MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM EGY KÉRDŐÍVES VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI  TANULSÁGOK, DÖNTÉSI PONTOK Horváth Zsuzsanna 2014. április 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érettségi rendszere
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A kétszintű érettségi rendszerrel kapcsolatos változtatási igények felmérése TESTNEVELÉS.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Humánkineziológia szak
Informatika Minden szép, minden jó, mindennel meg vagytok elégedve?
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A tételek eljuttatása az iskolákba
2008. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA. KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉRETTSÉGI ELŐKÉSZÍTŐ középszintű emelt szintű ÉRETTSÉGI VIZSGA Feltétele: a tanuló.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Informatika Reményi Zoltán
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A belügyi rendészeti ismeretek vizsgatárgy
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
A kétszintű biológia érettségi vizsgáról
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Orosz nyelv TÁMOP / Kép helye április 10.
Vitaindító előadás A kétszintű érettségi rendszerrel kapcsolatos változtatási igények felmérése a gyakorlati tapasztalatok alapján a TÁMOP /
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
A MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA EGY KÉRDŐÍV TANULSÁGAI Koncz Levente április 9.
Gazdasági ismeretek.
A francia nyelvi érettségi tapasztalatai. Források: Oktatási Hivatal adatbázisa Országos Közoktatási Intézet Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központjában.
A válaszadók > május-június október-november
szakmérnök hallgatók számára
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
7. Házi feladat megoldása
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények Vizsgázók száma: 114 fő Rendes vizsga: 82 fő Előrehozott vizsga: 32 fő (30+2) Összes értékelt tantárgyi vizsga: 495 Összes.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Tájékoztató 10. osztályosoknak
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Előadás másolata:

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM EGY KÉRDŐÍVES VIZSGÁLAT EREDMÉNYEI  TANULSÁGOK, DÖNTÉSI PONTOK Horváth Zsuzsanna április 9.

1. A válaszolók mintájának jellemzése 2. Támogatott és vitatott vizsgajellemzők 2.1. Vizsgakövetelmények 2.2. Vizsgamodell 2.3. Értékelési eljárások AZ ELŐADÁS TÉMÁI

A kérdőívre válaszolók mintája A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy kérdőívére összesen 568 fő válaszolt. Az összes válaszoló 86,4%-a nő, 13,6%-a férfi. A hiányzó válaszok aránya 20-30% közötti.

A VÁLASZOLÓK TANÍTÁSI TAPASZTALATA

VIZSGÁZTATÁSI TAPASZTALAT KÖZÉPSZINT ÉS EMELT SZINT

KÖZÉPSZINT (N= 544) fő: 43,8% fő: 27,1% fő: 15,3% 500 fő felett: 8,6% 0 fő: 0,9% EMELT SZINT (N= 553) 1-10 fő: 47,9 0 fő: 29% fő: 15,1% fő: 3,5% 50 fő felett: 1,8% A VIZSGÁRA FELKÉSZÍTETT DIÁKOK SZÁMA (N= 544)

KÖZÉPSZINT: A vizsgáztatást, így az értékelést is jellemzően a tapasztaltabb tanárok végzik. A legalább 20 év tapasztalattal bírók körében 41-45% a legalább 300 főt felkészítők súlya. A nemek közt nincs jelentős eltérés. EMELT SZINT: Az emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi folyamatában a válaszolók kétharmada még nem vett részt. Emelt szintű vizsgára a válaszolók mindössze 5%-a készített fel legalább 31 diákot az elmúlt 9 évben, míg az érintett tanárok közel fele 1-10 közötti, 16%-a pedig közötti tanuló felkészítését jelezte. Az írásbeli érettségi napjára szervezett OH/OKÉV központi javításvezetői képzésen a válaszolók alig 19%-a vett már részt legalább egy alkalommal. KÖVETKEZTETÉSEK

Adatok a részletes vizsgakövetelmények megítéléséről KÖZÉPSZINT ÉS EMELT SZINT

A követelmények átalakítása (szűkítése, bővítése) indokolt ( 50%), nem indokolt 35,2%, de a részletezettség jelenlegi szintje megfelelő (63,2%). Mi, hogyan változzon? Megfelelő a magyar nyelvi témakörök súlya (62,7%), maradjon változatlanul az irodalom témaköröké (57,7%). A csökkentés és növelés igénye mindkét tartalmi területen zömében azonos arányú (12-20% közötti). A VIZSGAKÖVETELMÉNYEK - középszint

A NYELVI TÉMAKÖRÖK ELFOGADOTTSÁGA KÖZÉPSZINT ÉS EMELT SZINT

AZ IRODALOM TÉMAKÖRÖK ELFOGADOTTSÁGA - KÖZÉPSZINT ÉS EMELT SZINT

Értelmezési szintek, megközelítések – magas elfogadottság

KÖZÉPSZINT Súlyának, részletezett- ségének megítélése: nem indokolt a jelenlegi szint megváltoztatása (68%). Csökkentését szorgalmazók 21,7% EMELT SZINT Nem indokolt a jelenlegi szint megváltoztatása (75%). Csökkentését szorgalmazók 20% körül. A FOGALMAK FEJEZET MEGÍTÉLÉSE

Adatok a vizsgamodell megítéléséről Középszint és emelt szint

Írásbeli vizsga: 82% szerint megfelelő. Szóbeli vizsga: 83% szerint megfelelő. Megosztó az írásbeli vizsga Szövegértés részének 60 perces időtartama: megfelelő: 47,7% túl kevés: 43,1% túl sok: 0,5% Nincs válasz: 8,6% A középszintű vizsga időtartama

Az írásbeli vizsga 240 perces időtartama 82%-os támogatottságú. Túl kevés a Szövegértés megoldására fordítható 60 perc.  De a válaszadók 74%-a a szövegértésre adható max. 40 pont csökkentését tartja indokoltnak, a pontszám növelését alig 4% szorgalmazta. A Szövegalkotás 180 perces időtartama 76,8% szerint megfelelő. Csökkentését 10,7% látja indokoltnak. Elfogadottság és ellentmondásos igények – középszint, írásbeli vizsga

A válaszoló tanárok nagymértékben egyetértenek (89%) abban, hogy a vizsgázók választási lehetőségét egyáltalán nem indokolt változtatni, azaz az Érvelő esszé, az Egy mű értelmezése és az Összehasonlító elemzés feladattípusok közti választási lehetőség teljes mértékben megfelelő. A SZÖVEGALKOTÁSI FELADATOK - középszint

Az írásbeli és a szóbeli vizsga időtartamát a válaszolók 90%-a megfelelőnek tartja. Az írásbeli feladatsorok tartalmi szabályozásának részletezettsége alapvetően megfelelő (77%). 16%-a szerint bővíteni kellene, 8% szűkítést javasol. AZ EMELT SZINTŰ VIZSGA

Szélesebb körű olvasottságot, tájékozottságot igénylő feladatok aránya Megfelelő: 45,1% Csökkentés: 19% Növelés: 11% Hiányzó válasz: 24,8% Kreatív feladatok aránya Megfelelő:49,6% Csökkentés: 7,6% Növelés: 18,5% Továbbá nem indokolt a nyelvi feladatok 40%-os arányának megváltoztatása (58,8%). Hiányzó válasz: 24,1% AZ EMELT SZINT ÍRÁSBELI FELADATAI – Nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor

A feladattípus elhagyása indokolt: 32, 9%, nem indokolt: 43,3% Hiányzó válasz: 23,8% A feladatra adható max. 15 pont maradjon: 46,5% csökkenjen: 26,1% Növekedjen: 3,5% Hiányzó válasz: 23,9% A GYAKORLATI ÍRÁSBELISÉG FELADATTÍPUS MEGÍTÉLÉSE

ÉRTÉKELÉSI RENDSZER KÖZÉPSZINT ÉS EMELT SZINT

Jellemző eltérés mutatkozik a középszint és az emelt szintre adott válaszok között az írásbeli vizsga 100 és a szóbeli vizsga 50 pontos arányának megítélésében. Középszint: az arány a válaszolók 69%-a szerint megfelelő. Az írásbeli vizsga pontarányának csökkentését a válaszadók 25,7%-a támogatná. A szóbeli vizsga pontarányának változatlanságát 57,9% támogatja, növelné 32,2%. Emelt szint: az arány 80% szerint megfelelő. AZ ÍRÁSBELI ÉS A SZÓBELI VIZSGA SÚLYA, PONTARÁNYA

Az írásbeli vizsga értékelésének megbízhatósága jóval magasabb, mint a szóbeli vizsgáé. A szóbeli vizsga (más korábban elemzett kötelező és választható vizsgatárgyból is) fontos pedagógiai funkciója mellett jórészt az írásbeli vizsgaeredményeket kompenzáló szerepet tölt be. Tehát a szóbeli vizsgára adható pontszám növelése csökkentené a vizsga és a vizsgáztatás értékelési eljárásainak megbízhatóságát és objektivitását. Következtetés

A SZÖVEGALKOTÁSI FELADATOK ÉRTÉKELÉSE - középszint

AZ ÍRÁSBELI FELADATOK ÉRTÉKELÉSE – emelt szint (N=431)

Középszint Az írásbeli vizsga helyesírásának értékelése során maximum 15 pont vonható le. A válaszolók közel kétharmada szerint ez a gyakorlat megfelelő. A válaszolók 16%-a szerint a levonható pontok mértékét csökkenteni kellene, míg további 22% szerint épp a növelés lenne indokolt. Az írásképének értékelése során maximum 3 pont vonható le. A válaszolók többsége, közel 71%-a szerint ez a gyakorlat megfelelő. Emelt szint A 15 pont levonása a kétharmad szerint támogatott, 7% szerint a levonható pontok mértékét csökkenteni kellene, míg további 29% szerint épp a növelés lenne indokolt. A HELYESÍRÁS ÉS AZ ÍRÁSKÉP ÉRTÉKELÉS

A válaszolók középszinten indokoltnak tartják az írásbeli javítási-értékelési útmutató részletezettségének kis mértékű növelését (36,6%). Az emelt szint esetében a jelenlegi kidolgozottság mellett voksolt a válaszolók 25,4%-a, a középszinthez hasonló álláspont aránya 22,5%. Az emelt szintű szóbeli tételsorhoz tartozó értékelési útmutató részletezettségét a válaszolók 28,3%-a elfogadja, 16,7% kismértékű növelést lát indokoltnak. Megjegyzés: az OH által szervezett emelt szintű javításvezetői képzésről a válaszolók 40%-ának nincs tapasztalata, miközben 27,3%-uk feltétlenül szükségesnek tartaná. AZ ÉRTÉKELÉS SZAKMAI TÁMOGATÁSA

Középszint: 33., emelt szint: 62. kérdés: Egyetért-e azzal, hogy a középszint /az emelt szint feladataihoz tartozó javítási-értékelési útmutatóban elkülönüljenek az elvárt tartalmi elemek és a megoldás további lehetséges tartalmi elemei? EGY JAVASLAT AZ ELVÁRT ÉS ELVÁRHATÓ MEGKÜLÖNBÖZTETÉSÉRŐL

KÖZÉPSZINT (n= 518) nem indokolt: 28,0% egyetértek: 63,2% Hiányzó válasz: 8,8% EMELT SZINT (N=429) nem indokolt: 19,5% egyetértek: 56,0% Hiányzó válasz: 24,1% AZ ÉRTÉKELÉSI JAVASLAT TÁMOGATOTTSÁGA (l. 33. és 62. kérdés)

A vizsgaleírásban a középszintű és az emelt szintű szóbeli vizsga értékelésére vonatkozó szabályozás részletezettségét illetően szintén nagymértékű egyetértés fogalmazódott meg abban a tekintetben, hogy a jelenlegi gyakorlat megfelelő. A SZÓBELI VIZSGA ÉRTÉKELÉSÉNEK SZABÁLYOZÁSA

A SZÓBELI VIZSGA- TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

A nyelvi és az irodalmi témakörök továbbfejlesztése A szövegértés feladatsor szerepe A szövegalkotási feladatok értékelése A szóbeli vizsgateljesítmények értékelése További konzultációkat igényel…

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!