Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A monetáris politikai döntéshozatal szempontjai A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásai július 1. Simor András.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés 2013 Összefoglaló Sajtótájékoztató Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapest V. ker. Kálmán Imre út 2., január.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2012. november) november 5.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Jelentés a pénzügyi stabilitásról május május 21.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Garantiqa Polgármesteri Napok 2009 Felcsuti Péter, Zalakaros október 9.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar tőkeexport bemutatása
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia október 14.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS, 2015’
Előadás másolata:

Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei 2012. IV. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank 2013. február 21. * A prezentáció az MNB Hitelezési felmérésének és a háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele (H34) adatszolgáltatás eredményein alapul

A vállalatok/háztartások hitelhez jutása Vállalkozások/háztartások Hitelképes vállalkozások/háztartások Kik jutnak hitelhez? (és milyen nem-árjellegű feltételek mellett pl:fedezet) Milyen áron? Hitelezési felmérés Negyedévente publikálás MNB Kamatstatisztika Havonta publikálás Következő: 2013. február 28. Mindkét információ ismerete szükséges a vállalatok/háztartások hitelpiaci helyzetének megítéléséhez

Főbb megállapítások A háztartási hitelek feltételei enyhültek. A következő félévben csak a fogyasztási hitelek esetében lehet további enyhítésre számítani. Előretekintve ismételten növekvő keresletet várnak a bankok a lakáshiteleknél, amit a módosított állami kamattámogatás magyarázhat. Összességében változatlan vállalati hitelezési feltételek. A következő félévben már némi enyhülés várható a vállalati hitelfeltételeknél, amire a válság alatt csak 2011 közepén volt példa. Ugyanakkor a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekciókra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban fordulatról lehessen beszélni. A bankok a rövid lejáratú hitelek iránt folyamatosan növekvő keresletet érzékelnek, így a szűk hitelkínálati korlátok elsősorban ebben a szegmensben jelenthetnek problémát.

valamint várható alakulásáról Magyarországon Főbb megállapítások Összefoglaló táblázat a kínálat és a bankok által észlelt kereslet alakulásáról, valamint várható alakulásáról Magyarországon Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

Háztartási szegmens

Folytatódik a korrekció a háztartási hitelek összesített feltételeiben… A hitelezési feltételek a háztartási szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

…leginkább az árjellegű feltételekben Hitelezési feltételek alakulása 2012 utolsó negyedévében (a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége) Megjegyzés: A szigorítás/enyhítés mértékét nem mutatja az ábra. Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

Ismét módosult az állami kamattámogatási program: továbbra is fokozottak a keresleti várakozások Hitelkereslet a háztartási szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

Az új kihelyezések továbbra is rendkívül alacsony szinten Új kihelyezések a háztartási szegmensben Forrás: MNB.

A nem teljesítő hitelek aránya az előző negyedéves csökkenés után újra emelkedett 90 napon túli késedelemben lévő és átstrukturált jelzálog hitelek aránya a teljes hitelállományhoz viszonyítva 5,5% 1,7% 6,8 % Forrás: A háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele - MNB adatszolgáltatás alapján.

A nem teljesítő hitelek aránya elsősorban a portfolió romlása miatt növekedett A teljes háztartási hitelállományban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek arányában bekövetkezett változások dekomponálása Forrás: A háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele - MNB adatszolgáltatás alapján.

A régióban tovább szigorodtak a lakáscélú hitelek feltételei Lakáscélú hitelek feltételeinek alakulása a régióban és az eurozónában Megjegyzés: Az adatok irányt és nem mértéket jelölnek. Szlovákia esetén csak féléves adatok állnak rendelkezésre, ezeket alkalmaztuk két negyedévre. KKE-index: rezidensek felé fennálló hitelállomány alapján súlyozva Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia adatai. Forrás: EKB, nemzeti jegybankok.

Vállalati szegmens

A vállalati hitelezési feltételek összességében nem változtak 2012 utolsó negyedévében A hitelezési feltételek a vállalati szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

A következő félév során már enyhítés várható, melynek irányába a likviditási- és versenyhelyzet hat Egyes tényezők hozzájárulása a hitelezési feltételek enyhüléséhez/ szigorításához a vállalati hitelezési szegmensben Forrás: MNB.

A portfolió javulása is növelheti a kockázatvállalási hajlandóságot Nem teljesítő hitelek aránya a vállalati szegmensben Forrás: PSZÁF, MNB.

A javulás a magasabb tisztítási aránynak és a portfolió-romlás lassulásának köszönhető A vállalati hitelállományban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek arányában bekövetkezett változások dekomponálása Forrás: PSZÁF, MNB adatok alapján saját számítások.

Tovább növekszik a kereslet a rövid lejáratú hitelek iránt, míg a beruházási hitelek iránt csökken Hitelkereslet a vállalati szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

Vállalati hitelfeltételek alakulása a régióban és az eurozónában A magyar hitelfeltételek kedvezőbben alakultak a régiós átlagnál az előző negyedévben Vállalati hitelfeltételek alakulása a régióban és az eurozónában Megjegyzés: Az adatok irányt és nem mértéket jelölnek. Szlovákia esetén csak féléves adatok állnak rendelkezésre, ezeket alkalmaztuk két negyedévre. KKE-index: rezidensek felé fennálló hitelállomány alapján súlyozva Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia adatai. Forrás: EKB, nemzeti jegybankok.

A régió országainak többségében csökkent a vállalati hitelállomány 2012 utolsó negyedévében A vállalati hitelállomány alakulása árfolyamhatástól megtisztítva (2008. október=100) Forrás: nemzeti jegybankok.

Főbb megállapítások A háztartási hitelek feltételei enyhültek. A következő félévben csak a fogyasztási hitelek esetében lehet további enyhítésre számítani. Előretekintve ismételten növekvő keresletet várnak a bankok a lakáshiteleknél, amit a módosított állami kamattámogatás magyarázhat. Összességében változatlan vállalati hitelezési feltételek. A következő félévben már némi enyhülés várható a vállalati hitelfeltételeknél, amire a válság alatt csak 2011 közepén volt példa. Ugyanakkor a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekciókra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban fordulatról lehessen beszélni. A bankok a rövid lejáratú hitelek iránt folyamatosan növekvő keresletet érzékelnek, így a szűk hitelkínálati korlátok elsősorban ebben a szegmensben jelenthetnek problémát.