Csontváry Múzeum tételhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák.
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso október.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Szellemi alkotások joga
Magyarok (pécsiek) a Bauhausban
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Beregszász.
Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –.
Dóm kőtár, Pécs ( ).
PÉCS.
A századforduló művészetei
Hotel Árkádia*** Készítette: Bércesi Richárd. A szálloda I. •2010 nyarán kezdte meg működését •Helye: Pécs történelmi belvárosa, Hunyadi úton, Széchenyi.
NOSZTALGIA BUDAPESTIEKNEK
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
Baljós képek a művészet történetében (önkényes válogatás és kijelölés)
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
Csontváry Kosztka Tivadar
Csontváry Kosztka Tivadar -A Napút festő -
Pszichiátriai betegségek a festők életében
Csontváry Kosztka Tivadar
Ismered?.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Arab, iszlám kultúra,művészet
1 Bemutatkozik a Nemzeti Tankönyvkiadó 2 Köszöntés Köszöntés Az NTK több, mint kiadó: „…oktatási szolgáltatások széles választékát kínálja ügyfeleinek,
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.
Ennek a városnak voltam az írója
Van Gogh. (Japán fametszet nyomán)
Tokaji múzeum.
Pécs turisztikai marketingje
Pécs turizmusa.
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
Endre Béla
Arab, iszlám kultúra,művészet
T.
A szimbolizmus.
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
A világ képe az arabokról
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Az Olajfák hegye egy szelíd domb, melyet a zsidó és a keresztény vallások egyaránt tiszteletben tartanak. A bibliai időktől kezdődően mintegy
Csontváry Múzeum Baalbek ban nyílt meg a magyar festészet talán legkülönösebb egyéniségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak kiállítása. A hazai múzeumtörténetben.
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Magyar Nemzeti Galéria
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Lajta Gábor: Az emmausi vacsora
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Urbán Gábor 1946-ban született Szabadkán
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
Magyarországi művészet
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Csontváry Kosztka Tivadar
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Ernesto Cortazar – La vida es Bella Csontváry Kosztka Tivadar.
Az E-galéria kiállítása Gergely Borbála első önálló tárlata az E-galéria „Tehetségek” című sorozatában december 2 – december 2 – 18.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Csontváry Kosztka Tivadar
Előadás másolata:

Csontváry Múzeum 2356-17. tételhez Kálmán Aliz

Csontváry Múzeum

A Névadó Csontváry Kosztka Tivadar eredetileg gyógyszerésznek tanult, de végül festészetet választotta. Utazásokat is tett, jelentősebb képeit Keleten festette, mintegy száz nagyobb művet alkotott. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják.

Előszó A Csontváry Múzeum, Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) munkásságának bemutatását szolgálja Pécs belvárosában. A képek csak csodával határos módon kerülték el a tragikus véget, a művész halála után ugyanis árverésre kerültek.  Gerlóczy Gedeon építész közbenjárása kellett ahhoz, hogy a képek egyszer eljuthattak Pécsre.

Keletkezése A 66 éves korában elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar festményei budapesti műtermében maradtak. Gerlóczy Gedeon ezt megtudván megvásárolta a műveket. A képek ezután ládába csomagolva várták sorsukat. Gerlóczy, aki a Képzőművészeti Főiskolán tanított, a hagyaték nagyméretű képeit a Főiskola néhány termében helyezte el. Később a Nemzeti Galériában, a kutatók szobáiban őrizték a főműveket, az egyik nagyméretű festmény a folyosón, fal felé fordítva állt. Amikor az idős Gerlóczyt a pécsiek a hetvenes évek elején azzal keresték meg, hogy a műveket állandó kiállításon mutatnák be, hajlott a megegyezésre. Tíz évre szóló letéti szerződéssel létrejött a pécsi Csontváry Múzeum.

A múzeum belülről A múzeumot Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből alapították 1973-ban. Az intézmény Csontváry (1853-1919) mintegy 100 alkotásból álló életművéből 42 műtárgyat, ebből 14 grafikát és 28 festményt őriz. A művek a Magyar Nemzeti Galéria, a Janus Pannonius Múzeum és a pécsi önkormányzat tulajdonában vannak. Az épület homlokzatát a Baalbek számítógépes lenyomata díszíti.

Megtekinthető festmények Castellammare di Stabia 1902 Esti halászat Castellammaréban 1901 Római híd Mosztárban Jajcei vízesés 1903 Tavasznyílás Mosztárban 1903 Sétakocsizás újholdnál Athénben 1904 Az olajfák hegye Jeruzsálemben 1905 Mária kútja Názáretben Magányos cédrus 1907 … stb.

Legismertebb mű : Magányos cédrus 1907

Múzeum elérhetőségei Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18, XI.1-IV.30.: K-V 10-16 Cím:7621 - Pécs, Janus Pannonius utca 11 E-mail: jpm@jpm.hu,csontvary.pecs@museum.hu Telefonszám: (+36 (72)) 310-544

Köszönöm a Figyelmet ! 