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
Eger Télanyók csapata.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
Görög művészet.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Barokk.
A román, a gót és a reneszánsz művészet
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Barokk.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Építészet, szobrászat, festészet A barokk Építészet, szobrászat, festészet

A barokk, mint művészettörténeti stílus A barokk szó az olasz barocco szóból ered, ami nyakatekert okoskodást jelent. Ez a barokkra jellemző túldíszítettségre és formai bravúrosságra utal. A barokk a reneszánsz után következő stílustörténeti korszak és korstílus, amely kb. 1600-tól kb. 1750-ig tartott, és melyre bonyolult minták, gazdag díszítés, monumentalitás jellemző. Főbb stílusjegyei:mozgalmasság,monumentalizmus, heroizmus, patetizmus, titokzatosság, látványosság, bonyolult,túldíszített formák.

A barokk építészet A barokk építészet legfőbb alkotásai a templomok. Rendkívüli díszítettségükkel, aranyozásaikkal, márványdíszeikkel az egyszerű hívőket voltak hivatottak elkápráztatni. A barokk építészek gyakran éltek az illúziókeltés módszereivel.

A barokk szobrászat A barokk szobrok mozgalmasak, diszharmónikusak, gyakran kihasználják a fény-árnyék hatások nyújtotta illúziókeltési lehetőségeket. Mind az építészetben, mind a szobrászatban kiemelkedő alkotó volt a nápolyi születésű Giovanni Lorenzo Bernini. Legismertebb szobra a Szent Teréz extázisa címet viseli,

A barokk Magyarországon Magyarországon a török uralom után honosodott meg a barokk stílus. Elterjedésében nagy szerepet játszottak a magyar fõpapok és fõurak,, akik a mûvészet pártfogói, tervezõk és építtetõk voltak egy személyben. A barokk a nyugati országrészeken jelenik meg elõször, elsõsorban osztrák és olasz mesterek révén. A meghívott elsõrangú mûvészek közt ott találjuk Johann Lukas von Hildebrandt építészt a ráckevei kastély tervezõjeként; az egri egyházmegyében és a Dunántúlon tevékenykedõ Fellner Jakabot; a váci székesegyház megalkotóját, Franz Anton Pilgramot; Georg Raphael Donner szobrászt, festõként Paul Trogert és Franz Anton Maulbertschet.

Várak és kastélyok a magyar-barokk jegyében A barokk világi építészet fénykora a 18. század második fele volt. Mária Terézia kívánságára kezdődött meg a budai palota újjáépítése Jadot (1710-1797), Oracsek Ignác (1750-1770-ig működött) és Franz Anton Hillebrandt (1719-1797) közreműködésével. A késő barokk kastélyépítészet legszebb példája a gödöllői Grassalkovich-kastély. Híres barokk kastélyok: Fertőd: Esterházy-kastély Keszthely: Festetics-kastély Ráckeve: Savoyai-kastély Sellye: Draskovich-kastély

A fertődi, keszthelyi és gödöllői kastélyok

Barokk festészet Magyarországon A barokk festészetben elvárás volt, hogy a festmény a képzeletet megragadó, látványos elemekkel fokozza a hatást. A festészet fő témái bibliai és mitológiai jelenetek, gazdagon díszített főúri portrék, csendéletek, táj- és zsánerképek. A 18. században a magyarországi megbízatásokat főleg osztrák festők látták el. Az arcképfestészet kiemelkedő mestere volt Mányoki Ádám (1673-1757), II. Rákóczi Ferenc híres portréjának alkotója.

Barokk szobrászat Magyarországon A magyarországi barokk szobrászatot elsősorban a templomi oltárok reprezentálják. A barokk templom nélkülözhetetlen tartozéka az új oltártípus, mely faragott és festett díszekből áll. A monumentális oltár-építményeket arannyal, színes márvánnyal, lebegő és szenvedélyes mozgású alakokkal és csavart oszlopokkal halmozták el. A barokk szobrászat jelentős alkotásai a fogadalmi emlékek (győri frigyláda), a Szt. Háromság-szobrok és a Kálvária-építmények.

A győri frigyláda ; Kálvária-szobor