Sain Mátyás Vidék Akadémia, Mórahalom május 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkával a segélyezés ellen
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
FENNTARTHATÓ LÉTÜNK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TÁRSADALMASÍTÁSA -TÁMOP /2-2F – A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
Kereskedelem Szakmacsoport
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Környezeti szemléletformálás
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Rövid élelmiszerláncok és helyi termék rendszerek
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
kiemelt projekt bemutatkozása
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Integrált közösségi szolgáltató terek
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Karancsi Tamás - ügyvezető
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Helyi márka kialakítása a Bakonyban  Mi a projekt célja ?  Kik vehetnek részt a projektben?  Mi a projekt haszna ? Miért éri meg, hogy a projektben.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Hogyor Veronika referens Herman Ottó Intézet
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
12 ezer milliárd forintos keret
„Út a munkához” program tapasztalatai
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

Sain Mátyás Vidék Akadémia, Mórahalom 2011. május 19. HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS egy vidékfejlesztő/területfejlesztő szemszögéből Sain Mátyás Vidék Akadémia, Mórahalom 2011. május 19.

Oikonomia Arisztotelésznek köszönhetjük az ökonómia (oikonomia) szavunkat ökonómia (oikonomia): a gazdaság egy rendszer része, amelyben a közösség a vonatkoztatási alap. Az ökonómia a közösséghez tartozik, a családi háztartáson alapul (oikosz=ház), a család, illetve a tágabb közösség, a polisz anyagi szükségleteinek kielégítését szolgáló gazdálkodás, a létfenntartáshoz szükséges dolgokelőállítása. Ezzel szemben a katalaxia a kereskedést, főleg a távolsági kereskedést szolgálja, és a jövedelemszerzés, a nyereség maximalizálásának céljával történik. Míg az ökonómiában korlátok érvényesülnek, része az önkorlátozás, mert a közösség anyagi szükségletei korlátosak, addig a katalaxiában nincs semmilyen korlát, hiszen éppen a pénzszerzés a cél. (Arisztotelész: Nikomakhoszi etika, i.e. 350)

HGF területfejlesztési szempontból A gazdaságfejlesztési beavatkozások – a térségi erőforrások oldaláról – két alapvető megközelítésben tervezhetők. Az egyik esetben a hiányzó erőforrásokat kívülről pótoljuk, vagyis befektetőket telepítünk le a térségben, vagy jelentős támogatásokat adunk az ottani fejlesztésekhez. A másik esetben (vidékfejlesztés) arra törekszünk, hogy feltárjuk a térség saját erőforrásait, és ezeket az erőforrásokat próbáljuk minél hatékonyabban hasznosítani, „képessé téve” erre a helyi szereplőket. A két megközelítés nem zárja ki egymást. A helyes megoldás e két logika optimális ötvözetének alkalmazása.

A helyi gazdaságfejlesztés jellemzői helyi kezdeményezésre vagy annak bátorításával jön létre; helyi elköteleződéssel jellemezhető, azaz helyi szereplők (önkormányzat, vállalkozások, civil szervezetek és lakosság) együttműködésében, részvételével és érdekében valósul meg; elsősorban helyi eszközökre, belső erőforrások felhasználására épít, a külső eszközöknek és erőforrásoknak elsősorban átmeneti ösztönző szerepük van; autonóm, egyedi, helyhez illő megoldásokat keres; a helyi közösség ellenőrzése mellett valósul meg; a helyi „piac” szervezésére irányul; a fejlesztett gazdasági tevékenység eredményei alapvetően helyben hasznosulnak; a gazdasági célok mellett helyi közösségi, társadalmi célokat vállal; önmagát építő folyamatként valósul meg, stratégiai szemlélettel.

A HGF területi szintje, mi a „helyi”? település (?) településcsoport, kistérség (?) város-vidék (?) 50 km-es kör (?) Az a lépték, ahol a gazdaság szereplői még személyesen is találkozhatnak

A helyi gazdaság termékeinek (fel)vevői Önellátás (háztáji gazdálkodás) Települési lakosság ellátása friss termékkel Települési/térségi intézmények (közkonyhák) ellátása friss termékkel Térségközpont (város) ellátása friss termékkel Főváros, országos piac ellátása jó minőségű térségspecifikus termékekkel Térségspecifikus minőségi termékek, hungarikumok exportja

A HGF gazdasági és társadalmi „funkciói” Passzivitás, önkárosító viselkedés elhagyása 1 Önellátás Közösségi kapcsolatok Jövedelemszerzés a felesleg értékesítésével A rászorultság csökkenése, képessététel 2 Szolgáltatásokhoz való hozzáférés javul Kevesebb segély Jövedelemszerzés árutermeléssel, termékfejlesztéssel, vállalkozóvá válás 3 Turisztikai termékek megjelenése Megbízható, minőségi termékek (pl. közétkeztetésben, piacon) Esélyegyenlőség (mindenki jó valamire) Hagyományőrzés, identitás Foglalkoztatás (direkt és indirekt) 4 Helyi adóbevételek Munkanélküliség csökkenése

A beruházás jellege szerint fizikailag megjelenő beruházás „szellemi” beruházás (szemléletformálás, tudatosság növelése) SZEMLÉLET-FORMÁLÁS IGÉNY BEFEKTETÉS INFRASTRUK-TÚRÁBA BEFEKTETÉS TERMÉKFEJLESZTÉSBE FOKOZÓDÓ KERESLET BEFEKTETÉS A TERMELÉS VOLUMENÉNEK NÖVELÉSÉBE NÖVEKVŐ GAZDASÁGI POTENCÁL

A helyi gazdaság termékei Élelmiszer Energia Szolgáltatások Használati tárgyak Emléktárgyak

A helyi gazdaságfejlesztés eszközei

Helyi Gazdaság-fejlesztési Stratégia

A HGF részterületei, jó példák Helyi termékek Helyi „pénz” – cserekörök, pénzhelyettesítő eszközök Helyi alternatív energia, autonóm kisközösségi energiaellátás Mikro-, kis- és középvállalkozások helyi fejlesztése Szociális gazdaság

HELYI TERMÉKEK Élelmiszertermékek Nem élelmiszertermékek (kézműves tárgyak, bútorok, eszközök, egyéb használati tárgyak) Szolgáltatások (mesterek, szolgáltatók stb.)

HELYI TERMÉKEK Helyi termékek marketingje – Hogyan adjuk el, amit megtermeltünk? Termelői piac Helyi termék adatbázis Háztól, gazdaságból Út melletti standok Helyi termékek boltja, termelői bolt „Szedd magad” Közösségileg támogatott mezőgazdaság (community supported agriculture) Házhoz vagy gyűjtőpontra szállítás Bevásárlókörök, fogyasztói szövetkezetek Helyi termék fesztiválok

HELYI TERMÉKEK Termelői piac

HELYI TERMÉKEK Termelői piac (Farmers’ Market)

HELYI TERMÉKEK Mozgó bolt Hollandia, LEADER projekt

HELYI TERMÉKEK Hazai

HELYI TERMÉKEK Térségi márkák, védjegyek

HELYI CSEREKÖRÖK, PÉNZHELYETTESÍTŐK Helyi termékek marketingje (1) zárt közösség által megszervezett önsegítő rendszerek különböző formái  a közösség a tagok szolgáltatásainak, árucikkeinek kölcsönös igénybevételét, cseréjét megkönnyítő adminisztrációs rendszert hoz létre közösségi önsegítő rendszernek (KÖR), csereklubnak, helyi cserekereskedelmi rendszernek (angolul LETS, azaz local exchange trading system), esetleg szívesség banknak, kaláka körnek (2) a helyi fizetőeszköz, pénzhelyettesítő eszköz kibocsátása. Az ilyen fizetőeszköznek a magyar törvények szerint banki (és a bankban kamatozó) fedezete van, így bármikor visszaváltható, viszont maga a pénzhelyettesítő nem kamatozik, esetleg idővel még romlik is az értéke, ezért élénk áruforgalomra ösztönöz. Emellett egy adott körben – helyben vagy térségben – működik, így a térségi gazdasági kapcsolatokat erősíti, a helyi gazdasági tevékenységeket élénkíti.

HELYI CSEREKÖRÖK, PÉNZHELYETTESÍTŐK

KÖZÖSSÉGI ENERGIAELLÁTÁS Megújuló energiahordozók biomassza – melléktermékek, hulladékok, ökológiai kiegyenlítő felületek napenergia szélenergia geotermikus energia

KÖZÖSSÉGI ENERGIAELLÁTÁS Fűtőeszközök térségi előállítása

VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS Vállalkozási ismeretek (akár már az iskolában!) Vállalkozás-indítási tanácsadás (mentori szolgáltatás) Pénzügyi támogatás: kisrégiós hitel (lásd Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet); önkormányzati pályázatok Inkubáció (infrastruktúra) Szakképzések Együttműködések, klaszterek kialakítása + jogszabályváltozások Kik végezhetik Önkormányzatok Gazdasági kamarák Oktató és képző intézmények

SZOCIÁLIS GAZDASÁG „Értelmes” közmunka Szociális földprogram Szociális szövetkezet Funkciói Teljes passzivitásba süllyedés elkerülése Közösségi kapcsolatok fenntartása Munkakultúra fenntartása Munkába állás előkészítése (ha van munka) Önkormányzati kiadások csökkentése Önkormányzati feladatok ellátása

A HGF és a fenntarthatóság Élelmiszerelőállítás: tájspecifikus fajták és termelési módok  kisebb környezetterhelés Helyi termelés + helyi fogyasztás  nincs szállítás, kisebb környezetterhelés Kisebb volumen  nagyobb foglalkoztatás Helyi termelés + helyi fogyasztás  frissebb, egészségesebb, ellenőrizhető élelmiszerek Helyi gazdasági kapcsolatok aktív helyi közösség Helyi energiaforrások használata megújuló energiák, sok melléktermék, hulladék hasznosítása Helyi vállalkozások  saját sorsukat alakító személyiségek

Köszönöm a figyelmet! Sain Mátyás msain@vati.hu