Magyar Információs Társadalom Stratégia Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia Vokó Zoltán ESZCSM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Advertisements

Jövő hálózati megoldások – Future Internet
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
eHealth Program ismertető
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
Egységes egészségügyi információrendszer
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
2004. március eEgészség – Digitális Aláírás Workshop 2004 Március Tim Zoltán, CISA Insurance Technology Kft. „Megbízható harmadik fél szolgáltatás,
ESzCsM Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet eEgészség Program Budapest, április 2. Balkányi László eEgészség Programiroda vezető szakértő.
1 Az ágazati információpolitika fejlesztési eszköze: az eEgészség Program, a MITS-ESZ megvalósítása Holló Imre ESZCSM közgazdasági helyettes államtitkár.
1 Az Adattárak Hasznosítása Népegészségügyi Szempontból Vokó Zoltán ESZCSM.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) = Európa Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 4.4 intézkedés: Egészségügyi információ- technológiai.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Magyar Köztársaság kormánya
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
„Út a munkához” program tapasztalatai
Egészségügyi Ágazati Portál
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
….mert a ritka betegségek ellátása
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Magyar Információs Társadalom Stratégia Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia Vokó Zoltán ESZCSM

Háttér Nemzetközi háttér Hazai háttér Az EU új népegészségügyi programja Az eEurópa program eHealth konferencia 2003, Brüsszel Hazai háttér Kormányprogram Magyar Információs Társadalom Stratégia 1214/2002 (XII.28.) Korm. határozat Az Egészségügyi Szociális Információs Bizottság a jelen stratégiát július 2-án elfogadta, és megvalósítását javasolja a Miniszternek. www.medinfo.hu

Az ágazati stratégia felépítése Jelen helyzet ágazati stratégiák, gazdasági és társadalmi igényekből származó elvárások, pénzügyi és gazdasági hatások, hazai és nemzetközi trendek, jellemző szolgáltatások, SWOT, jogi környezet, technológiai környezet Az EU elvárásai Jövőkép Célok Várható hatások Feladatok (hosszú és közép távú) http://europa.eu.int/information_society/ eeurope/ehealth/index_en.htm

Jövőkép Felépítés: a jellemző szereplők számára mit nyújt az információs társadalom, az információs pozíciójuk javulása Szereplők: lakosság, egészségügyi és szociális szolgáltatók, döntéshozók, oktatási és kutatási intézmények, ipari partnerek, közéleti szereplők, média, civil szervezetek A stratégia nem számítógépekről és hálózatokról szól, hanem modern információs szolgáltatásokról, megváltozott szereplői magatartásról, újraszervezett működésről.

2010-ben a 66 éves Kissné egy nemzeti parkban kempingezik 2010-ben a 66 éves Kissné egy nemzeti parkban kempingezik. Kirándulás közben súlyos gyomor- és mellkasi fájdalmai jelentkeznek. Bekapcsolja a automatikus vezeték nélküli orvosi riasztó rendszerét, amely globális helyzet-meghatározót is magában foglal. Ez riasztja a legközelebbi mentőállomást, a mentő hamarosan a helyszínre ér. Ugyanekkor dr. Kovács, Kissné kardiológusa Budapesten szintén megkapja a riasztást. Kissné engedélyezi a mentősöknek, hogy lekérjék a központi elektronikus egészségarchívumát, amely tartalmazza a gyógyszerelésének adatait is. Mire Kissné megérkezik a mentővel a legközelebbi sürgősségi osztályra, dr. Nagy ügyeletes orvos számára rendelkezésre áll az összes szükséges információ, amelyet a mentőorvos Kissné engedélye alapján on-line megküldött neki. Alapos kivizsgálás, valamint dr. Kovács és dr. Nagy közötti megbeszélést követően az orvosok megállapítják, hogy Kissnének bakteriális gyomorfertőzése van, azt tanácsolják neki, hogy fogyasszon sok folyadékot, és folytassa nyugodtan a kempingezést. Ugyanekkor Kissné elektronikus egészségarchívumát is frissítik a szükséges információval. A ellátási esetről a megfelelő információ on-line automatikusan továbbítódik a biztosítóhoz, illetve a városi ÁNTSZ-hez. Aznap délután a városi ÁNTSZ munkatársai megtalálják az eltört csatorna vezetéket, amely a bakteriális gyomorfertőzés járványt okozta. Módosítással átvéve az amerikai Information for Health. A strategy for building the national health information infrastructure dokumentumból.

Cél Az egyének, a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségek a szociális jólétüket, biztonságukat, egészségüket és gyógyulásukat, valamint az ellátórendszer működését alapvetően meghatározó információk birtokában legyenek, ezekre alapozva felelős döntéseket tudjanak hozni.

Hosszú távú feladatok Egészségügyi, szociális információ és ismeretek előállítása Infokommunikációs és társadalmi feltételrendszer megteremtése Ágazati tudáshasznosítás

Hosszú távú feladatok Egészségügyi, szociális információ és ismeretek előállítása (cél) Információszolgáltatás a lakosság részére Ellátók számára adat-, információ- és ismerettárak előállítása és rendelkezésre bocsátása Döntéshozók számára tudásközpont előállítása és rendelkezésre bocsátása Egészségügyi virtuális piactér kialakítása

Hosszú távú feladatok (2) Infokommunikációs és társadalmi feltételrendszer megteremtése (cél) Ágazati fogalomtár és hierarchikus fogalomkezelési szabvány kialakítása Egységes eAlkalmazás szabványok kidolgozása, honosítása (eKórlap, eRecept stb.) Személyi egészségarchívum kidolgozása Megbízható harmadik fél” (TTP) szolgáltatás biztosítása az ágazat szereplői számára, a digitális aláírás egészségügyi és szociális irányú alkalmazása Megfelelő sávszélességű internet-hozzáférés kialakítása a szolgáltatóknál és a közösségi elérési pontokon

Hosszú távú feladatok (3) A társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára az IKT eszközökhöz történő hozzáférés feltételeinek biztosítása Fogyatékkal élők számára hozzáférés biztosítása és szolgáltatások kialakítása Internetalapú technológiák széleskörű elterjedésének előmozdítása Intézményi információrendszerek fejlesztése Adatvédelem és hozzáférési jogosultságok szabályozása Alap- és működési dokumentáció adatformátumának szabályozása A jelentési kötelezettségek adattartalmának szabályozása

Hosszú távú feladatok (4) A szolgáltatásfinanszírozás adattartalmának szabályozása A lakosság számára az egészség- és szociális információ hasznosítását elősegítő képzések támogatása Szakemberek számára az egészség- és szociális információ hasznosítását elősegítő képzések támogatása Felhasználói csoportok támogatása Programok országos koordinációja jogi és intézményi feltételeinek kialakítása Irányítási és pályázati, valamint projektmenedzsment-kapacitás kiépítése Források felkutatása és elnyerésének támogatása

Hosszú távú feladatok (5) A szolgáltatásfinanszírozók bevonása a fejlesztésekbe, az érdekeltségi rendszer kialakításába A közszférában és a közhasznú tevékenységet végzők körében a pályázók és vásárlók tájékozottságának és felkészültségének javítása Ágazati tudáshasznosítás (cél) Egészségmonitorozási és jelentési rendszer korszerűsítése Stratégiai döntés-előkészítő, -támogató, -elemző kapacitás fejlesztése, intézményesítése Demonstratív, a legjobb gyakorlat kialakítását és elterjesztését célzó regionális mintaprojektek megvalósítása

Középtávú feladatok

Várt eredmények 2006-ra A kor színvonalának és az információs igénynek megfelelő egészség és szociális monitorozó rendszer kialakítása Ágazati portál létrehozása tartalomszolgáltatással a lakosság, az egészségügyi és szociális szolgáltatók, a média, a gazdasági szereplők, a kutató intézmények, a döntéshozók számára Egészségügyi szolgáltatók regionális integrált információs mintarendszerei

Várt eredmények 2006-ra (2) Egészségügyi és szociális telefonos/internetes tanácsadó szolgálat Az egészségügyi és szociális szolgáltatók, illetve országos hatáskörű egészségügyi intézmények információs rendszerének korszerűsítése Internetes egészségügyi ePiac kialakítása (további 16 középtávú feladat a fenti és egyéb fejlesztések (pl. OEP) feltételrendszerének megteremtésére irányul)

ESZCSM projekt háló