Pentózfoszfát-ciklus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Advertisements

5. A FOTOSZINTÉZIS SÖTÉTSZAKASZA
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ.
A glioxilát ciklus.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Aminosavak bioszintézise
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A glioxilát ciklus.
A glukóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
A glükóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
Természetismeret DNS RNS A nukleinsavak.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
SZÉNHIDRÁTOK ÁTALAKÍTÁSA
CITROMSAVCIKLUS.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Nukleotidok, nukleinsavak
Karnitin β-hidroxi-γ-N-trimetilamino-vajsav. (Vérben keringő) karnitin forrásai: - főképp állati eredetű táplálék (1-8%), 300 μmol/nap - szintézis májban.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Glukoneogenezis.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Az intermedier anyagcsere alapjai 4.
1.) Magas csoportátviteli potenciálú vegyületek egymásba általában szabadon átalakulnak, mert a termék és reaktáns koncentrációarány változhat úgy a.
Nemi hormonok szintézise
Az intermedier anyagcsere alapjai 6.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
Zsírsavszintézis.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Az intermedier anyagcsere alapjai 5.
Nukleotidok.
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Egészségügyi mérnököknek 2010
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A szénhidrátok.
Nukleotid típusú vegyületek
NUKLEINSAVAK MBI®.
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Nukleotid típusú vegyületek: nukleinsavak és szabad nukleotidok
A légzés fogalma és jelentősége
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Nukleotidok anyagcseréje
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK a tilakoid-membránok lipid-fázisának kb. felét pigmentek teszik ki a többi galaktolipid és foszfolipid kettősréteg (erősen telítetlen.
Koenzim regenerálás Sok enzimes reakcióhoz sztöchiometrikus mennyiségű koszubszt-rátra van szükség. Leggyakrabban ez NAD vagy NADP. Ezek olyan drága anyagok,
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
Lebontó folyamatok kiegészítés. Pentóz-foszfát ciklus (Glükóz direkt oxidációja)
2.2. Az anyagcsere folyamatai
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Felépítő folyamatok kiegészítés
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Bio- és vegyészmérnököknek 2015
Lebontó folyamatok.
22. lecke A szénhidrátok.
A nukleinsavak szerkezete
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
ENZIMOLÓGIA.
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Nukleotidok, nukleinsavak
Nukleotidok.
Előadás másolata:

Pentózfoszfát-ciklus Petózfoszfát-út foszforilált 5 szénatomos cukor keletkezik benne Pentózfoszfát-ciklus előfordul, hogy körfolyamatként működik Glukóz direkt oxidációja a szőlőcukor közvetlen módon oxidálódik, a glikolízis mellett ez egy másik út, a 3. a glukuronsav-ciklus Hexóz-monofoszfát-sönt foszforilált 6 szénatomos cukor metabolizmusának egy „rövidre zárt”, alternatív útja a glikolízishez képest

A pentózfoszfát-útnak két szakasza van: oxidatív, irreverzibilis (anaerob), szabályozott nem oxidatív, reverzibilis (egyensúlyközeli, nem szabályozott) Minden intermediere az utolsó pozícióban foszforilált: foszfát-észter. 3-7 szénatomos cukrok és 6 C-atomos oxidált cukrok, ún. onsavak a köztitermékek. A pentózfoszfát-út jelentősége: 1.) Az oxidatív út NADPH-t termel, amire reduktív szintézisekhez, minden lipid előállításához, reduktázok működéséhez van szükség biotranszformációhoz kell 2.) A nemoxidatív út elején ribóz-5-foszfát keletkezik, ami nukleotidok, nukleinsavak előállításához kell

A pentózfoszfát-út lokalizációja 1.) A teljes folyamat a NADPH-t igénylő lipidszintézis és jelentős biotranszformáció helyszínein, a fruktóz-6P és glicerinaldehid-3P glukoneogenezishez/glikolízishez csatlakozik: zsírsavszintézis: máj, zsírszövet, laktáló emlő, agy koleszterinszintézis: máj, bőr, bél, agy, vese epesavszintézis: máj szteroidhormonok szintézise: mellékvesekéreg, petefészek, here, zsírszövet, agy biotranszformáció: máj, tüdő, vese, bőr, vérsejtek 2.) A nemoxidatív szakasz ribóz-5-foszfátot termel, aminek vérszintje alacsony, - nukleotidokra, nukleinsavakra mindenhol szükség van, ahol van sejtmag, - működik hátulról visszafelé azon szövetekben, ahol az oxidatív út hiányzik, pl. izomban

A pentózfoszfát-út oxidatív szakaszának szabályozása vagyis az egész ciklus regulációja a.) NADPH, a dehidrogenázok koenzim terméke gátol, ha felhalmozódik, nincs rá szükség b.) NADP, a dehidrogenázok koenzim szubsztrátja serkent, a NADPH másik folyamatban visszaoxidálódott c.) inzulin jóllakott állapotban indukálja a zsírszövet pentózfoszfát-út dehidrogenázait, kell a NADPH a zsírsavszintézishez, amiből triglicerid fog keletkezni d.) májban, biotranszformáció egyéb helyein a biotranszformációs enzimeket indukáló molekulák indukálják a PPP dehidrogenázait is a NADPH-igény fedezésére, az enzimek mRNS-ének transzkripciója fokozódik, több fehérje keletkezik.

A nemoxidatív reverzibilis egyensúlyközeli rekciók irányát és netto sebességét a szubsztrátok és termékek koncentrációaránya határozza meg, végső soron a ribóz-5P beépülésének sebessége nukleotidokba. Nukleotidok fontossága, szerepe: ATP, GTP, UTP, CTP: kapcsolt reakciókban energiát biztosítanak enzimeket, transzportereket szabályoznak cAMP, cGMP: másodlagos hírvivők jelátviteli folyamatokban nukleotid típusú koenzimek szintéziséhez: NAD, NADP, FAD, FMN, SAM, KoA nukleinsavak: RNS, DNS szintéziséhez

A pentózfoszfát-út szerepe a vörösvértestekben, enzimdefektus klinikai következménye dehidrogenázok NADP 2 GSH H2O2 O2 dehidrogenázok NADPH GSSG 2 H2O pentózfoszfát-úton glutation-reduktáz glutation-peroxidáz A H2O2 reagál vasionnal, reaktív oxigén szabadgyökök keletkeznek, melyek lánc- reakcióban reagálnak a foszfolipid membrán telítetlen zsírsavaival a lipidperoxidáció folyamatában. A zsírsavak oxidálódnak, feldarabolódnak, a membrán kilyukad, a vörösvértest tartalma kifolyik, azaz hemolízis a következmény. Ha a betegben mutáció miatt csökkent a glukóz-6-P-dehidrogenáz aktivitása és GSH-val reagáló gyógyszereket szed (acetil-szalicilsav, primaquin, szulfonamidok, stb.) nem elég a GSH a hidrogén-peroxid redukálásához, hemolízis következik be.

GLUCONEOGENESIS ↓ glucose-6P pentose phosphate cycle: only NADPH is produced glycolysis ↓ ATP (NADPH is produced in PPP)