David Livingstone.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
Advertisements

Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
Alsónémedi A falu bemutatása
AUSZTRÁLIA.
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Miért változnak az évszakok?
Nomádok közt Afrikában prezentáció a 7.o. földrajz tananyaghoz
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Afrika, a „fiatal” kontinens
Európa fogalma, fekvése, határai
A kék szépség.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
CANAIMA NATIONAL PARK VENEZUELA Parque Nacional Parque Nacional.
Part #19 Part #9 Bergen Part #8 中 Part #16 A természet 7 új csodája. Olyan kezdeményezés indult 2007-ben, hogy kiválasztott emberek hozzanak létre egy.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
NYON 1.
Érdekes tények a nagyvilágból
Afrika.
Kelet-Afrikai Árokrendszer
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
A mérsékelt övezet (folytatás).
A tundrától a trópusokig
Afrika helyzete és felszíne
Talpon maradni.
A nagy földrajzi felfedezések következményei
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
FÖLDRÉSZEK.
Kelet-afrikai árokrendszer
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Dolmabache palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS.
Az USA Közlekedése.
Afrika legnagyobb fegyveres konfliktusa
A U S Z T R Á L I A.
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Afrika, a „fiatal” kontinens
Afrika a fiatal kontinens
Afrika, a „fiatal” kontinens
Amerika Narancsík Eszter.
Ausztrália Hlavatý Dominik.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Európa fogalma, fekvése, határai
Milyen csodás kék bolygó!. Az Ibériai-félsziget déli része. Egy homokvihar hagyja el Észak- Afrikát és a Kanári-szigeteket.
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
A Ruacana-vízesés a Kunéne folyón Második nagy belső-afrikai útja 1852 májusától 1854 közepéig tartott. A Cubango folyó és az Okavango-mocsár vidékét.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Zimbabwe-ban, Afrikában található a csodálatos, 128 méter magas Viktória-vízesés. A helyet úgy is ismerik, mint „Az Ördög úszómedencéje”. Szeptemberben.
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
1960. április 4.-én lett független állam Szenegál egy Magyarországnál több, mint kétszer nagyobb területű ország Nyugat-AfrikábanMagyarországnálNyugat-Afrikában.
Az ördög úszómedencéje. Az ördög úszómedencéje. A világ legijesztőbb és legcsodálatosabb fürdőhelye. A látvány és az élmény döbbenetes és magával ragadó.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
: Traumerei-Schumann Part #19 Norwegian Fjords & North Cape Glasgow ( Greenock ) Part #9 Bergen Greenland, Iceland & British Isles Explorer Greenland,
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Találkozás a „vadakkal” Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BME 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Telefon:
Együtt a Naprendszerben
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
Kereskedelmi útvonalak Az ókorban
Afrika népességfejlődése között
'eurotrip.
TENERIFE.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Afrika domborzata.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
Milyen csodás kék bolygó!
Európa földrajzi helyzete, határai
A kék szépség.
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

David Livingstone

Viktória-vízesés 1855. november 17-én David Livingstone a híres felfedező és misszionárius volt az első európai, aki megpillantotta a Zambézi folyó nagy vízesését, és amelyet az akkori brit királynőről nevezett el Viktória-vízesésnek. A skót felfedezőre nagy hatással volt a látvány, a következőket jegyezte fel róla: „Olyan gyönyörű, hogy még az angyalok is elámulnának, ha felette elrepülve megpillantanák.” David Livingstone első, 1841-1849 közti dél-afrikai misszionáriusi útjai után indult északra, a kontinens belsejébe. Célja a kereszténység terjesztése mellett a kereskedelem a legális áruforgalom terjesztése és a civilizáció terjesztése volt, ezek segítségével akarta a rabszolga-kereskedelmet megingatni.

Dél-Afrika északi határától, Kolobengből átvágott a Kalahári-sivatagon, s Linyantinál érte el a Zambézit, amely segítségével akarta Livingstone Dél-Afrika belsejének feltárását véghezvinni. Így 1853 novemberében indult az Atlanti-óceán felé, néhány makololo törzsi kísérővel. 1854 év májusában érte el az angolai Luandát, s egy év múlva érkezett vissza Linyantiba. 1855 novemberében kelet felé indult a folyó mentén, ekkor fedezte fel a nagy vízesést. 1856 májusában jutott el a mozambiki Quelimane-ba és így átszelte teljes Afrikát. Amikor hazaérkezett Angliába, nemzeti hősként fogadták. A gyarmatosítók később róla nevezték el a közeli kisvárost, amely az 1930-as években rövid ideig még Zambia fővárosa is volt, mai neve Maramba. Személye iránti tiszteletből az Ördög-katlan mellett állították fel Livingstone szobrát. Livingstone nevét viseli a zaire-i, a Kongó-folyón található Livingstone-vízesés, amely másodpercenkénti 35 000 köbméter vízhozamával bolygónk legbővizűbb zuhataga.

Livingstone szobra

Készítette: Gyurik Szilvia Vége Készítette: Gyurik Szilvia