1 Szolvencia II. QIS 3 – Nem-élet ági biztosítástechnikai tartalékok Kristóf Katalin 2007.03.26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
/42 Szolvencia II: QIS 2 — Szavatoló tőkeszükséglet Szabó Péter április 25.
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
12. A díjtartalék számítása
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
1 Miről lesz szó a következő 20 percben? I. A tartalékok legjobb becslésének főbb elemei II. A kockázati ráhagyás: CoC megközelítés III. CoC - egyszerűsítések.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
/30 Szolvencia II: Tőkekövetelmény Szabó Péter április 27.
Vállalati pénzügyek alapjai
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
QIS 3 tapasztalatai a nem-élet területen
Készítette / Author: Tuska Katalin
Zsibrita Mátyás – DÍJSZÁMÍTÁS Zsibrita Mátyás – március 20.
Volt-e már Ön vagy ismerőse SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL járó közlekedési baleset vétlen résztvevője?
Vállalkozási ismeretek
„A szociálpolitikus és szociális munkás képzés megújítása az ELTE és a BCE együttműködésében (SZOCMEG)” TAMOP /2/A/KMR-0043 A projekt az Európai.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Életbiztosítási Program
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Biztosításfelügyeleti szakmai konzultáció
1 A Szolvencia II harmadik mennyiségi hatástanulmányának (QIS3) eredményei Gaálné Kodila Diána március 20.
Kockázat alapú felügyelés
1 Szolvencia II: Az első és második mennyiségi hatástanulmány (QIS1-2) tapasztalatai Gaálné Kodila Diána március 26.
2008. március 20.1/ március 20. Proxyk alkalmazása a biztosítástechnikai tartalékok becslése során Zubor Zoltán március 20. QIS4.
Dr. József Sándor Kékesi Győző április 25: Szakmai konzultáció: Szolvencia II. (1. pillér) Az előkészítő helyszíni tanulmány (PFS) és az első mennyiségi.
Szolvencia II. Biztosítástechnikai tartalékok.
Biztosítástechnikai tartalékok értékelésével kapcsolatos kérdések
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Tájékoztató a második mennyiségi hatástanulmány (QIS2) előkészületeiről Gaálné Kodila Diána
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
Dátum: Solvency II. Mennyiségi hatástanulmány (QIS) Előkészítő helyszíni tanulmány (PFS) Gaálné Kodila Diána, Pados Patrik
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
JEREMIE Programok módosulásai
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
A közúti ellenőrzés gyakorlata az Európai Unióban „Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” konferencia Budapest, Október 20. Gégény István ORFK.
eMagyarország Program
OEP tartalékok a KGFB károkra a Posta Biztosítónál Péli Árpád
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
SIGNAL Biztosító Partnereink a szakszervezetek
Iskolaválasztás előtt… A középfokú iskolák nyilvánosságra hozzák a felvételi eljárásuk rendjét.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
A szanálás finanszírozása
Ha külföldi pénzértékre szóló beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó hitel-, vagy devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásunk van. Továbbá.
Vállalati pénzügyek alapjai
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Vállalati pénzügyek II.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Előadás másolata:

1 Szolvencia II. QIS 3 – Nem-élet ági biztosítástechnikai tartalékok Kristóf Katalin

2 Források CEIOPS-CP-09/06: Consultation Paper 20: Draft Advice to the European Commission in the Framework of the Solvency II project on Pillar I issues - further advice — 06 March 2007 (nyilvános: CEIOPS-DOC-01/07: Quantitative Impact Study No. 3: Technical Specification March 2007 (tervezet, nem nyilvános)

3 Szegmentálás (direkt biztosítók valamint fakultatív és arányos viszontbiztosítók esetén) Baleset és betegség – munkavállalói biztosítás Baleset és betegség – betegségbiztosítás Baleset és betegség – egyéb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Gépjármű, egyéb termékcsoportok Tengeri, légi és fuvarozási biztosítás Tűz- és egyéb vagyoni kár Felelősségbiztosítás Hitel és kezességvállalás Jogvédelem Segítségnyújtás Egyéb nem-élet ági biztosítások

4 Szegmentálás (nem-arányos viszontbiztosítások esetén) Vagyonbiztosítás Személyi sérülések biztosítása Tengeri, légi és fuvarozási biztosítás

5 Legjobb becslés (best estimate, BE) Homogén kockázati csoportok létrehozása Csoportképzési módszerek bemutatása Szegmentálás szerinti közzététel Statisztikai módszerek használata Káradatok (kifutási háromszögek) Alkalmazott aktuáriusi módszer megnevezése

6 Megengedhető helyettesítők a BE-re Cél: –QIS 3 eredményeinek összehasonlíthatósága –Kis és közepes méretű biztosítók részvételének támogatása Ezek az egyszerűsítések nem tekinthetők a CEIOPS által javasolt végleges helyettesítőknek

7 Díjtartalékok Fő elv: meg nem szolgált díjak tartalékának és a várható veszteségek tartalékának összege elfogadható helyettesítő a díjtartalékok legjobb becslésének + kockázati ráhagyásának együttes értékére Kötelezettség megfelelőségi teszt: igazolja, hogy a kalkulált helyettesítők nem adnak alacsonyabb összeget, mint a károkból és költségekből származó várható kifizetések az adott időszakban –Deficit  díjtartalék megfelelő növelése –Szufficit  díjtartalékot a meg nem szolgált díjak összegével megegyező értéken kell tartani

8 Függőkár tartalékok Alacsony bizonytalanságú károk esetén: mind a az egyedi (tételes) értékelés, mind pedig statisztikai módszerek eredményei elfogadhatók lehetnek a BE-re Jelentős bizonytalanságú károk esetén általában kifutási háromszögeken alapuló aktuáriusi módszerrel határozzák meg a BE-t –Általános elvek: Legalább 2 különböző aktuáriusi módszer a BE-re Goodness-of-fit tests Historikus adatok kiigazítása objektív és igazolható kritériumok alapján Tételes értékelés

9 Legjobb becslés Általában a legjobb becslést legalább két, relevánsnak és megbízhatónak tekinthető módszerrel kell értékelni. A legjobb becslés meghatározása ezután a legalkalmasabb módszerrel kell történjen. A legalkalmasabb módszer olyan technikai eljárás, amely az elfogadott módszerek (best practice) része, és amelyik a legmegfelelőbben ragadja meg a kötelezettség jellegét.

10 Kockázati ráhagyás Tőkeköltség (Cost of Capital) módszer és alternatív eljárások a hosszú kifutású nem-élet biztosításra (pl.: percentilis módszer a díj és IBNR tartalékra) Elv: a biztosítónak a BE-n felül annyi tartalékkal kell még rendelkeznie, mint amennyi egy esetleges állomány-átruházás esetén szükséges szavatoló tőke szükséglet Keretekkel való konzisztencia

11 Elfogadható helyettesítők a RM-ra Csupán abban az esetben használhatóak, ha a biztosító nem tudja kellő biztonsággal megállapítani a piaci kockázati ráhagyás értékét, vagy ez számára aránytalanul magas költségekkel járna

12 Nem-élet ági tartalékok kockázati ráhagyása A biztosító 3 kategóriába sorolja tartalékait a jövőbeli pénzáramok idejében és összegében rejlő bizonytalanság szerint: 1)Erősen változékony tartalékok  BE 20%-a 2)Közepesen változékony tartalékok  BE 10%-a 3)Kevéssé változékony tartalékok  BE 5%-a

13 Egy példa az egyszerűsített kötelezettség megfelelőségi tesztre I. Egyszerűsítő feltételek: –A biztosítónak 3 darab éves díja folyik be: 2006 április 1-én, július 1-én és október 1-én. –Mindhárom díj megújításra vonatkozik.

14 Egy példa az egyszerűsített kötelezettség megfelelőségi tesztre II. Díjak Károk és költségek a megújítás időpontja előtt Károk és költségek a megújítástól dec. 31-ig Nem vesszük figyelembe Nem vesszük figyelembe Nem vesszük figyelembe 3000 Megszolgált díj  1200*9/ *6/ *3/12= 3300 Összes kár a megújítás után  4000 Kötelezettség megfelelőségi teszt = -700 Meg nem szolgált díj 1200*3/ *6/ *9/12=5100 Díjtartalék *(700/3300) = 6182

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!