Az emberi természet természettudományos vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Advertisements

Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
PTE PMMK Műszaki Informatika Tanszék
Felsőoktatási felvételi tájékoztató
Felvételi jelentkezések I.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Projekt adatai Azonosító: TÁMOP A/1-11/ Cím: ELTE - PPKE informatika tananyagfejlesztési projekt Honlap:
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Anyagmérnöki Alapszak
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
1 Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 17.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
Kommunikáció az egyetemen Készítette: Ébner Mária
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Az óvodai gyermekcsoportok szerveződésének és működésének alapjai
A humánetológia szerepe a modern emberkép kialakulásában
Az ember mint evolúciós rejtvény
Az EDUVITAL koncepció és oktatási gyakorlat Dr. Falus András egyetemi tanár, az MTA tagja.
IV. ETR konferencia fejlesztés – bevezetés - támogatás Rós László Budapest, január
Mit kell tennünk: - Célok, tények, tervek Rós László
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Controlling a gyakorlatban
Kommunikáció az egyetemen
Éves Konferencia- Annual Report Irányító Bizottság: Elnök: D. Terdik György DE IK dékán Tagok: Dr. Kardon Béla EMMI Dr. Sallai Gyula BME, FIRCC Nagy Miklós.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Ráckeve, Matemetika oktatás mérnök és informatikus képzésekben 1 Dunaújvárosi Főiskola
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március 2-4.; B. Szendrei Mária, SZTE Szegedi Tudományegyetem (1872, 1921, 2000) 12.
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
Perjésiné Hámori Ildikó
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP C-11/1/KONV Történet  Az Egyesület alapítása – 1998 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Eötvös Lóránd Tudományegyetem.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
A sportmenedzser képzés intézményi nézőpontból
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Minta Az előadás címe Szerző, előadó Konferencia neve és dátuma Dezső Tamás: A "kutatóegyetem" koncepció Európában és Magyarországon Magyar Felsőoktatás.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY I EGYETEM MŰSZAKI MENEDZSER SZAK KIG Pályaválasztási Napok Papp Gabriella (KIG )
A tanárképzésről Tél Tamás ELTE.
Meghívó ! Agykutatás Napjai Budapesten március 17-18
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Előadás másolata:

Az emberi természet természettudományos vizsgálata A STRATÉGIAI KUTATÁSOK 2006–2007 2007. november 29. Az emberi természet természettudományos vizsgálata Humánetológia az oktatásban Csányi Vilmos és Miklósi Ádám (ELTE Etológiai Tanszék)

A humánetológia bevonása az oktatásba Új gondolkodásmód: Az evolúciós érvrendszer használata Ultimális okok felismerése (korlátok) Tervezés kérdése Gyakorlati megközelítés: „Az ember mindenkit érdekel” Gyakorlati felhasználhatóság: Globális kihívások (környezetszennyezés; egészség) Interdiszciplinaritás: Társadalom- és természettudományok határán

A humánetológia bevonása az oktatásba Jelenlegi helyzet: ELTE TTK Biológia BSc és az ELTE más hallgatói számára elérhető Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pszichológia BSc Szegedi Tudományegyetem, Pszichológia BSc Pécsi Tudományegyetem, Pszichológia BSc Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Menedzser Szak Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kommunikáció szak (terv)

A humánetológia bevonása az oktatásba Terv: Szakspecifikus tananyag kidolgozása a felsőoktatás számára Honlap: http://humanetologia.elte.hu/ Általános képzés (féléves előadások) Specifikus tananyag (negyedéves előadások) Középszintű képzés (pl. gimnáziumok)

A humánetológia bevonása az oktatásba Az ELTE Etológia Tanszék munkatársainak közreműködésével: Átfogó képzések: 1. Humánetológia gyógypedagógus hallgatóknak 2. Humánetológia művészeti szakok hallgatóinak 3. Humánetológia óvónőknek 4. Humánetológia középiskolásoknak (modul-verzió) 8 speciális téma (pl. Emberszabású majmok kultúrája A Homo nem története, Az emberi kooperáció alapjai Férfi-női különbségek a viselkedésben, Populációs és kulturális különbségek a viselkedésben)