A BALATONBA TELEPÍTETT HALFAJOK BIOLÓGIAI SZEREPE ÉS HATÁSA ÖTM-MTA-BLKIBudapest-Tihany2007.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Körös-Maros Nemzeti Park
Készítette / Author: Tuska Katalin
Szennyezőanyagok légköri terjedése
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Biológiai monitoring és mintavétel
Henger, kémény lengése és a lengés csökentése. A henger körüli áramlás Műegyetem Áramlástan Tanszék 2005 Kritikus alatti: Re < 10 5 lamináris határréteg.
A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál június 27.Balatoni István.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Mérési pontosság (hőmérő)
© Gács Iván (BME) 1 Pernye keletkezése, tulajdonságai, természetes leválasztódás.
Közlekedésstatisztika
5. előadás.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Nemzetközi kutatási együttműködések és regionális innováció: A gazdasági fejlettség szerepe Varga Attila és Sebestyén Tamás PTE KTK és MTA-PTE Innováció.
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
A fekete törpeharcsa (amerius melas)
Csípőszúnyog imágó-együttesek minőségi és mennyiségi vizsgálata populációdinamikai nézőpontból a Balaton térségében, 2006-ban Sáringer Gyula 1 és Kenyeres.
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Balaton.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
energetikai hasznosítása III.
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
Mennyiségi sorelemzés
Grafikus ábrázolás.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
Gyomfelvételezés Mintaterület kijelölése: a társulásra jellemző összes fajt tartalmazza, reprezentálja a társulást (2 m x 2 m) Feltüntetendő adatok: Felvételező.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Alapsokaság (populáció)
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből

A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Exponenciális - Logaritmus függvények, Benford fura törvénye
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Populáció genetika Farkas János
Egyenes vonalú mozgások
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Szelekció I. Örökléstani alkalmazások Farkas János Az alapprobléma és matematikai megoldása megtalálható W. Feller: Bevezetés a valószínűségszámításba.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
A Latiméria.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
A hőmérséklet ivararányt befolyásoló hatása csapó sügéren (Perca fluviatilis) Balikó Tímea¹, Demeter Krisztián¹, ² Merth János¹, Marton Csaba¹, Bene Szabolcs¹.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
A testek néhány mérhető tulajdonsága 3. óra
Hidrobiológia struktúra és funkció információ és entrópia hőenergia biogeokémiai ciklus produktivitás diverzitás, stabilitás vízi ökoszisztéma.
A HIÚZ
FLAVOBACTERIUM OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN
Intraspecifikus verseny
Széltérképek Tartalomjegyzék : 1
Adatfeldolgozási ismeretek műszeres analitikus technikusok számára
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Előadás másolata:

A BALATONBA TELEPÍTETT HALFAJOK BIOLÓGIAI SZEREPE ÉS HATÁSA ÖTM-MTA-BLKIBudapest-Tihany2007

Célkitűzések  A busa állományok kor- és méretstruktúrája, mennyiségi viszonyai, tér-időbeli eloszlása  Táplálékfogyasztása, versengés az őshonos halállományokkal a táplálékért  Szaporodása-termékenysége

A busa halászati hozamai években

Halászati hozamok a két medencében

A különböző korcsoportú busák előfordulási gyakoriság a fogásban évek között

A Marcali tározóból származó és a balatoni busa növekedése

Testhossz növekedés különböző vízterekben

Hidroakusztikus mérési helyek Balatonon

Méreteloszlás, egyedszám és biomassza a keleti medencében

Méreteloszlás, egyedszám és biomassza a nyugati medencében

A busa állományok mennyiségi viszonyai

Pillanatnyi algabiomassza az előbélben

Állati eredetű táplálék egyedszáma és tömege a busa előbelében

A peteátmérő időbeni változása

Relatív termékenység szezonális változása

Összefoglalás  A busa növekedése gyors és napjainkban is jelentős állományai vannak a Balatonban. A halászati hozamok és a ráfordítás alapján megállapítottuk: állománya nem csökken  Leggyakrabban előforduló egyedek a fogásban a cm testhosszúságú, 6-8 éves egyedek voltak. Utánpótlásuk folyamatos  A busa állományok térbeli eloszlása a Balatonban mozaikos (átlagos egyedszám ind/ha), domináltak azok a méretcsoportok (TL= cm), amelyek nem szerepelnek a fogásban  A pillanatnyi biomassza rendkívüli mértékben szórt (min-max: kg/ha). A pillanatnyi biomassza >50 %-át a halászat által nem hasznosított egyedek tették ki  A vizsgált busák táplálékában az algák jelentős szerepet játszottak. E mellett figyelemre méltó az intenzív zooplankton és Dreissena lárva szűrésük (versengés)  A peteméret időbeni változásából, valamint a petefészeknek az ívási periódust követő állapota alapján megerősíthetjük, hogy a busa nem ívik a Balatonban 

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!