Horváth Ferenc Az államháztartás alrendszerei, bevételek és kiadások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

A statisztika rejtelmei
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Készítette: Sallai Katalin
A november 18-i workshop napirendje
Civil szervezetek Magyarországon
Budapest Pénzügy és Számvitel1.  Szereplők  KÜLSŐ (piaci szereplők, hatóságok)  BELSŐ érintettek (vezetők, dolgozók, tulajdonosok)  Szakmai.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Elkülönített állami pénzalapok
Műszaki ellenőrképzés
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Munkaerőpiac - újraosztás Források: MNB, Index, Konvergencia Programok.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETE ELEJÉN Dr. Latorcai János országgyűlési képviselő alelnök Gazdasági bizottság.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Vázlat; nem elégséges tananyag!1 A helyi önkormányzatok 1990-ben kialakult, második legnagyobb alrendszer Az államháztartás helyi szintje, szerepe: közfeladatok.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Államadósság és állampapírpiac
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
A magyar költségvetésről másképpen
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Államháztartási alapismeretek
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az államháztartás.
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Gazdasági rendszerek.
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
Költségvetés.
Előadás másolata:

Horváth Ferenc Az államháztartás alrendszerei, bevételek és kiadások 2017.04.04. Államháztartás Az államháztartás alrendszerei, bevételek és kiadások Pénzügytan II. Horváth Ferenc Pénzügytan II.

Horváth Ferenc 2017.04.04. Feladatai Az államháztartás az állam által vállalt feladatok finanszírozásának kerete Feladatok: Jóléti közgazdaságtan - az államnak ott kell szerepet vállalnia, ahol a piac kudarcot vall + jövedelmek elosztását méltányosabbá tegye Valóban képes-e a piaci kudarcok orvoslására? Nem kerül-e többe, mint az elkerülni remélt veszteség? Mit érdemes szabályozással, mit saját finanszírozással kezelni? (Hills [2004]) Az államháztartás az állam által vállalt feladatok finanszírozásának kerete, kívánatos szerkezetét ezért éppen abból lehet levezetni, hogy az államnak milyen feladatokat kell ellátnia, és melyikre mennyit érdemes költenie. A jóléti közgazdaságtan klasszikus válasza a kérdésre az, hogy az államnak ott kell szerepet vállalnia, ahol a piac kudarcot vall. Ezt kiegészítheti még az a feladat, hogy a jövedelmek elosztását méltányosabbá tegye. A piaci kudarcokból levezethető pontos feladatlista azonban még nem született meg, vagyis nincs olyan elméleti keret, amely az ideális államháztartás definícióját megadná. Ráadásul az is kérdéses, hogy az állam valóban képes-e a piaci kudarcok orvoslására, illetve ez irányú tevékenysége nem kerül-e többe, mint maga az elkerülni remélt veszteség.7 Végül, kérdéses az is, hogy az állami feladatokat milyen eszközökkel oldhatja meg legjobban az állam: például mit érdemes szabályozással, mit saját finanszírozással kezelni (Hills [2004]). 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 2/25 Pénzügytan II.

Az államháztartás szerkezete Horváth Ferenc 2017.04.04. Az államháztartás szerkezete Szerkezetére Magyarországon nincs törvényi szintű előírás A törvény az átláthatóságot és a pénzügyi fegyelmet kívánja megteremteni működésének céljairól és feladatairól csak általánosságban rendelkezik Az államháztartás szerkezetére vonatkozóan Magyarországon nincs törvényi szintű előírás. Az államháztartási törvény elsősorban az átláthatóságot és a pénzügyi fegyelmet kívánja megteremteni; az államháztartás működésének céljairól és feladatairól csak általánosságban rendelkezik. 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 3/25 Pénzügytan II.

Alapegységei Az államháztartás alapegységei Költségvetési szervek Horváth Ferenc 2017.04.04. Alapegységei Az államháztartás alapegységei Költségvetési szervek Alapok Előirányzatok A költségvetési szerv az államháztartás részét képező, a törvény szerint nyilvántartásba vett jogi személy, amely jogszabályban meghatározott és az alapító okiratban rögzített állami, illetve önkormányzati feladatokat (azaz közfeladatokat) közérdekből, alaptevékenységként, haszonszerzési cél nélkül, jogszabályban meghatározott követelmények és feltételek alapján, jogszabályban meghatározott szerv vagy személy irányítása vagy felügyelete mellett, az alapító okiratban megjelölt működési körben közfeladat-ellátási kötelezettséggel, éves költségvetéséből vagy költségvetési keretéből gazdálkodva végez. Alap = pénzügyi eszköz valamilyen célra; vagyontömeg, mely megtakarításból gyűlik össze Appropriation = origination of human ownership of previously unowned natural resources such as land (természeti erőforrások tulajdonjog-megváltoztatásának kezdeményezése) - Az előirányzatok adják meg a tárgyévi gazdálkodás pénzügyi keretét. A költségvetési szerv meghatározott jogi keretek között változtathatja, módosíthatja kiadási és bevételi előirányzatait. 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 4/25 Pénzügytan II.

Az államháztartás bevételei Horváth Ferenc 2017.04.04. Az államháztartás bevételei Jellegük alapján: végleges, vagy vissza nem térülő bevételek adók vámok illetékek járulékok befizetése hozzájárulások bírságok átmeneti, vagy visszatérülő bevételek. belső kölcsönök külföldi kölcsönök egyéb visszatérítéses pénzigénybevételek Az állami kiadások fedezéséhez szükséges bevételek formái sokfélék. Jellegük alapján két kis csoportot alkotnak: az egyik a végleges, vagy vissza nem térülő bevételek és a másik az átmeneti, vagy visszatérülő bevételek. A végleges, vagy vissza nem térülő bevételek: adók vámok illetékek járulékok befizetése hozzájárulások bírságok Az átmeneti, vagy visszatérülő bevételek: belső kölcsönök külföldi kölcsönök egyéb visszatérítéses pénzigénybevételek Az államháztartás kiadásai Az állami kiadások: szociális és egészségügyi ellátás kultúra, oktatás honvédelem és a rend-, és jogbiztonság Egyéb kiadások: a központi költségvetés gazdálkodó szervek részére nyújtott támogatásai nemzetközi kapcsolatokból eredő kiadások adósságszolgálat 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 5/25 Pénzügytan II.

Horváth Ferenc 2017.04.04. Bevételek – az adók A legfontosabb bevételek. Az egyes adótípusok gazdasági hatása és az újraelosztási és torzítási hatása is eltérő lehet. Csoportosítása Közvetlen adó: amikor az adóalany az adót nem háríthatja tovább, az adó csökkenti a jövedelmét. Ilyen az SZJA, vállalati jövedelem adó. Közvetett adó: amikor az adóalany jogszerűen vevőjére átháríthatja az adó megfizetését. Az adó az adóalany vagyoni helyzetét nem befolyásolja. Pl.: ÁFA. Nagyságrendjük szerint és az államháztartás gazdaságot érintő hatása szempontjából is a legfontosabb bevételek az adók és járulékok. Az egyes adótípusok gazdasági hatása és ebből következően az említett újraelosztási és torzítási hatása is eltérő lehet. 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 6/25 Pénzügytan II.

Az államháztartás kiadásai Horváth Ferenc 2017.04.04. Az államháztartás kiadásai Az állami kiadások: szociális és egészségügyi ellátás kultúra, oktatás honvédelem és a rend-, és jogbiztonság Egyéb kiadások: a központi költségvetés gazdálkodó szervek részére nyújtott támogatásai nemzetközi kapcsolatokból eredő kiadások adósságszolgálat Az államháztartás kiadásai Az állami kiadások: szociális és egészségügyi ellátás kultúra, oktatás honvédelem és a rend-, és jogbiztonság Egyéb kiadások: a központi költségvetés gazdálkodó szervek részére nyújtott támogatásai nemzetközi kapcsolatokból eredő kiadások adósságszolgálat 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 7/25 Pénzügytan II.

Horváth Ferenc 2017.04.04. Alrendszerek Az államháztartási törvény 2010. január 1-je előtt négy államháztartási alrendszert sorolt fel: Központi költségvetés Társadalombiztosítási költségvetés Elkülönített pénzügyi alapok mérlege Helyi önkormányzatok gazdálkodása (mérlege) 2010. óta: Központi alrendszer Önkormányzati alrendszer Az államháztartási törvény 2010. január 1-je előtt négy államháztartási alrendszert sorolt fel: Központi költségvetés társadalombiztosítási költségvetés elkülönített pénzügyi alapok mérlege Helyi önkormányzatok gazdálkodása (mérlege) 2010. január 1-je óta a jogi személyiséggel nem rendelkező társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok a központi alrendszer részét képezik, azaz az államháztartás két alrendszerből áll: központi alrendszer önkormányzati alrendszer 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 8/25 Pénzügytan II.

Alrendszerek (folytatás) Horváth Ferenc 2017.04.04. Alrendszerek (folytatás) központi alrendszer a központi kezelésű előirányzatokat kezelő szervezeti egységek a fejezeti kezelésű előirányzatokat kezelő szervezeti egységek a központi költségvetési szervek, a köztestületi költségvetési szervek, önkormányzati alrendszer helyi önkormányzati költségvetési szervek, a települési, illetve területi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek, a többcélú kistérségi társulás irányítása alá tartozó költségvetési szervek [az a) és c) pontban foglaltak a továbbiakban együtt: helyi önkormányzati költségvetési szervek] központi alrendszer a) a központi kezelésű előirányzatokat kezelő szervezeti egységek az általuk kezelt előirányzatok tekintetében, b) a fejezeti kezelésű előirányzatokat kezelő szervezeti egységek az általuk kezelt előirányzatok tekintetében, c) a központi költségvetési szervek, d) a köztestületi költségvetési szervek, alkotják. önkormányzati alrendszert a) helyi önkormányzati költségvetési szervek, b) a települési, illetve területi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervek, c) a többcélú kistérségi társulás irányítása alá tartozó költségvetési szervek [az a) és c) pontban foglaltak a továbbiakban együtt: helyi önkormányzati költségvetési szervek] 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 9/25 Pénzügytan II.

Az államháztartás alrendszereinek aránya a bevételek százalékában Pénzügytan II. – dr. Kovács Gábor 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 10/25

Az államháztartás alrendszereinek aránya a kiadások százalékában 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 11/25

Újraelosztási ráta és az 1 főre jutó GDP 2009-ben 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 12/25

Állami kiadások a visegrádi országokban funkciók szerint GDP arányosan 2009-ben 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 13/25

Az államháztartás adóssága a rendszerváltáskor a GDP 73 százalékát tette ki, ami eleve igen magas szintet jelentett. 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 14/25

Az államháztartás bevételei és kiadásai 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 15/25

Államháztartási modellek Kontinentális / Continental: Germany, France, Austria, Benelux-Countries, Switzerland / Mediterrán / South: Italy, Spain / Skandináv / Nordic: Sweden, Finland, Denmark, Norway / Angolszász / Anglo-Saxon: Great Britain, Ireland / 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 16/25

Modellek jellemzői Kontinentális (konzervatív) Mediterrán (déli) Horváth Ferenc 2017.04.04. Modellek jellemzői Kontinentális (konzervatív) nagyvonalú munkanélküli- és nyugdíjellátás, szigorú munkajogi szabályok, jelentős jövedelem-újraelosztás, kis szegénység, alacsony jövedelem-szóródás Mediterrán (déli) szigorúbb munkajogi szabályozás, alacsony munkanélküli járadék, jövedelem-újraelosztás kevésbé hatékony Kontinentális (konzervatív) A kontinentális modell (Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg) – nagyvonalú munkanélküli- és nyugdíjellátás, az elbocsátásokra vonatkozóan szigorú munkajogi szabályok, jelentős jövedelem-újraelosztás, a társadalom viszonylag kis része él szegénységben, a jövedelmek szóródása alacsony. Mediterrán (déli) A mediterrán modellt (Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország) - a kontinentális modellnél is szigorúbb munkavállalókat védő munkajogi szabályozás, alacsony munkanélküli járadék (a szociális hálóban központi szerep jut a családnak) jellemzi. A jövedelem-újraelosztás kevésbé hatékony, mint a kontinentális modellben. 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 17/25 Pénzügytan II.

Modellek jellemzői Skandináv (északi) Angolszász (liberális) Horváth Ferenc 2017.04.04. Modellek jellemzői Skandináv (északi) nagyvonalú munkanélküli és nyugdíjellátás, a kontinentálishoz képest lazább munkajogi szabályozás, jelentős és hatékony jövedelem-újraelosztás Angolszász (liberális) az angolszász modell (Egyesült Királyság és Írország) - viszonylag magas munkanélküli járadék, alacsony jövedelem-újraelosztás, munkaadóknak kedvező elbocsátási szabályok, liberális piacszemlélet jellemzi /Bakács, Borkó - Az állami szerepvállalás európai modelljei/ Skandináv (északi) Az északi modell (Dánia, Finnország, Svédország, és Hollandia) - nagyvonalú munkanélküli és nyugdíjellátás, de a kontinentális modellhez képest lazább munkajogi szabályozás, jelentős és hatékony jövedelem-újraelosztás. Angolszász (liberális) Az angolszász modell (Egyesült Királyság és Írország) - viszonylag magas munkanélküli járadék, alacsony jövedelem-újraelosztás, munkaadóknak kedvező elbocsátási szabályok, liberális piacszemlélet jellemzi. 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 18/25 Pénzügytan II.

GDP növekedése az egyes modelleknél 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 19/25

Összes kormányzati kiadás - modellek 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 20/25

Magán szektor kiadásai - modellek 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 21/25

Jóléti kiadások az egyes modelleknél 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 22/25

Jóléti kiadások összetétele 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 23/25

Köszönöm a figyelmet! Horváth Ferenc E-mail: tucan.hf@gmail.com 24/25 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 24/25

Referencia, források http://www2.pm.gov.hu/ http://www.gki.hu/ http://epp.eurostat.ec.europa.eu/ http://www.oecd.org/ http://hvg.hu/gazdasag/20110302_magyar_adossag_gki_elemzes „A Pénzügyminisztérium államháztartási információs rendszerének (ÁHIR) adatbázisából származó adatok” Bakács András (MTA VKI) – Borkó Tamás (ICEG EC): Az állami szerepvállalás európai modelljei… 2017.04.04. 17:51 Pénzügytan II. 25/25