Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Árfolyam, Fizetési mérleg, Nyitott gazdaság
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Inflációs Jelentés (elemzői fórum) február.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Inflációs kilátások ra Kovács Mihály András November.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Módszertani változások a fizetésimérleg-statisztikában szeptember Durucskó Mihály vezető statisztikai tanácsadó Fizetésimérleg-statisztika
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
A magyar gazdaság várható helyzete
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Exporttöbblet, tőkekiáramlás és gazdasági stagnálás Magyarországon
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
Nemzetgazdasági Minisztérium A kormányzat külgazdaság-politikája, tervek az adósságteher kezelésére és az exportvezérelt gazdasági növekedés beindítására.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
SZÁMVITEL.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Részvény és egyéb részesedés
SZÁMVITEL.
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.

Elemzési szempontból két tényezőnek van kiemelt szerepe Számtalan revízió a statisztikában, de elemzési szempontból két tényezőnek van érdemi szerepe: –Külföldi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelem változása –EU-transzferek esetében eredményszemléletre történő áttérés

1. Külföldi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelmek - Módszertan –Közvetlen külföldi tulajdonban lévő vállalatok teljes megtermelt jövedelme megjelenik jövedelemkiadásként Amit hazautal, az végül osztalékként (illetve felosztott jövedelemként) jelenik meg A „maradék” az újrabefektetett jövedelem, ez finanszírozás oldalon, azaz a Pénzügyi mérlegben is megjelenik („önfinanszírozó tétel”) –Erősíti a külső egyensúly ciklikusságát: jövedelem visszaesése a „leszálló ágban” javítja a külső képet

1.Külföldi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelmek Módszertan Adatok rendelkezésre állása: –Folyó évben csak becslések (idősorok alapján) –Következő év szeptemberében a vállalati adóbevallások alapján készül el a „végleges” adat –Negyedéves lefutás utólag is becsült – GDP éven belüli lefutása alapján

1. Külföldi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelmek A végleges adatok „beillesztésének” hatása –Jelen esetben a jövedelem kiadás, így az újrabefektetett jövedelem érdemben alacsonyabb –A folyó fizetési és a pénzügyi mérleg azonos mértékben változik –Külföldi tartozás szint alacsonyabb –2009-es becsült adatok is változnak – 2009 Q1 is érdemben változik –Elemzési szempontból kedvezőtlen, hogy az újrabefektetett jövedelem aránya alacsonyabb –Jövedelem bevétel is változik: hazaiak külföldi közvetlen tőke jövedelme is érdemben csökkent

A közvetlen tőkéhez kapcsolódó jövedelmek alakulása (GDP arányában, százalék)* *Tulajdonosi hitelek kamata nélkül

1. Külföldi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelmek – Előrejelzésekre gyakorolt hatás Revízió jelentős mértékben befolyásolja a időszakra vonatkozó külső egyensúlyi előrejelzésünket is –Jövedelemegyenlegben az FDI-hoz kapcsolódó profit esetében a dinamikát jelezzük előre –Revízió hatására a es külső egyensúlyi mutatók szintben jelentősen elmozdulhatnak, folyó fizetési mérleg hiánya érdemben alacsonyabb lehet a korábban vártnál –Teljeskörű előrejelzést a 2009 novemberi inflációs jelentésben készítünk, így állításunk egyelőre kvalitatív Hosszabb távon a jövedelemkiadás szintje érdemben nem változik, csak a ciklikus hatás erősebb

2. EU-transzferek elszámolása – módszertani kérdések Eddig pénzforgalmi szemléletben –Amikor megérkezik az országba (EU –bizottság jegybanki számlájára), akkor jelent meg folyó- vagy tőketranszferként –Devizatartalék emelő hatással egyidejűleg jelent meg Mostantól eredményszemléletben –A felhasználás számít és nem az átutalás –Ha nem kerül felhasználásra, csak átutalják, akkor az állam EU-val szembeni tartozásaként jelenik meg (EU-előfinanszírozás) –Ha előbb kerül felhasználásra, mint ahogy átutalják, azaz az állam előfinanszíroz, akkor az EU-val szembeni követelésként jelenik meg –Így a módszertan váltás önmagában nem hat a „tévedések és kihagyások” egyenlegére

3. EU-transzferek elszámolása – Jobban elemezhető idősorok Új módszertan erősíti a konzisztenciát –A szektorok nettó megtakarítási-beruházási folyamatai az eredményszemléletű EU-felhasználással vannak összhangban –Az EU előfinanszírozás a költségvetési hiányban nem jelenik meg, miközben a magánszektor pozícióját befolyásolja: módszertani váltással lesz zárt a rendszer –Nemzeti számlák, Pénzügyi számlák és Fizetési mérleg konzisztenciája erősödik Eredményszemléletű idősorok szezonalitása stabilabb, jobban igazítható mutatók, csökkenő zaj

3. EU-transzferek elszámolása – Módszertanváltás hatása éves szinten Mivel az állam jellemzően előfinanszíroz és az EU-transzfer beáramlás növekszik Az elmúlt években a külső finanszírozási igény jellemzően csökken Kivétel 2007, amikor az átutalás érdemben meghaladta a felhasználást Folyó fizetési és tőkemérlegre gyakorolt hatás eltérő Táblázat: EU-transzfer revízió hatása az egyenlegekre

3. EU-transzferek elszámolása – Módszertanváltás hatása negyedéves dinamikára Igazítatlan adatok érdemben változnak Külső egyensúlyi mutatók rövidtávú dinamikája is változik, de az eltérő szezonalitás következtében az igazított adatok dinamikájának változása lényegesen kisebb

Nettó EU-transzferek – negyedéves lefutás érdemben változik

Nettó EU-transzferek – folyó fizetési mérleg egyenlegére eltérő hatás

Végül a lényeg: külső finanszírozási igény előtte és utána - az alaptörténet hasonló * *Szezonálisan igazított adatok

Köszönjük a figyelmet!